Professor anbefaler at beholde mundbindet på
Professor Jens Lundgren kalder det ”god stil” at fortsætte med mundbindet, indtil Omikron-epidemien er stilnet af.
Næsten alle restriktioner kan meget snart være fortid i Danmark.
Epidemikommissionen har indstillet til, at det efter 31. januar ikke længere er nødvendigt med restriktioner på eksempelvis natteliv og krav om coronapas, og den indstilling er regeringen klar til at følge.
Det betyder også, at kravet om mundbind i eksempelvis supermarkeder og offentlig transport vil blive fjernet.
Spørger man professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren, skal vi dog ikke være for hurtige med at smide mundbindet i skraldespanden.
Omikron-varianten spreder sig fortsat i stor stil trods de nuværende restriktioner, og her har særligt de ældre været gode til at undgå smitte, siger Lundgren.
Han mener derfor, at det kan være en god idé at beholde mundbindet på, når man bevæger sig rundt i meget befolkede områder, for så minimerer man risikoen for at smitte andre, mens smittetrykket endnu er højt.
- Det vil være god stil at stadig bruge mundbind. Jeg er med på, at det stadig ikke er et krav, men på den måde kan vi godt prøve at hjælpe hinanden, indtil Omikron-epidemien brænder ud af sig selv, siger han til TV 2.
Mindretal er fortsat bekymret
At regeringen nu er mindre bekymret for epidemiens udvikling stemmer godt overens med den generelle bekymring i samfundet.
Det siger Michael Bang Petersen, der er professor på Aarhus Universitet og leder af HOPE-projektet, som afdækker danskernes adfærd under corona.
Selvom der generelt er en mere løssluppen indstilling over for corona, ser han også et mindretal, som endnu er bekymrede.
- Vi kan se, at mens den samfundsmæssige bekymring har været faldende, er den personlige bekymring for coronavirus steget. Det kan være, at der er ældre borgere og folk i risikogrupper, som ser på den her genåbning med lidt større bekymring, siger han til TV 2.
Forventer et bredt farvel til mundbind
Når restriktioner tidligere er blevet fjernet, har Michael Bang Petersen set en tydelig tendens til, at danskerne straks smider mundbindet ud, så snart det ikke er påkrævet længere.
På samme måde har han også registreret, at danskerne har meget villige til at tage mundbindet på, når myndighederne har påkrævet det.
- Vores data er nogle helt vanvittige kurver, hvor det går meget stejlt opad, når mundbindet bliver påkrævet, og så dykker det fuldstændig, når det bliver taget ud.
Men situationen denne gang skiller sig alligevel ud fra de tidligere erfaringer. De gange stod vi med en meget lav smitte, hvor vi lige nu står i den modsatte ende med en udbredt samfundssmitte.
Hans forventning er alligevel, at de fleste pakker mundbindet væk, når det ikke længere er nødvendigt.
- Men vi vil formentlig se folk, som bevæger sig ud i samfundet med mundbind på, som har nogle mere personlige bekymringer. På den måde går vi i retning af tilstande, som vi har set i andre lande, hvor der er større variation i, hvordan man agerer, lyder det fra Michael Bang Petersen.