Dagens overblik

Dagens overblik: Alle restriktioner kan være væk om en uge

Martin Henriksen opgiver Folketinget, 3F-formands dobbeltliv koster jobbet, og politiet efterforsker fester i Downing Street 10.

I dag blev der registreret 46.590 nye tilfælde af coronavirus. Alligevel blæser der nye corona-vinde over landet.

Vi nærmer os flokimmunitet, og snart er der ikke længere behov for massevaccination, lyder det fra eksperter.

Er det slut med restriktioner?

Covid-19 bør ikke længe kategoriseres som en samfundskritisk sygdom. Sådan lyder anbefalingen fra Epidemikommissionen i en otte sider lang indstilling til regeringen.

Med andre ord lægger kommissionen op til, at alle restriktioner skal afskaffes, når de alligevel udløber 31. januar. Restriktionerne forudsætter nemlig, at sygdommen kategoriseres som samfundskritisk.

Undtagelsen er dog krav om test og isolation ved indrejse til Danmark, som ifølge Epidemikommissionen bør opretholdes. Der vil også fortsat være behov for smitteforebyggende tiltag og anbefalinger, men altså ingen krav.

I morgen vil regeringen efter planen meddele, hvad den mener om sagen. Tidligere har den fulgt indstillingerne fra kommissionen til punkt og prikke.

Mali vil af med danske soldater

Sent i aftes kom det frem, at Mali har bedt Danmark om at trække sine soldater ud af landet, en uge efter at de ankom for at deltage i bekæmpelsen af terrorister.

Ifølge Mali har Danmark ikke overholdt protokollerne. Men meldingen undrer den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S). Han siger, at de danske soldater er i landet på invitation fra Malis overgangsregering sammen med andre europæiske allierede.

Situationen i Mali er ganske speciel. Imens danske soldater deltager i en franskledet mission, har Malis militærjunta også samarbejdet med russiske lejesoldater. Ovenikøbet har Jeppe Kofod åbent truet styret i Mali med sanktioner for at have sat demokratiet ud af kraft.

Formands dobbeltliv koster jobbet

Per Christensen fratræder sin stilling som formand for 3F. Det sker efter gensidig aftale ovenpå de seneste dages avishistorier om Per Christensens privatliv.

Formanden har selv taget beslutningen om at stoppe, men det er sket på baggrund af et gevaldigt pres, fortæller TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.

Presset på Per Christensen opstod, efter at flere kvinder stod frem i B.T. og fortalte, at formanden for Danmarks største fagforening i årevis har ført et hemmeligt dobbeltliv, hvor han ad to omgange har været i forhold med to kvinder samtidig, uden at de hver især kendte til det.

Politi efterforsker fester i Downing Street

Vi skifter scene, men fortsætter med en anden magtfuld mand, der er under gevaldigt pres.

Det er Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, der kæmper for sit politiske liv, efter at det er kommet for dagens lys, at der har været flere festlige sammenkomster i hans embedsbolig, Downing Street 10, mens resten af landet var underlagt meget strenge coronarestriktioner.

Sammenkomsterne undersøges i forvejen af en embedsmand ved navn Sue Gray, og i dag har politiet i London så meddelt, at det har indledt sin egen efterforskning af, om der er sket brud på coronaretningslinjerne i Downing Street 10.

Opgiver Folketinget

Søndag tabte Martin Henriksen kampen om at blive formand i Dansk Folkeparti. Nu har han meddelt, at han trækker sig som kandidat til Folketinget.

Det sker som direkte konsekvens af formandsvalget, der blev vundet af Morten Messerschmidt.

- Som folketingskandidat og som folketingsmedlem skal man til enhver tid kunne forsvare formanden i stort og småt. Det kan jeg simpelthen ikke få mig selv til, siger Martin Henriksen til TV 2 ØST.

Martin Henriksen sidder i kommunalbestyrelsen på Stevns, og det fortsætter han med. Han overvejer dog sin fremtid i Dansk Folkeparti.