Coronavirus

Må restauranter fortsat kræve mundbind? Og kan arbejdspladser forlange coronapas? Her er et overblik

Reglerne er ikke de samme for erhvervsdrivende og arbejdsgivere.

I anledning af statsminister Mette Frederiksens optimistiske pressemøde onsdag, kunne TV 2s brugere torsdag stille spørgsmål til eksperter og politikere om corona.

I alt blev over 2000 spørgsmål stillet, og flere efterlyste klare retningslinjer for coronapasset og mundbindets fremtid efter 1. februar, hvor restriktionerne forsvinder.

Spørgsmålene lyder blandt andet, om restauranter, butikker og arbejdspladser kan bibeholde krav om coronapas og mundbind.

TV 2 har været i kontakt med beskæftigelsesministeriet og erhvervsministeriet for at give følgende overblik:

Kulturinstitutioner, butikker, restauranter og andre erhvervsdrivende

Må erhvervsdrivende og private kulturinstitutioner fortsat forlange coronapas eller mundbind?

Ja. Som udgangspunkt må de gerne stille strengere krav til gæster og kunder, end lovgivningen gør. Derfor kan de sagtens kræve, at folk er iført mundbind, fremviser grønt coronapas eller er færdigvaccinerede.

Dog kan der være tale om diskrimination, hvis man afviser personer, der af sundhedsfaglige årsager ikke kan leve op til krav om vaccination, test eller mundbind. 

Derudover kan det ikke udelukkes, at der på visse særlige områder gælder regler, som forhindrer, at man fastsætter de mere vidtgående krav.

Må foreninger kræve coronapas?

Ja. På samme måde må også foreninger stille krav til medlemmer, der er strengere end lovgivningen.

Kan kunderne eller de besøgende straffes, hvis de ikke overholder de selvindførte coronaregler?

Nej. Erhvervsministeriet oplyser følgende til TV 2:

- Der er ikke, som tidligere, sanktioner forbundet med overholdelsen, da strafbestemmelserne ophører med restriktionernes udløb 1. februar 2022.

Dog må den erhvervsdrivende altid kontakte politiet eller bede en gæst eller kunde om at forlade stedet.

Arbejdspladserne

Kan min arbejdsgiver kræve coronapas?

En arbejdsgiver kan lave en frivillig ordning om at vise coronapas, men ikke sanktionere, hvis medarbejderne nægter. Det udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i et skriftligt svar til TV 2. 

- Når corona ikke længere anses som en samfundskritisk sygdom, så gælder de samme regler som ved alle andre sygdomme, oplyser han. 

Må arbejdsgiveren spørge til smitte og vaccination?

Selvom der ikke er sanktionsmuligheder, må arbejdsgiveren gerne spørge, om medarbejderen er vaccineret eller har været smittet med corona for nylig.

- Det skal medarbejderen oplyse, hvis det er sagligt begrundet og væsentligt for, at man kan udføre arbejdet på den pågældende arbejdsplads, udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). 

Beskæftigelsesministeriet oplyser yderligere, at det er helbredsoplysningsloven, der her i spil. 

Er det i orden med frivillige testordninger?

Man må gerne indgå aftaler om frivillige ordninger. For eksempel hvor man tilbyder test på arbejdspladsen. 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skriver i et skriftligt svar til TV 2, at han appellerer til, at arbejdsgivere og lønmodtagere "fortsat er fleksible og finder ud af det lokalt".

- Det er mit klare indtryk, at det er sket ret gnidningsfrit under pandemien. lyder det.

Du kan læse flere spørgsmål og svar om coronasituationen her.

Hvad har pandemien kostet dig?

På TV 2 ønsker vi at sætte fokus på, hvad pandemien har haft af konsekvenser for danskerne. Hvad har pandemien kostet dig? Send os din historie til 1234@tv2.dk.

Skriv pandemi i emnefeltet. Længden er underordnet – du kan sende os én linje eller en mere udfoldet fortælling.  Vi forbeholder os rettighederne til at bringe din historie på TV 2s platforme.