Coronavirus

- Svært at forsvare at opretholde restriktionerne, siger politisk analytiker

På årets 21 første dage er der allerede blevet taget flere skridt i retning mod mere normale tilstande i det danske samfund.

Mens de positive meldinger om indlæggelsestal fortsætter, vil regeringen fra næste uge kaste et kritisk blik på puljen af restriktioner.

Samtidig rejses spørgsmålet, om corona skal miste sin titel som samfundskritisk.

TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren ser det som "en logisk slutning på vej mod mere normalisering", især set i lyset af faldende indlæggelsestal på landets intensivafdelinger og statsminister Mette Frederiksens (S) udmelding i mandags om, at nuværende restriktioner og coronahåndteringen generelt skal genovervejes.

- Man har været nervøs for indlæggelsestallet, men når sundhedsvæsenet ikke bliver belastet mere, er det svært at forsvare at opretholde restriktionerne, siger Jesper Vestergren.

Influenzalignende tilstande

Selvom vi kun er 21 dage inde i år 2022, er der i år allerede blevet taget flere skridt i retning af mere normale tilstande.

Udover førnævnte udmelding fra statsministeren bliver behandlingsgarantien genindført fra fredag, hvilket sikrer patienter retten til at vælge et privathospital, hvis de ikke kan blive undersøgt eller behandlet på et offentligt sygehus inden for 30 dage.

Desuden har Sundhedsstyrelsen torsdag meldt ud, at de er i gang med at se på nye anbefalinger for isolation.

Alle de restriktioner, der er indført nu, er indført på baggrund af sundhedsfaglige anbefalinger, så det er selvfølgelig noget, man lytter til

Jesper Vestergren, TV 2s politiske analytiker

Og i sidste uge sagde Tyra Grove Krause, faglig direktør i Statens Serum Institut, til TV 2, at vi bevæger os mod "influenza-lignende" tilstande, samt at myndighedernes vaccinestrategi fremover vil minde om den, der benyttes ved almindelige influenzavarianter.

- Det er rigtigt, at vi bevæger os lidt mere hen imod sådan et influenzalignende mønster, hvor strategien vil være den samme. Vi kan ikke forhindre smitte i befolkningen, men vi kan sørge for at beskytte de allermest udsatte mod at blive alvorligt syge, lød det fra Tyra Grove Krause.

Skal covid-19 fortsat være en samfundskritisk sygdom?

Og sådanne udmeldinger lytter man til i regeringen, forklarer Jesper Vestergren.

- Alle de restriktioner, der er indført nu, er indført på baggrund af sundhedsfaglige anbefalinger, så det er selvfølgelig noget, man lytter til, siger han og tilføjer, at det også bliver interessant at finde ud af, hvad der sker med kategoriseringen af covid-19 som en samfundskritisk sygdom.

Virussen blev første gang kategoriseret som en samfundskritisk sygdom 10. marts 2020, og kategoriseringen blev ophævet 10. september 2021, hvilket dog allerede ændrede sig to måneder efter.

Men kategoriseringen står til at udløbe 5. februar, og derfor skal man se på, om den skal forlænges. Hvis alle eller dele af restriktionerne skal forlænges, forudsætter det, at covid-19 fortsat går under betegnelsen samfundskritisk sygdom.

Jesper Vestergren påpeger, at regeringen nærmest én til én har fulgt anbefalingerne fra Epidemikommissionen.

- Og hvis det bliver en faglig indstilling fra kommissionen, at covid-19 ikke længere skal kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, så frafalder alle restriktionerne, lyder det fra den politiske analytiker.

Ifølge Jesper Vestergren kunne det godt tyde på, at man i næste uge vil fremlægge en stor pakke af lempelser.

Eksperter: Vil have konsekvenser at slippe smitten løs

De blå partier i Folketinget har den seneste tid ikke lagt skjul på, at de ønsker, at nogle - hvis ikke alle - restriktioner bliver lempet, og samtlige oppositionspartier har torsdag sagt, at de vil have mundbindet fjernet som et krav i det danske samfund.

- Vi skal ind i en periode nu, hvor vi ophæver restriktionerne, og der er mundbind en af dem. Derfor foreslår vi det nu, så vi kan komme i gang med at vende tilbage til en normal hverdag, siger formanden i Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, til TV 2.

De konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, siger til TV 2, at man hos de konservative er klar til at lade alle restriktioner forsvinde, når de automatisk udløber 31. januar.

Flere eksperter påpeger imidlertid, at det vil have konsekvenser, hvis vi lader Omikron-smitten "slippe løs" i samfundet.

Viggo Andreasen, som er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, sagde tirsdag til TV 2, at vi kan ende med et indlæggelsestal, som kan overvælde sundhedsvæsenet.

Og Lone Simonsen, der er epidemiforsker og professor på Roskilde Universitet, påpegede, at vi endnu mangler at se effekten af den seneste tids lempelser af restriktionerne, og at det derfor er godt at gå forsigtigt frem.

Flere eksperter har også fremhævet, at de rekordhøje daglige smittetal efterlader os med et nyt problem: Arbejdsstyrken bliver påvirket, når flere ikke kan møde på arbejde, hvis de er smittet.

Og det kan ramme sundhedsvæsenet indirekte, har professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos påpeget.