Sverige ændrer teststrategi, og Danmark kan måske snart følge trop, vurderer ekspert
Fra onsdag opfordres svenskerne ikke længere til at lade sig teste for covid-19, selvom de har symptomer.
På onsdag forsvinder alle coronarestriktioner på den anden side af Øresund, og det samme gør anbefalingen om at lade sig teste, hvis man har symptomer.
Det siger generaldirektøren for den svenske pendant til Sundhedsstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, til SVT.
- Vi er nået til et punkt, hvor omkostningerne og relevansen af testning ikke længere er forsvarlige, siger generaldirektør Karin Tegmark Wisell.
Hun uddyber argumentet med, at det ville koste den svenske stat en halv milliard svenske kroner om ugen at holde testkapaciteten kørende, og at smittespredningen nu er så massiv, så halvdelen af de testede er positive.
I stedet for anbefalingen om at lade sig teste, hvis man har symptomer, holder generaldirektøren fast i, at man skal blive hjemme, hvis man er syg.
Danmark vil fortsætte med anbefalinger
Sverige ændrer teststrategien, kun få dage efter at Styrelsen for Forsyningssikkerhed herhjemme meldte, at kviktestcentrene i Danmark lukker senest 6. marts. Pcr-testcentrene holder fortsat åbent.
Årsagen er ifølge direktør i styrelsen Lisbet Zilmer-Johns, at der ikke længere er det samme behov for hurtigtestcentrene som tidligere i epidemien.
- Nu er vi kommet dertil, hvor vi kan teste os selv derhjemme, og samtidig er stort set alle restriktioner bortfaldet, så derfor har vi ikke længere samme behov for hurtigtestcentrene, lød det fredag fra Zilmer-Johns.
De danske myndigheder vil fortsat anbefale danskere, der har symptomer, til at lade sig teste. Det siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm til SVT.
- Alle, som får symptomer, skal lade sig teste, og vi anbefaler fortsat, at man isolerer sig, når man har symptomer og er testet positiv. Men det er anbefalinger og ikke en restriktion, lyder det fra Brostrøm.
Tests har ingen relevans for at kontrollere pandemien
Men det standpunkt kan muligvis ændre sig i løbet af få måneder, hvis Omikron-epidemien ellers udvikler sig som forventet, og smitte- og indlæggelsestal snart topper og begynder at falde igen.
Det vurderer Eskild Petersen, der er professor emeritus i infektionssygdomme ved klinisk institut på Aarhus Universitet.
Han mener, at Sveriges nye teststrategi giver god mening.
- Den her store testkapacitet bruger vi som en slags tryghed, så vi kan følge tallene, men det har ikke nogen anden relevans for at kontrollere epidemien, siger Eskild Petersen.
Tror, at massetestninger er overstået kapitel
Han pointerer, at det ikke længere har nogen yderligere konsekvenser, hvis man tester positiv, idet samfundet er helt åbent, og det ikke er en anbefaling, at ens nærkontakter isolerer sig, hvis de ikke har symptomer.
- Situationen med Omikron er en helt anden end med Delta, som var betydeligt mere sygdomsfremkaldende. Så de daglige smittetal giver en tryghed, men vi har andre værktøjer til at lave overvågning end de dyre testcentre, lyder det fra Eskild Petersen.
Nogenlunde samme toner lød fra fire af landets førende coronaeksperter, da de onsdag i sidste uge gæstede TV 2s magasinprogram 'Besserwisserne'.
- Størstedelen af befolkningen kommer til at leve et normalt liv, lød det eksempelvis fra Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.
Han sagde ligesom Eskild Petersen, at vi skal lære at leve med corona og overordnet få det ind i samme kategori som influenza.
Eskild Petersen mener, at det er sandsynligt, at myndighederne vil introducere en overvågning, som ligner den, vi kender fra influenza, hvor coronaindlæggelser vil blive overvåget, og man vil opsøge sin læge, hvis man bliver alvorligt syg.
Derudover kan man købe en test på apoteket, hvis man mistænker, at man er smittet, og hvis man skal have en negativ test, fordi man skal ud at rejse, kan man købe en test hos en privat udbyder, siger han.
- Vi nærmer os en situation, hvor det her vil blive normaliseret, og jeg tror, at massetestninger er et overstået kapitel, hvis man kigger 1-2 måneder frem i tiden.