Politik

Mette Frederiksen gennemfører ministerrokade

Hvad skete der? Benny Engelbrecht trak sig som transportminister torsdag. Derfor har regeringen foretaget en rokade.

Hvem bliver nye ministre? Trine Bramsen bliver ny transport- og ligestillingsminister, Morten Bødskov bliver forsvarsminister og Jeppe Bruus skatteminister. Læs mere her.

Det er der sket i dag: Ministerrokaden blev præsenteret klokken 11 for dronningen. 12.30 var Benny Engelbrecht i audiens hos dronningen og klokken 14.00 var der overdragelse i Skatteministeriet. 

Livebloggen opdateres ikke længere.

Morten Bødskov afviser ikke at fremrykke forsvarsforlig

TV 2 fangede Morten Bødskov til en kommentar efter overdragelsen. Her blev han blandt andet spurgt til det kommende forsvarsforlig, som blandt andet Venstre gerne vil have fremrykket med målet om en oprustning – noget, han ikke afviser.

- Der er en meget alvorlig situation, og noget af det første, jeg kommer til at gøre, er at tage drøftelser med de forskellige ordførere i den kommende tid.

Høreværn og skakspil i gave

Jeppe Bruus giver Morten Bødskov høreværn i gave med henvisning til Forsvarets nye F-35-kampfly samt et rejseskakspil, hvis Bødskov skulle få tid til noget andet end arbejde på en af de mange flyveture som forsvarsminister.

- Det er helt vildt stort, siger Jeppe Bruus

- Det er helt vildt stort at blive udnævnt som minister – måske særligt for første gang, siger Jeppe Bruus i sin første tale som overtagende skatteminister. 

- Jeg er kisteglad for at få lov til at blive skatteminister.

Han fortæller en historie, fra da han som 14-årig deltog i en debat med tidligere skatteminister Ole Stavad. De væddede en bajer, som Bruus senere måtte give ham.

Det møde og den debat var definerende for ham, og derfor er han i dag "ekstremt stolt" over at overtage skatteministerjobbet.

Morten Bødskov taler

Morten Bødskov takker sin departementschef for samarbejdet og taler nu til sin arvtager, Jeppe Bruus. 

- Her behøver man ikke vente på, at medieomtalen kommer, siger Bødskov om et ministerium, der har været del af adskillige skandalesager gennem de senere år, hvor både forsinkede IT-systemer, ejendomsvurderinger og sagen om udbytteskat har fyldt.

Han understreger samtidig ligesom Jens Brøchner, at Skatteministeriet står langt stærkere end for få år siden. 

Morten Bødskov giver Jeppe Bruus en Brøndby-trøje i gave. 

Ministeroverdragelse i Skatteministeriet

Netop nu overdrages ministertaburetten i Skatteministeriet fra Morten Bødskov til Jeppe Bruus. 

Til at starte med taler departementschef i ministeriet, Jens Brøchner.

Han understreger, at Skatteministeriet i dag er et bedre sted end i 2019, hvor Morten Bødskov overtog. 

Trine Bramsen: Det har været en glæde og en ære at være Danmarks forsvarsminister

I et opslag på Facebook skriver den nu afgående forsvarsminister Trine Bramsen, at hun glæder sig til at sætte sig i stolen som transportminister og minister for ligestilling. Samtidig siger hun, at det har været en glæde og ære at være forsvarsminister. 

- Jeg vil gerne takke alle jeg har mødt på min vej for samarbejdet. Det danske forsvar er noget særligt og kan noget særligt.

SF er uforstående over for placering af ligestilling

Det vækker undren hos SF's ligestillingsordfører, Astrid Carøe, at regeringen har valgt at flytte ligestillingsområdet fra Beskæftigelsesministeriet til Transportministeriet og Trine Bramsen. Det skriver Astrid Carøe på Twitter, som samtidig spørger, om det er en nedgradering af området.  

Ligestillingsafdelingen er vant til at flytte fra ministerium til ministerium. Siden den første minister for ligestilling blev udpeget i 1999, har området haft 14 forskellige.

Står til rådighed for folketingsgruppen

Spurgt til sin kommende politiske fremtid uden ministerbil siger Benny Engelbrecht, at han er åben for det meste hos Socialdemokratiet på Christiansborg. 

- Jeg stiller mig til rådighed for alt, hvad folketingsgruppen kunne tænke sig, jeg skal lave.

- Jeg bærer ikke nag, siger Engelbrecht

Benny Engelbrecht har nu været hos dronningen. På vejen ud fanger TV 2 ham til en kommentar. 

- Når man træder ind i et ministerie, ved man også, at man skal ud af døren igen. Det er ikke altid, at man selv bestemmer det, siger han. 

Han understreger, at der kan være mange forskellige grunde til, at man bliver nødt til at forlade et ministerie. I dette tilfælde var det på grund af et støtteparti, lyder det. 

- Det bærer jeg ikke nag over. Man kan vel også fornemme, at der sikkert også har været andre bevægegrunde, siger han.

Benny Engelbrecht ankommer til Amalienborg

Benny Engelbrecht er netop ankommet til den såkaldte afskedsaudiens hos dronningen for officielt at aftræde som transportminister. 

SF: Intet ønske om ny forsvarsminister

Den kommende skatteminister Jeppe Bruus får en helt central rolle i den grønne omstilling. Det siger SF's politiske ordfører, Signe Munk.  

- Pligtopgaven for ham er en grøn skattereform. Skattepolitikken er en nøgle i den grønne omstilling.

Adspurgt til udpegelsen af Morten Bødskov som ny forsvarsminister, understreger Signe Munk, at SF ikke har haft noget ønske om at få skiftet forsvarsministeren ud, men at Morten Bødskov nu skal få fulgt den nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi til dørs og få konkretiseret den.

Venstre er glade for valget af Bødskov som ny forsvarsminister

Venstres forsvarsordfører, Lars Christian Lilleholt, lykønsker Morten Bødskov med det nye job som forsvarsminister og understreger samtidig, at der venter en enorm udfordring.

- Vi er glade for valget af Morten Bødskov. Han har ministererfaring og tyngde. Der er valgt en minister, der har stor erfaring og tyngde, og det lover godt. Det er noget, der er brug for, siger Lars Christian Lilleholt til TV 2. 

Han peger samtidig på, at der er behov for et retningsskifte i forsvarspolitikken særligt i forhold til det danske forsvarsforbehold, hvor Venstre gerne ser, at Danmark kommer tættere på det europæiske forsvarssamarbejde. 

Bødskov er nu del af inderkredsen

For Morten Bødskov er den nye titel som forsvarsminister et bevis på, at han er tilbage på den store scene. Det siger politisk kommentator Noa Redington. 

- Bødskov er nu en del af regeringens inderkreds med sit nye ministerium. Han har forudsætningerne for at gøre det godt, og for ham er det nok tæt på et drømmejob, siger Noa Redington og peger på, at han udover situationen i Ukraine står foran et nyt forsvarsforlig, der kan give flere penge til Forsvaret. 

Samtidig siger han, at det på trods af Mette Frederiksens ord om Trine Bramsen ikke nødvendigvis afdækker hele sandheden. 

- Der er ikke nogen tvivl om, at man i Statsministeriet var bekymret over den højspændte situation omkring Trine Bramsen, og at man gerne ville have mere ro på situationen.

Mette Frederiksen: - Trine Bramsen har været en dygtig forsvarsminister

Adspurgt til hvorfor Mette Frederiksen har valgt at inkludere Trine Bramsen i den nuværende regeringsrokade siger hun, at det skyldes Enhedslisten mistillid til Benny Engelbrecht. 

- Jeg mener Trine Bramsen har været en dygtig forsvarsminister. Det er ikke et spørgsmål om Trine Bramsen er den rigtige minister. Det er Enhedslisten der har ønsket at ændre i regeringen

Benny Engelbrecht er ikke færdig i politik, siger politisk redaktør

På trods af at Benny Engelbrecht torsdag måtte trække sig som transportminister, er hans karriere i dansk politik langtfra forbi. Det vurderer TV 2s politiske redaktør, Hans Redder. 

- Han er ikke færdig i dansk politik. Han har ambitioner om at genopstille og kan sagtens – på et senere tidspunkt – blive minister igen. Det her er ikke noget, der ødelægger hans politiske karriere.

Nu præsenteres de nye ministre for dronningen

Klokken 11 skal de nye ministre præsenteres for dronningen på Amalienborg. 

Efterfølgende skal transportminister Benny Engelbrecht i en såkaldt afskedsaudiens hos dronningen klokken 12.30. 

Benny Engelbrecht siger farvel til sit ministerium

Benny Engelbrecht er i færd med at pakke ned i Transportministeriet. På Twitter skriver han blandt andet, at det har været en ære at være minister for ministeriets dygtige medarbejdere. 

Overdragelse i Skatteministeriet klokken 14

I forbindelse med regeringsrokaden vil der være overdragelse i blot et enkelt ministerie i dag.

Klokken 14 vil Morten Bødskov overdrage ministertaburetten i Skatteministeriet til Jeppe Bruus. 

Overdragelserne i Transportministeriet og Forsvarsministeriet vil blive gennemført på et senere tidspunkt, da Trine Bramsen er testet positiv med covid-19. 

Større regeringsrokade – Trine Bramsen ny transportminister

En større rokade finder sted i regeringen.

Forsvarsminister Trine Bramsen udnævnes til transportminister og minister for ligestilling, da ligestillingsområdet bliver overført til Transportministeriet.

Morten Bødskov udnævnes til forsvarsminister, og medlem af Folketinget Jeppe Bruus udnævnes til skatteminister.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Statsministeriet.