TV 2 har spurgt, hvad pandemien har haft af omkostninger.
Coronavirus

Danskere deler deres personlige vidnesbyrd fra pandemien: - Jeg har aldrig følt mig så ensom og alene

Lange ventetider på udredning. Det sociale fundament er krakeleret. Aflyste fester og ferier. Det er noget af det, som pandemien har været skyld i.

Nogle kan gøre det op i kroner og ører. Andre kan ikke sætte en pris på det.

Tirsdag løftes stort set alle restriktioner, men pandemiens spor er der stadig, selvom coronapasset og mundbindet er pakket væk. Hundredevis af danskere har delt deres personlige oplevelser med coronaens omkostninger med TV 2.

Vi har udvalgt nogle af fortællingerne her.

Det blev ikke den afsked med arbejdsmarkedet, jeg regnede med. Jeg kunne bare rejse mig og gå den sidste arbejdsdag

Søren Østergaard, læser

TV 2 har i nogle tilfælde talt med afsenderne for at få deres historie udfoldet eller efterprøvet.

Ensomhed

Ingen venner tilbage

- Jeg har mistet alt mit sociale liv, jeg har ikke nogen venner tilbage, og jeg har brugt det sidste års tid alene for mig selv. Det har kostet mig min sidste ungdom.

Dennis J.

Ensom og alene

- Jeg har aldrig følt mig så ensom og alene, og fordi der har været så polariseret en debat og en så stor udskamning af ikkevaccinerede, har jeg ikke turdet fortælle mine nærmeste, hvordan jeg har det. Jeg holder ikke tanken ud om, at de lukker landet ned igen til efteråret eller indfører coronapas igen.

Julie N.

Ikke sjovt at være oppe i alderen

- Os, der bor alene, har mistet meget social kontakt. Der har jo hele tiden været fokus på, at børn og unge har haft det svært, men min mening er, at de trods alt har deres familieboble. Det er ikke sjovt, når man som mig er oppe i alderen og mister social kontakt.

Dorrit Lynnerup

Tab

Mistede søn

- Jeg fik første vaccinestik den 2. september 2021, og 9. september blev jeg testet positiv med corona, hvor jeg var gravid i uge 26, og havde et rigtig skidt forløb. Jeg var rigtig syg. Efter en tur på hospitalet fik jeg det bedre, men jeg kunne pludselig ikke mærke min søn i maven. Tilbage på hospitalet fandt jordemoderen ud af, at hjertelyden ikke var, som den skulle være, og jeg fik akut kejsersnit. Min søn trak selv vejret, og hans niveauer var fine, da han blev født.

- Tre dage efter døde min dreng, Jesse, i mine arme på Rigshospitalets neonatalafdeling. Han havde fået hjerneblødninger i begge sider af hjernen, og lægerne sagde, at han aldrig ville kunne gå eller spise selv.

- Vi har været til samtaler på hospitalet efterfølgende, hvor vi fik at vide, at min moderkage var "ødelagt" af corona. Jesse var negativ for sygdommen, så han var ikke død med eller af corona, men grundet måden, moderkagen var blevet påvirket.

Mie Nyvang Andersen

Familieliv

Gået glip af to værdifulde år

- Vi ældre har mistet meget. Samvær med børn og børnebørn, venner og familie. Vi er et par midt i 60’erne og har savnet og er gået glip af de små arrangementer i lokalsamfund og kirken. Vi har savnet at komme på de små ferier, som vi nu har tid til som pensionister. Vi er gået glip af to år af de få år, vi har tilbage at leve i.

Erik Lykke Jørgensen

Datter led meget

- Vores teenagedatter har lidt enormt meget under corona. Hun har uden tvivl mistet nogle vigtige år i forhold til hendes sociale udvikling. Vi kan også godt mærke, at vi ikke har så meget lyst til at være sociale som før i tiden. Vi er blevet mere indadvendte, hvilket er lidt skræmmende. Men når det kan gå den ene vej, så kan det jo også gå den anden vej. Så måske skal vi bare lige øve os lidt igen.

M.

Savner familien

- Jeg har ikke kunnet besøge min familie i to år, og mine børnebørn er gået glip af deres første store fødselsdage med hele familien. Ferier er blevet aflyst.

Helle Vibeke Tollund

Gik ud over sønnen

- Det har været svært at få det til at gå op med lukkede institutioner, hjemmeskole, og at vi forældre har skullet passe vores arbejde. Det er gået mest ud over min søn på knap otte år, der er svært handicappet. Hans svømning, som er størstedelen af hans træning og motion, har været lukket ned gennem lang tid. Det har vi godt kunnet mærke på hans fysik både i stigning af vægt og manglende stimuli af hans muskler. Men nu er svømning i gang igen.

Litta Lykke Nielsen

Måtte sygemeldes for at få ender til at mødes

- Jeg arbejder som mekaniker og min kone som sosu-assistent. Vi har ikke været hjemsendt eller kunnet arbejde hjemmefra, men vores to børn på 7 og 11 år har været hjemsendt fra skole. Samtidig har vi haft ekstra travlt på job og arbejdet cirka 10-15 timer mere om ugen end normalt.

- Vi har haft det rigtig skidt og følt os som dårlige forældre, fordi vi har været fuldstændig brugt, når vi kom hjem fra arbejde og først skulle hente børnene ved bedsteforældre, der bor 25 kilometer væk. Vi har været så pressede et par gange med hensyn til pasning grundet lukkede skoler, at vi har måtte melde os syge for at passe børnene.

Martin

Helbred

Eleverne har psykiske udfordringer

- Jeg arbejder som skolelærer, og pandemien har haft store konsekvenser for vores børn og unge. Jeg arbejder i udskolingen, og jeg har aldrig før oplevet at have så mange elever med psykiske udfordringer. Alt fra angst, spiseforstyrrelser og sociale udfordringer.

Skolelærer fra Fyn

Pandemien udsatte hjerneoperation

- Pandemien og sygeplejekonflikten har kostet mig to til tre udsættelser på en hjerneoperation.

Aase Josefsen Sørensen

Havde smerter

- Jeg er kronisk smertepatient. Da Mette (Frederiksen, red.) lukkede Danmark ned, lukkede fysioterapeuten ned, hvilket gav kæmpe smerter og gjorde livet meget surt. Herefter kunne jeg ikke komme til undersøgelse på sygehuset.

Karina

Vægtforøgelse, angst og forværret helbred

- I december 2019 blev jeg sygemeldt med stress et par måneder. Jeg var så ved at komme tilbage, da pandemien ramte Danmark og dertilhørende fuld nedlukning i foråret 2020. Pludselig stod jeg og jonglerede med en masse arbejdsprojekter samtidig med, at jeg skulle beskæftige en hjemsendt 0. klasseselev fuld tid. Det endte med otte måneders yderligere fuld sygemelding, en vægtforøgelse på 15 kilo på en ellers normal mandekrop på 80 kilo inden for to måneder, angst og et helbred, der aldrig bliver det samme igen.

Kasper

Afventede udredning

- Min søn har i over et år været indstillet til at blive udredt for adhd og autisme. Grundet pandemien blev alting trukket i langdrag, og vores søn er nu meget tilbagetrukket, og han har lukket sig inde i sig selv. Skolen fortæller, at han dagligt er i konflikter.

Alice Rasmussen

Beskæftigelse

Kostede levebrød

- Pandemien har kostet mig mit levebrød. Som forfatter og foredragsholder blev alle foredrag aflyst, og jeg faldt desværre mellem to stole med hensyn til hjælpepakker, så jeg fik nul. Jeg havde derimod udgifter til en revisor til at indberette tallene for derefter at få afslag på hjælpepakke.

Bodil Johanne Jørgensen

33 procent ned i løn

- Jeg arbejder i et grossistfirma på Grønttorvet, og som leverandør til blandt andet hoteller og restauranter, har vi haft en nedgang i omsætning, som har været til at føle. Personligt har jeg – efter 21 års ansættelse og en massiv arbejdsindsats – været tvunget til at gå 33 procent ned i løn.

Frank

Opsagt kort inden pension

- Jeg blev opsagt i 2020 med henvisning til corona fire måneder inden pensionsdato. Jeg havde planlagt at være på arbejdsmarkedet to til tre år endnu, men jeg måtte nu gå ufrivilligt på pension. Det tog et halvt års tid at acceptere dette psykisk. Det blev ikke den afsked med arbejdsmarkedet, jeg regnede med. Jeg kunne bare rejse mig og gå den sidste arbejdsdag.

Søren Østergaard

Frihed

Mistet gnisten

- Jeg har mistet min frihed. Jeg har isoleret mig og har passet ekstra på min gamle lungesyge mor. Selv er jeg kronisk syg og har også været nervøs på egne vegne. Jeg har mistet gnisten og har meget svært ved at finde glæden ved ret meget.

Berit Lynge Lassén

Frihed til at tænke

- Min frihed til at tænke og bevæge mig frit uden at blive kontrolleret og udskammet. Hvad er det dog for en verden, vi har skabt?

Carina