Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 22. januar

Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden.

Du kan se de seneste coronatal her.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Demonstrationer mod coronarestriktioner i Stockholm og Göteborg

Ifølge flere svenske medier er lørdagens demonstranter en broget flok, som både tæller unge, ældre, forældre med barnevogne, højreekstreme grupper og mørkklædte mænd med tildækkede ansigter.

Tusindvis af svenskere på gaden

Lørdag er tusindvis af svenskere gået på gaden i protest mod landets coronarestriktioner. Demonstrationerne er foregået i hovedstaden Stockholm og i Göteborg.

Protesterne har dog endnu ikke budt på optøjer i Stockholm, siger politiet i hovedstaden til Aftonbladet. Også i Göteborg er det forløbet roligt, skriver SVT.

Reglerne for nær kontakt skal ændres, siger ekspert

Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet (RUC), vurderer, at det er nødvendigt at lempe reglerne for, hvornår man er nær kontakt til en coronasmittet.

Det skyldes, at han forudser, at der om en uge kan være omkring en halv million i Danmark, som er isoleret, enten fordi de er smittet eller er nære kontakter.

Viggo Andreasen anbefaler dog ikke, at man fuldstændigt fjerner reglen om isolation for nære kontakter, da mange af dem nok selv er smittet.

Det seneste døgn er 36.120 personer konstateret smittet med coronavirus. På trods af det høje smittetal ser antallet af indlagte ud til at have stabiliseret sig omkring 800. Ved den seneste opgørelse fra SSI er 781 personer indlagt, mens de er smittet med coronavirus. 45 patienter er indlagt på intensiv.

Coronaramte medarbejdere presser kommune: - Alt er i spil

I den seneste uge har antallet af coronasmittede slået rekord hver eneste dag, og det mærker blandt andet Lolland Kommune.

Her er mange medarbejdere lige nu ikke i stand til at møde op på arbejde. Og på skole- og dagtilbudsområdet er der for tiden omkring 100 medarbejdere, der ikke kan møde op. Det skriver TV 2 Øst

- I nogle situationer er der jo nogle, der må holde øje med langt flere børn, end de er, fordi der findes ingen ledige. Der er ingen vikarer, og de, der har arbejde, er syge, forklarer borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

- Alt er i spil. Der er jo ikke nogen, der kan gøre for det her.

På ældreområdet er cirka 50 ansatte lige nu hjemme på grund af corona. I forvejen har kommunen været i nødberedskab siden jul.

Borgmesteren understreger, at der ikke bliver gået på kompromis med opgaver, som er vigtige for den enkeltes helbred. Derimod må borgere undvære ting såsom rengøring.

- Når vi har et fravær på op til 20 til 30 procent af personalet, og der ikke findes afløsere eller vikarer, så bliver det jo de opgaver, man bedst kan undvære at få løst.

Sundhedsstyrelsen beklager vaccinevideoer i børnespil

Sundhedsstyrelsen har ifølge 24syv købt reklameplads til kampagnevideoer om coronavaccination, som afspilles i Youtube-videoer og iPad-spil, der bruges af børn helt ned til to år.

Det kalder flere eksperter problematisk lørdag i 24syv-programmet 'Mette & Magten'.

Videoerne følger familier, hvor både børn og voksne fortæller om bevæggrundene for at lade sig vaccinere. Blandt andet fortæller de, at de lader sig vaccinere for at kunne se deres venner eller bedsteforældre.

Susanne Skaanning, der er cand.pæd. i pædagogisk psykologi med speciale i børns udvikling og barn-voksen-relationer, kalder blandt andet reklamefilmene for "tankeløse".

- Det er det, man kalder hundetræningspædagogik, når Sundhedsstyrelsen bruger det redskab, at børn kan få den gulerod, at de må se deres venner, hvis de er vaccineret, siger Susanne Skaanning i programmet. 

I en mail til TV 2 understreger Sundhedsstyrelsen, at reklamerne via et mediebureau er forsøgt målrettet forældregenerationen i alderen 30-50 år.

Ifølge kommunikationschef Eva Tolstrup Ziegler har styrelsen i forbindelse med kampagner om vaccination ikke udarbejdet kampagner rettet mod børn.

-  Det er meget uhensigtsmæssigt og beklageligt, hvis børn alligevel kan møde vores materiale i rammer, hvor de bør være beskyttede. Derfor har vi bedt vores mediebureau om at gennemgå placeringer og sikre, at det ikke sker. Hvis de ikke garanterer det, så stopper vi annonceringen blandt andet i relation til gaming apps, lyder det.

Flere tyske festivaler er optimistiske

Flere tyske festivaler er optimistiske i forhold til sommersæsonen trods fortsat udbredt coronasmitte. Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

- Den stigende smitte forårsaget af Omikron-varianten betyder ikke, at vi kan konkludere noget om festivalsommeren. Vi ser frem til den med forventning og med stor optimisme, siger Jonas Rohde, talsmand for arrangøren FKP Scorpio, der står bag to store tyske festivaler.

Tokyo slår smitterekord for fjerde dag i træk

Tokyo registrerede lørdag sit højeste antal daglige smittede med coronavirus nogensinde.

Tallet lød på 11.227 nye tilfælde. Det er fjerde dag i træk, at smittetallet slår rekord i den japanske millionby. Det skriver The Guardian

Lokalregeringen har genindført en række restriktioner, som vil gælde indtil 13. februar. Samtidig er vaccinationer af børn ned til fem år blevet hastegodkendt i det japanske parlament.

Fredag var antallet af alvorligt syge coronapatienter i Japan oppe på 404. Det er 117 flere end dagen før.

Brasilien indfører vaccinekrav for landets bedste fodboldrække

Vil toppen af brasiliansk fodbold have lov til at spille i landets bedste liga, skal de lade sig vaccinere mod coronavirus. 

Det oplyste Brasiliens fodboldforbund (CBF) fredag ifølge Reuters

Ifølge CBF er forundet i konstant kontakt med sundhedsmyndighederne og har sendt en liste med opdaterede regler til sine medlemsklubber. 

- En af disse er pligten til at kunne fremvise et fuldt vaccinationscertifikat mod covid-19 til CBF's sundhedskommission, lød det i en pressemeddelelse.

Den brasilianske landsholdtræner, Adenor Leonardo Bacchi, har sagt, at han har valgt Atletico Madrid-spilleren Renan Lodi fra til kvalifikationsrunderne forud for VM, fordi han ikke er fuldt vaccineret.