Lippert

Et endegyldigt farvel til corona? Sundhedsministeren svarer på spørgsmål i 'Lippert'

Hvad skete der? Regeringen har meddelt, at der fra 1. februar ikke længere vil være coronarestriktioner i samfundet.

Men er kampen mod corona så endegyldigt forbi? Og hvilke kampe venter i sundhedsvæsnet efter to år i epidemiens tegn? Sundhedsminister Magnus Heunicke svarede på det og meget mere i 'Lippert' klokken 21.30.

Du kan se hele interviewet på TV 2 PLAY. 

Håndtrykket er tilbage - også for Magnus Heunicke

Interviewet med sundhedsminster Magnus Heunicke er nu slut. Ministeren sluttede af med at give vært Søren Lippert et stort håndtryk. 

- Der ligger en kæmpe opgave i at hjælpe danskere med mentale problemer

Efter to år med pandemien er puklen af danskere med mentale problemer også vokset - og det er noget, ministeren følger meget intenst, siger han. 

- Der ligger en kæmpe opgave der, siger han, men har dog ikke en klar plan. 

- Især efter nedlukningen for skolebørn sidste år kunne vi se, at der var mange flere med mentale problemer. Det er heldigivs faldet lidt igen. Men tallet er stadig for stort, og det er ikke blevet bedre med corona. 

Har konsekvenserne været for store for de ældste borgere?

Balancen mellem at holde smitten fra livet og lave restriktioner, der isolerer de ældste i samfundet for meget, har været diskuteret vidt og bredt - også her i programmet. 

Har regningen været for stor for de ældste borgere i vores land? 

- Nej, lyder det fra ministeren. 

- Jeg holder fast i, at det var den rigtige strategi. 

Heunicke vil nu kæmpe mod puklen i sundhedsvæsnet

Har du og regeringen en plan, der skal sikre, at danskerne ikke ender på en lang venteliste for at få planlagte operationer? 

- Ja, vi har en plan, siger Magnus Heunicke og fortsætter: 

- Det er sammen med vores regioner - vi vil bruge både det offentlige og private kapacitet og måned for måned sikre, at vi kommer tilbage til normalen. 

Hvad er der af penge sat af til det? 

- Konkret vil vi lave en aftale med Danske Regioner. Der hænger økonomi i det, men jeg kan ikke sætte et tal på endnu. Vi har nogle krav, vi skal bruge samfundets penge på det, men vi skal så også have en garanti for, at man gør alt, hvad man kan derude. 

Hvorfor ikke vente et par uger endnu med at genåbne?

Sundhedsminsteren erkender, at den næste tid vil blive særlig hård for medarbejdere i sundhedssektoren. Men derfor giver det stadig mening at åbne nu og ikke om et par uger, hvor der måske er mindre smitte i samfundet, siger han: 

- Epidemiloven er lavet sådan, at det er belastningen af sundhedsvæsnet tæller. Alt, vi har gjort, har været for at bevare kapaciteten. De lande, der har haft kaotiske tilstande, har netop været ramt i sundhedsvæsnet. 

Corona kan sagtens komme igen, siger ministeren

- Den her pandemi har overrasket eksperter igen og igen. Fra måned til måned, variant til variant. Men det er klassiske pandemi-scenarier, vi ser. Efter et par år stilner det af. Men jeg kan jo ikke spå om, hvad der sker. Der kan opstå nye mutationer gennem dyr, eller antistoffer som vaccinerne ikke kan bekæmpe, siger Magnus Heunicke.  

- Alt er muligt, men der skal ikke laves nyheder på det, siger han. 

Hvorfor kan vi fjerne restriktioner nu?

Igen i dag er antallet af coronasmittede over 46.000 - det højeste under hele pandemien, så hvorfor kan vi alligevel fjerne alle restriktioner nu?

Fordi indlæggelsesraten er nedadgående, lyder det fra sundhedsministeren. Især for patienter med alvorlige, nedre luftvejsinfektioner, som slet ikke er så hårdt ramt som ved andre varianter. Det skyldes, at Omikron er mildere, og at vaccinerne - især det 3. stik - har haft sin indvirkning, lyder det. 

Heunicke: - Jeg ville ønske, jeg kunne sige, det var sidste pressemøde

- Jeg ville ønske, jeg kunne sige, det var det sidste coronapressemøde, siger Magnus Heunicke i programmet 'Lippert' og krydser alt for, at det også er tilfældet. Men - siger han: 

- Planen er, at de der pressemøder, hvor der sker noget helt akut, ikke kommer tilbage. Vi forbereder os så meget, vi overhovedet kan og håber ikke på nedlukninger. Men vi kan ikke vide, hvad der sker i efteråret, siger han. 

Disse restriktioner står til at ophøre - men hvad så nu?

Følgende erhverv kan nu genåbne:

  • Natteliv
  • Spillehaller og kasinoer
  • Legeland og badeland
  • Forsamlingshuse og selskabslokaler

Udover genåbningerne vinker vi farvel til mundbindet, mens forsamlingsforbuddet også forsvinder. Derudover vil serveringssteder igen kunne udskænke alkohol og holde åbent uden restriktioner.

Myndighederne vil dog anbefale at opretholde krav om både mundbind og coronapas for gæster og pårørende på landets hospitaler og plejehjem.

Velkommen til livebloggen!

Sundhedsminister Magnus Heunicke er ugens gæst i programmet 'Lippert' kl. 21.30. Du kan se interviewet direkte på TV 2 NEWS eller TV 2 PLAY kl. 21.30 – og følge med i livebloggen her.