Messerschmidt: Spørgsmålet er, om folk tror på mig som person
Ifølge DF's nyslåede formand bør han kunne enes med selv de mest kritiske partifæller, når vi "lige får slukket kameraer og det kunstige lys".
Morten Messerschmidt blev søndagens store sejrherre, da han fik posten som ny formand for Dansk Folkeparti. Men tiden er bestemt ikke til at læne sig tilbage og sippe champagne.
Den nyslåede formand står nu over for en særdeles stor opgave med at samle et splittet parti, og mandag morgen erkender han, at spliden ikke skyldes politiske uenigheder.
Nej, han vender i stedet pilen indad.
- Spørgsmålet er i virkeligheden, om folk tror på, at jeg som person kan få forsonet alle de forskellige retninger, der har været i ledelsen, siger han til TV 2.
- Kogt ned til personen Morten Messerschmidt
Søndagens formandsvalg til DF’s ekstraordinære årsmøde stod mellem Martin Henriksen, Merete Dea Larsen og Morten Messerschmidt. Sidstnævnte fik 60,5 procent af de delegerede stemmer og overtog dermed titlen fra Kristian Thulesen Dahl.
Knap 40 procent stemte dermed for en anden fremtid for partiet, og det foregik ikke i tavshed. Eksempelvis lød det kort efter Messerschmidts sejr fra DF-medlemmet Marie Krarup, at hun nu tror, at det bliver "umuligt at få DF til at være andet end et parti, der kæmper med møgsager".
Lignende vendinger kom fra sundhedsordfører Liselott Blixt og formandsduellanten Marin Henriksen.
Politiske kommentator Noa Redington er enig i Morten Messerschmidts analyse af, hvor partiets problemet ligger.
- Man kommer ikke udenom, og det er det, der gør det ekstra betændt, at det her i høj grad er kogt ned til personen Morten Messerschmidt. De mennesker, der har stemt imod ham, henviser igen og igen til, at han er arrogant, og at man ikke kan stole på ham, siger Noa Redington til TV 2.
Ifølge den politiske kommentator kan de personlige stridigheder blive svære at løse. Og Messerschmidt kan ikke forvente at gå i enerum med sine uvenner og klare uenighederne med en politisk aftale, mener han.
- Det handler, sat på spidsen, om Morten Messerschmidts troværdighed. Og hvordan får han genopbygget den i relationen med de mennesker, som han har arbejdet sammen med de seneste 15-20 år? Det er det store spørgsmål, siger han.
I gang med at række ud til folk
Ifølge Messerschmidt selv er netop tomandssamtaler dog et godt bud på, hvordan han igen får ro og tillid ind i gemakkerne.
- Jeg er allerede nu i gang med at række ud til folk for at høre, om vi kan snakke sammen privat, hvor vi forventningsafstemmer, og jeg hører folk, hvilke bekymringer de har, siger han.
Formanden understreger derudover, at alle mennesker begår fejl. Også politikere – og også ham selv.
- Man kan risikere at støde ind i hinanden på en kedelig måde, og det skal jeg være den første til at erkende også er sket i mit tilfælde. Derfor vil jeg gerne tale med alle folk, om vi kan klinke de eventuelle skår, der måtte være opstået i de forgangne år, siger han og henviser til at ville tale med alle medlemmer i både hovedbestyrelsen og folketingsgruppen.
Vil undgå blodøkser
I mandagens interview med TV 2 virker Messerschmidt optimistisk i forhold til at blive forsonet med de tropper, der på nuværende tidspunkt ikke går i takt. Selv med en politiker som Martin Henriksen, der særligt har været bannerfører for kritik af Messerschmidt.
- Når vi lige får slukket kameraer og det kunstige lys, og vi sidder over for hinanden og taler tingene igennem, så tror jeg også, vi kan finde hinanden, siger han.
Adspurgt til om det kan få konsekvenser, hvis Martin Henriksen fortsætter sin kritiske færd, svarer Morten Messerschmidt, at han ikke vil gå ind i den slags opstillede fremtidsscenarier.
- Jeg vil ikke acceptere, at journalister skal få lov til at sige: "Hvad nu hvis det og det ikke kan lade sig gøre", og vi så ender et eller andet sted, hvor jeg skal stå med en blodøkse og hugge hovedet af folk. For det er det, jeg gerne vil undgå, siger han.
Er man med eller ej?
Søndag lød det dog en smule anderledes, da han efter sin sejr talte med pressen. Her understregede Messerschmidt, at han forventer opbakning fra alle DF's medlemmer.
- Jeg forstår godt, at der er en masse følelser lige nu, og at folk skal lige sunde sig. Men man må også hurtigt gøre op med sig selv, om man er med eller ej, sagde han.
Og hvis Folketingsmedlemmerne ikke har planer om at støtte ham, vil han opfordre dem til at opsige deres mandat, lød det.