Coronavirus

Brostrøm fokuserer på ét coronatal: - Det er helt utroligt lavt 

På trods af høje daglige smittetal ophører næsten alle restriktioner i det danske samfund tirsdag.

Tirsdag sløjfes næsten alle restriktioner i det danske samfund, og det kan undre i en tid, hvor de daglige smittetal sætter rekord.

Men direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm fokuserer ikke på de høje smittetal. Det siger han til TV 2.

- Mit blik er på de alvorligt syge. Jeg sidder og kigger på tal for indlagte på intensivafdelinger, som i øvrigt er faldet og faldet og er helt utroligt lavt, siger han.

Meget tyder på, at smitten har toppet i de områder, hvor den har været mest udtalt

Tyra Grove Krause, faglig direktør på Statens Serum Institut

I skrivende stund er 32 personer indlagt på landets intensivafdelinger med covid-19, og heraf får 15 hjælp til at trække vejret med en respirator.

Ud over tallet for indlagte på intensivafdelingerne kigger Brostrøm også på, hvor mange der er indlagt med alvorlig coronalungebetændelse. Noget, som kan være en forløber til, at man bliver så syg, at man skal indlægges på en intensivafdeling.

Kan begynde at se bagkanten

Søren Brostrøm siger, at der altid vil være en risiko ved de beslutninger, der bliver truffet, og at det er to faktorer, som bevirker, at restriktionerne nu kan løftes.

Det er dels, at Omikron-varianten ikke giver lige så alvorlige forløb med sygdom og død som tidligere varianter af covid-19, hvilket han betegner som det vigtigste.

- Og så er det dels, at vi har en tårnhøj immunitet i befolkningen. Primært en immunitet, vi har fået fra vores store vaccinetilslutning, men vi har også fået en stigende immunitet fra Omikron-smitten, og de ting supplerer hinanden til at give et rigtig godt fundament, så vi nu kan åbne samfundet og lade smitten brede sig endnu mere, lyder det fra direktøren.

Han fortæller, at vi på grund af den høje immunitet vil se smitten aftage inden sæsonskiftet, når vinter bliver til forår.

- Og det gør jo også, at vi kan begynde at se bagkanten, fastslår Brostrøm.

Stort mørketal

Samme melding kommer fra Tyra Grove Krause, faglig direktør på Statens Serum Institut, der siger til Ritzau, at Danmark står et betryggende sted i epidemien.

- Meget tyder på, at smitten har toppet i de områder, hvor den har været mest udtalt. I Hovedstaden og Region Sjælland så vi allerede i slutningen af sidste uge et faldende smittetal, særligt blandt skolebørn.

- Så det er supergod timing, i forhold til at restriktionerne lettes, lyder det fra Tyra Grove Krause.

Hun påpeger til gengæld, at smitten den næste tid vil stige de steder, hvor den har været mindre udbredt, og at der desuden gemmer sig et stort mørketal bag de i forvejen høje daglige smittetal.

Tidligere har undersøgelser fra SSI vist, at antallet af påviste tilfælde skulle ganges med lidt mere end to for at få det reelle antal smittede. Den næste tid skal det ifølge Tyra Grove Krause sandsynligvis ganges med tre for at få et korrekt billede af smittesituationen.