Nyheder

Seneste nyt om coronavirus 25. januar

TV2.DK giver dig her seneste nyt om coronavirus fra ind- og udland.

Du kan se de seneste coronatal her.

Grønland udelukker uvaccinerede fra barer og biografer

Grønland opdaterer og forlænger flere af landets coronarestriktioner, og det betyder blandt andet, at uvaccinerede personer over femten år ikke må komme ind i offentlige lokaler - eksempelvis barer og biografer - frem til 14. februar. Det oplyser Pele Broberg, minister for handel og erhverv, på et pressemøde tirsdag.

Det er sund fornuft at fortsætte med mundbind, siger professor

Epidemikommissionen lægger op til, at covid-19 fra 5. februar ikke længere skal kategoriseres som samfundskritisk sygdom, og at alle restriktioner, som er betinget af corona som en samfundskritisk sygdom, ikke videreføres efter 31. januar. Det erfarer TV 2.

Og det giver god mening, vurderer Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet.

For den mildere Omikron-variant er blevet den dominerende, og den giver mindre sygdom og kortere indlæggelser. Derfor kan man ikke forsvare at kalde sygdommen for samfundskritisk.

Men bliver det besluttet at fjerne restriktioner, er der stadig et hensyn at tage til landets ældre, som fortsat kan blive hårdt ramt af smitten.

Derfor mener Jens Lundgren, at man bør fortsætte med at gøre brug af mundbind i den offentlige transport.

- Det er god stil, fordi man dermed prøver at hjælpe de ældre så meget som muligt, hvis de skal ud i offentlige transportmidler, siger han.

Men han understreger, at det skal være en anbefaling og ikke et krav.

- Det er på niveau med, at det er en god idé at stoppe med at ryge, siger Jens Lundgren

Også Epidemikommissionen skriver i deres nye anbefalinger, at der fortsat er behov for smitteforebyggende tiltag og anbefalinger. Det gælder særligt i forhold til sårbare og ældre, hvor Epidemikommissionen anbefaler, at sygehuse og plejehjem så vidt muligt fremadrettet stiller krav om, at besøgene gør brug af mundbind og coronapas for at beskytte sårbare og ældre.

Minkkommissionens beretning kommer til juni

Minkkommissionens samlede undersøgelse af forløbet om aflivning af alle mink i Danmark i november 2020 vil blive lagt frem i en samlet beretning til juni, skriver Ritzau.

Bar- og klubejer: Det er fantastisk, at restriktionerne forsvinder

Det betyder alverden, at landets coronarestriktioner står til at blive fjernet.

Det siger Lars Børsting fra landets største bar- og klubforretning, Rekom Group, der ejer over 200 barer og natklubber.

- Vi har de sidste to år mere eller mindre været lukket. Det har været ekstremt dyrt for os. Så det at kunne få lov til at lægge de her coronarestriktioner i graven en gang for alle er fantastisk, siger han til TV 2.

Udmeldingen kommer, efter at Epidemikommissionen har indstillet til, at alle restriktioner, som er betinget af corona som en samfundskritisk sygdom, ikke videreføres efter 31. januar.

Hos Rekom Group forventer man, at man hurtigt er back on track, når restriktioner fjernes.

- Vi oplevede sidste gang, vi genåbnede, at gæster kom ret hurtigt retur, siger Lars Børsting.

- Så vi har ringet rundt, og vi er klar til at genåbne med 100 km/t. Det er alle mand på arbejde, alle mand på dæk, siger han.

Hvert fjerde plejehjem var ramt af corona i sidste uge

Coronasmitten på landets plejehjem steg sidste uge til det højeste niveau, der er registreret under epidemien.

Her var der 810 bekræftede tilfælde blandt beboere. Det viser den ugentlige opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

Det er en stigning fra ugen før, hvor der blev registreret 615 tilfælde og altså det højeste antal under epidemien.

Der blev registreret smitte på 259 plejehjem, hvilket svarer til cirka hvert fjerde af landets plejehjem.

Smittestigning er kommet, sideløbende med at der i samfundet generelt registreres rekordhøj smitte.

Tirsdag viste smittetal for det seneste døgn, at der var registreret yderligere 46.590 tilfælde. Det er under 300 tilfælde mindre end rekorden på et døgn, der blev sat i sidste uge.

Selvom der registreres rekordmange smittetilfælde på plejehjemmene, er der ikke lige så mange coronadødsfald som sidste vinter.

TV 2 erfarer: Fra 5. februar er corona ikke længere en samfundskritisk sygdom

Epidemikommissionen lægger op til, at corona fra 5. februar ikke længere kategoriseres som samfundskritisk sygdom.

Det fremgår af en otte sider lang indstilling, som kommissionen netop har sendt til en række ministerier, og som TV 2 er i besiddelse af.

Kontakttallet er 1,2

Kontakttallet er tirsdag beregnet til 1,2, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter. Vurderingen er, at epidemien vil toppe i nær fremtid.

UNICEF: 616 millioner skoleelever ramt af nedlukninger verden over

Over 616 millioner skoleelever verden over er stadig helt eller delvist ramt af skolenedlukninger, siger UNICEF i en erklæring. Den fastslår, at pandemien har frataget millioner af børn muligheder for at erhverve sig basale færdigheder. Det skriver AFP.

Plejecenter hårdt ramt af corona: 24 smittede

Plejecenteret Birkebo i Helsingør er hårdt ramt af coronasmitte. I øjeblikket er 24 medarbejdere smittede på plejecenteret, siger forstander Lotte Hermansen til Helsingør Dagblad.

- Det er ikke sjovt. Vi har haft enkelte vikarer inde, men det er primært vores egne, der har dækket ind. Og vi kan jo ikke holde til det i længden, siger hun til avisen.

Coloplast vokser trods på trods af corona

Trods corona fortsætter det danske medicoselskab Coloplast med at vokse.

I første kvartal af det skæve regnskabsår 2021/22 har selskabet haft en omsætning på 5,2 milliarder kroner. Det er 9 procent mere end samme periode i det seneste regnskabsår.

- På trods af de udfordringer, som pandemien har medført, fortsætter vi med at vokse på tværs af alle vores forretningsområder og regioner, siger topchef Kristian Villumsen i en kommentar.

Britisk politi efterforsker sammenkomster i Boris Johnsons kontorer

Britisk politi siger tirsdag, at de er ved at efterforske en række sammenkomster, som fandt sted i premierminister Boris Johnsons kontorer i Downing Street under strenge covid-19-nedlukninger af samfundet. Undersøgelserne finder sted på baggrund af beskyldninger om, at de pågældende forsamlinger var i strid med loven. Det skriver Reuters.

Norske forskere finder antistoffer fra december 2019

Forskere ved Akershus Universitetssygehus i Norge har fundet antistoffer mod covid-19 fra december 2019. En måned før det første tilfælde blev registreret i Europa. Det skriver VG.

- Fundet forandrer fortællingen om coronaepidemien, siger Anne Ekskild, der er projektleder ved studiet til VG.

Fundet er fra samme tidspunkt, som det første tilfælde blev konstateret i Wuhan i Kina. Det første tilfælde i Norge blev konstateret 24. februar 2020.

Ellemann-Jensen vil have alle restriktioner fjernet, når de udløber

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, vil have alle coronarestriktioner fjernet, når de nuværende udløber.

- Det vigtigste er, at vi får genindført det proportionalitetsprincip, der blev lagt til side af regeringen, da coronaen ramte. Vi skal behandle corona som enhver anden sygdom, siger han til Ritzau.

Professor: Logisk at lade retningslinjer for isolation og coronapas følges ad

Mandag anbefalede Sundhedsstyrelsen, at smittede kan afslutte selvisolation, når de ikke længere har symptomer på coronavirus, og der er gået fire dage fra testtidspunkt.

Ifølge Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, ville det være "logisk" at lade retningslinjerne for isolation og coronapas følges ad. Som reglerne er i dag, går der 11 dage, før man kan få et grønt coronapas efter smitte.

- Det er hele tiden en afvejning af på den ene side ikke at sende folk tilbage i samfundet, mens de er smittefarlige, og på den anden side ikke have hele befolkningen til at sidde isoleret derhjemme. Der er størst risiko for at smitte, lige når man får symptomer, så der er en lille nyttevirkning ved de sidste dage, siger Jens Lundgren.

Kan have flokimmunitet om 14 dage, siger ekspert

Om 14 dage kan vi have flokimmunitet i Danmark.

Sådan lyder det nu fra Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet.

- Så når vi toppen af epidemien, siger han til TV 2.

Vil forkorte tiden fra smitte, til man kan få coronapas tilbage

Tiden fra, man bliver konstateret smittet med covid-19, til man får sit coronapas tilbage, bør forkortes.

Sådan lyder det fra flere eksperter og Dansk Industri forud for et møde i Epidemiudvalget omkring de gældende coronarestriktioner.

Som reglerne er i dag, skal der gå 11 dage, før man kan få et grønt coronapas efter smitte.

Men flere eksperter foreslår, at coronapasset bør være godkendt til brug, fire til syv dage efter at man har fået konstateret smitte.

Tyskland har forlænget coronarestriktioner

Tyskland har forlænget landets coronarestriktioner som følge af den hurtige spredning af Omikron-varianten.

Det oplyser den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters. Beslutningen er truffet i fællesskab med lederne fra de 16 delstater i Tyskland.

- Nu er det tid til, at vi holder kursen, siger Scholz efter møde med delstatslederne.

Regeringen vil tage mandagens beslutning op til genovervejelse, hvis smittetallene stiger eller falder drastisk.