- Kan være svært at argumentere for at vaccinere børnene, siger formand

Det er vigtigt med klar kommunikation om vaccineanbefaling til børn, så man ikke skaber frygt hos forældrene, mener Forældrenes Landsorganisation.

Tirsdag meldte direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm ud, at styrelsen overvejer, hvorvidt det fortsat giver mening at anbefale coronavaccination til børn mellem 5 og 11 år.

Og det vil være en god idé ikke længere at anbefale vaccinen til børnene, mener formand for DSAM, Dansk Selskab for Almen Medicin, Bolette Friderichsen.

Hun påpeger, at man godt kan tilbyde vaccinen til børn uden at anbefale den, så dem, der af den ene eller anden grund ønsker at lade deres barn vaccinere, kan gøre det.

- Når jeg sidder i min stol på min klinik i Hobro, hvor jeg er praktiserende læge, har jeg tit de her samtaler med forældre, der er i tvivl, om de skal gøre det eller ikke skal gøre det. Det kan godt være svært at rådgive nøgternt, for barnet bliver ikke sygt af Omikron, men heller ikke af vaccinen. Og så spørger forældrene, hvorfor de så overhovedet skal vaccinere deres barn, og det er jo af hensyn til resten af samfundet, siger Bolette Friderichsen.

Samtidig påpeger hun, at vaccinetilslutningen blandt de yngste børn generelt er lavere end i resten af befolkningen, og det, mener hun, er iøjnefaldende.

- Jeg synes, det kan være svært at argumentere for at vaccinere børnene. Og jeg tænker, at vi skal tænke på at bevare befolkningens tillid, når vi kommer med anbefalinger. Det underminerer tilliden, når man kommer men en anbefaling, som folk ikke kan se meningen i, lyder det fra formanden.

Er du forælder og i tvivl?

På TV 2 leder vi efter forældre til børn i aldersgruppen 5 til 11 år, som har ladet sit barn få første stik og nu er i tvivl om, hvorvidt man har lyst til også at lade barnet vaccinere anden gang.

Hvis den beskrivelse passer på dig, må du meget gerne skrive en mail til journalist Maja Langberg på majl@tv2.dk. 

Som at bruge myggebalsam om vinteren

Årsagen til Sundhedsstyrelsens udmelding er dels den mildere Omikron-variant, dels det sæsonskifte, vi er på vej ind i, og dels, at smittekurven ifølge Søren Brostrøm vil knække på grund af befolkningsimmunitet.

Ole Frilev Olesen, direktør i European Vaccine Initiative, slår fast, at vaccinerne er gode, sikre og virker, og da myndighederne sidste år anbefalede at vaccinere børnene mod coronavirus, var det det rigtige at gøre.

Måske var det på tide at vælge en anden strategi nu

Bolette Friderichsen, formand, DSAM

Dengang var scenariet et helt andet, fordi det var Delta-varianten, som var udbredt.

- Nu ser det anderledes ud. Dels er Omikron mildere end Delta, og dels står vi et andet sted nu. Hvis man først nu begynder at få sit barn vaccineret, vil jeg sige, at man har misset toget, for før vaccinen har en effekt, er vi i slutningen af marts, og der vil smitten formentlig være faldende, siger Ole Frilev Olesen.

Han understreger dog, at vaccinen giver beskyttelse, og at der findes særligt udsatte børn, som kan blive syge, hvis de bliver smittet med Omikron. Men for sunde og raske børn er meldingen klar:

- Hvis børnene bliver vaccineret nu, er det lidt ligesom at bruge myggebalsam om vinteren, lyder det fra direktøren.

Bolette Friderichsen fra DSAM påpeger, at myndighederne under pandemien har bedt børnene om at "tage en for holdet" ved eksempelvis at sende dem hjem fra skole.

- Måske var det på tide at vælge en anden strategi nu, siger hun.

Vigtigt med klar kommunikation

Fra en af de organisationer, som repræsenterer forældrene, lyder det, at den følger myndighedernes anbefalinger, og at det derfor er vigtigt med meget klar kommunikation, hvis der bliver ændret i dem.

Derudover er det vigtigt, at myndighederne understreger, ændringen ikke skyldes, at vaccinerne skader børnene.

- Jeg tror, man skal være tydelig omkring det, så folk ikke tænker: "gud, har jeg gjort noget forkert ved mit barn", siger Signe Nielsen, formand for Forældrenes Landsorganisation, FOLA.

Hun fortæller, at hele samtalen om vacciner har fyldt meget både blandt forældre, men også blandt de større børn.

- Anbefalingen har jo nærmest været et krav, så der vil være stor forskel på den snak, der er i garderoben, når man henter sit barn, alt efter om det er en anbefaling eller bare et tilbud, siger hun.

En af de forældre, som ikke har vaccineret sine børn, er Maiken Kristensen. Hun er selv vaccineret, men er usikker på, hvad det kan betyde for børnene på lang sigt, hvis de bliver vaccineret, og af den grund har hun fravalgt det.

- Vi har haft corona, og mine børn var ikke mere syge end af en influenza. Så jeg synes, det vil være fantastisk (at droppe anbefalingen, red.), siger Maiken Kristensen.

Hun understreger, at hun ikke vil være bagklog, og at hun ikke har noget imod dem, der har ladet deres børn vaccinere.

- Men mine børn skal ikke vaccineres for at passe på ældre. De bliver heller ikke vaccineret mod influenza, og den florerer også hvert eneste år, lyder det fra Maiken Kristensen.