Coronavirus

Professor: - Vi ser nu en smitte, der nærmest er ude af kontrol

Antallet af bekræftede smittetilfælde er tirsdag det næsthøjeste under epidemien.

Der er det seneste døgn registreret yderligere 46.590 coronatilfælde, viser tal fra Statens Serum Institut tirsdag.

Det er det næsthøjeste antal bekræftede smittede for en enkelt dag.

Det hidtil højeste var 46.831 smittede 21. januar.

Af de 46.590 bekræftede tilfælde er 2856 testet positive for coronavirus mindst en gang før.

Der er foretaget 213.616 PCR-prøver, hvor man bliver podet for virus i svælget.

Andelen af smittede blandt de testede - den såkaldte positivprocent - er 21,81. Det er det hidtil højeste under epidemien.

Professor advarer: Klap hesten

Tirsdag erfarer TV 2 og andre medier, at Epidemikommissionen lægger op til, at man skal fjerne næsten alle restriktioner fra 31. januar, og at corona ikke skal betragtes som en samfundskritisk sygdom fra 5. februar. Planerne ventes præsenteret onsdag.

Det høje antal smittede og den høje positivprocent får dog Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, til at sige, at man lige bør "klappe hesten", før man lemper flere restriktioner.

- Det kan godt være, man snakker om, at nu skal vi planlægge, hvad der sker bagefter, men vi skal jo altså lige have smittekurven knækket, og det har vi ikke endnu, siger han.

- Smitten er ude af kontrol

Hans Jørn Kolmos mener, at det er sandsynligt, at smittekurven vil knække i løbet af et par uger, og at man midt i februar kan overveje at ophæve nogle restriktioner.

Han kalder det en ren politisk beslutning, hvis restriktionerne ophæves nu.

- Der er ikke noget som helst ændret i forhold til begrundelsen for at lave restriktioner. Tværtimod, vi har jo indført disse restriktioner på nogle væsentligt lavere tal.

- Og det vi ser nu, er altså en smitte, der nærmest er ude af kontrol, siger Hans Jørn Kolmos.

Flere end 900 indlagt med corona

Antallet af indlagte med coronavirus stiger med 24 til 918 personer. Heraf er 44 indlagt på intensivafdelinger.

Det er langtfra alle indlæggelser, der skyldes covid-19. Sundhedsstyrelsen oplyste mandag, at 30-40 procent af de indlagte med en positiv PCR-test er indlagt for noget andet end coronavirus.

Der er registreret yderligere 14 dødsfald. Det er dødsfald, der er sket inden for 30 dage efter, at personen har fået påvist coronavirus.

Dermed er det samlede antal døde med corona under epidemien opgjort til 3635.

Smittetallene har været hastigt stigende efter nytår. Men modsat tidligere i epidemien ses ikke længere en tilsvarende stigning i antallet af indlagte.