Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 21. januar

Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden.

Du kan se de seneste coronatal her.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Røver spyttede på betjente og truede med corona

Efter at have begået røveri mod Super Brugsen i Nørre Nebel og stjålet 12 øl spyttede en 34-årig mand på politibetjente og truede dem med coronasmitte. 

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi på Twitter.

Manden begik desuden hærværk i detentionen ifølge politiet.

Der venter nu en længere afhøring, hvorefter politiet vil vurdere, om manden skal fremstiles i grundlovsforhør.

Irland ophæver næsten alle restriktioner

Fra i morgen klokken 6.00 bliver stort set alle restriktioner i Irland ophævet. Det meddelte premierminister Michael Martin fredag aften.

- Vi har reddet Omikron-stormen af, sagde han ifølge Reuters og begrundede det med en høj tilslutning til revaccination.

Der vil dog stadig gælde krav om mundbind i offentlig transport og butikker indtil slutningen af februar og krav om coronapas ved rejser ind og ud af landet. 

Domstol blokerer Bidens vaccinekrav

En domstol i Texas har blokeret præsident Joe Bidens krav om, at alle føderalt ansatte skal være vaccineret mod coronavirus, hvis de vil beholde deres arbejde.

- Så vidtrækkende beføjelser har præsidenten ikke, lyder det i en 20-sider lang afgørelse fra Jeffrey Brown, der er udpeget som dommer af forhenværende præsident Donald Trump.

Afgørelsen er endnu et tilbageslag for Joe Bidens forsøg på at øge vaccinetilslutningen i USA, efter at Højesteret i sidste uge blokerede hans krav om, at alle medarbejdere i større virksomheder skal vaccineres eller testes ugentlig. 

Hver femte københavner har haft corona siden december

Siden 1. december sidste år har næsten hver femte indbygger i Københavns Kommune været smittet med coronavirus.

Det viser nye tal fra Københavns Kommunes Sundheds- og omsorgsforvaltning og Statens Serum Institut, skriver TV 2 Lorry.

Sundheds- og omsorgsborgmester i København Sisse Marie Welling (SF) er overrasket over, at tallene er så høje, og det får hende til at advare mod yderligere lempelser af restriktionerne.

- Jeg bliver ret nervøs, når blandt andet de borgerlige partier snakker om at fjerne mundbind i den offentlige transport, siger hun til TV 2 Lorry.

- Vi higer alle efter at få det her overstået og har det hængende langt ud af halsen, men vi må sørge for, at alle ikke bliver smittet på en gang, siger hun.

Skole har 115 smittede elever

På Gl. Lindholm Skole i Aalborg Kommune er 115 af 600 elever testet positive for coronavirus, og det samme er 35 lærere og pædagoger. Det fortæller skoleleder Carsten Søndergaard til TV 2 Nord

- Vi har haft alle lærere og personale til at hjælpe, da det har været fuldstændig kaotisk med al den smitte, siger han.

Skolelederen mener, at selvtests er den eneste grund til, at skolen ikke er lukket ned endnu. 90 af 115 smittede blev testet positive derhjemme af deres forældre, fortæller han.

- Det er jo virkelig godt, at vi har opdaget det, før det gik hen og blev mange flere elever, siger Carsten Søndergaard. 

SSI samarbejder med blodbanker om mørketal

Statens Serum Institut (SSI) har indgået et nyt samarbejde med landets blodbanker om at undersøge mørketallet for coronasmittede.

Det skriver SSI i en pressemeddelelse.

Instituttet vurderer, at mørketallet kan stige, fordi mange smittede med Omikron-varianten får mange eller ingen symptomer. Så for at skabe større overblik over smitten i Danmark bliver det tappede blod i blodbankerne nu undersøgt for antistoffer mod covid-19. 

Hver uge bliver der tappet blod fra cirka 6000 donorer mellem 17 og 70 år.

Regeringen sænker testkapaciteten

Regeringen sænker fra 7. februar kapaciteten af hurtigtests fra 500.000 til 200.000 om dagen.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

- Rigtig mange mennesker tester sig selv for corona, og det gør, at vi nu skruer ned for kapaciteten for hurtigtest i testcentrene. Vi har et robust og fleksibelt testsystem, og derfor kan vi reagere hurtigt og tilpasse kapaciteten efter situationen, siger Lisbet Zilmer-Johns, der er direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed.

Regeringen vil desuden revidere den danske teststretegi i samarbejde med sundhedsmyndigheder og eksperter.

- Nu er det tid til, at vi igen skruer ned for testkapaciteten – og fra regeringens side er vi klar til at justere yderligere ned, hvis eksperterne vurderer, at det er forsvarligt, siger justitsminister Nick Hækkerup.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke fjerde vaccinestik til 85-årige og derover

Både international forskning og danske data peger på, at plejehjemsbeboere og personer over 85 år er godt beskyttet mod alvorligt forløb af covid-19 efter tredje stik.

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen ikke et fjerde stik til plejehjemsbeboere og personer over 85 år, lige nu.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Den meget høje tilslutning til 3. stik blandt plejehjemsbeboere og personer over 85 år giver en rigtig god beskyttelse mod alvorligt forløb. Det er den vigtigste forklaring på, at vi har set færre alvorlige forløb med covid-19 blandt plejehjemsbeboere og 85+ årige, end man kunne have frygtet. Derudover ser vi også en generel tendens til milde forløb hos 3. stiks vaccinerede ved smitte med Omikron og det gælder også for de ældste og mest sårbare, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Bilsted Probst.

Selvom Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler et fjerde stik til plejehjemsbeboere eller personer over 85 år lige nu, vil der formentligt på et senere tidspunkt blive behov for yderligere vaccination. 

Ny smitterekord – 46.831 coronatilfælde det seneste døgn

Der er registreret 46.831 coronatilfælde det seneste døgn. Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI) fredag.

Antal indlagte med covid-19 falder med 12 til 813. En del af dem er dog ikke indlagt på grund af covid-19. I den sidste uge af 2021 gjaldt det for lidt flere end hver tredje.

21 personer, der inden for den seneste måned er testet positiv for covid-19, er afgået ved døden. SSI arbejder på en ny opgørelsesmåde, da tallet for coronadødsfald er blevet mere usikkert.

Dansk EM-lejr ramt af coronasmitte

Håndboldspilleren Hans Lindberg har afleveret en positiv coronatest under EM, oplyser Dansk Håndbold Forbund.

- Den danske trup blev sent i aftes pcr-testet, hvor fløjspilleren Hans Lindberg efterfølgende desværre har fået et positivt testsvar, skriver DHF i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Hans Lindberg er blevet isoleret, mens Dansk Håndbold Forbund er i dialog med Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) om de kommende dages testfrekvens.

Hidtil har kun Jannick Green været smittet i den danske lejr, og det skete allerede før afrejsen til EM. Danmark er dermed sluppet billigt i forhold til andre lande ved EM-slutrunden.

21.000 venter på operation i hovedstaden – venteliste vil stige

Ventelisterne på hospitaler i hovedstaden er steget under coronakrisen. Og de ventes at blive endnu længere den kommende tid.

Det viser en redegørelse over udskudt aktivitet under coronakrisen fra Region Hovedstaden ifølge Berlingske.

Opgørelsen er fra 6. januar.

Ifølge redegørelsen mangler der at blive afviklet omkring 17.000 undersøgelser og 21.000 kirurgiske indgreb.

Som årsager bliver der peget på covid-19, sygeplejerskers strejke og manglende kapacitet efter strejkens ophør.

Der er ikke udsigt til, at ventelisterne bliver kortere lige med det første.

- Der må samlet set forventes øgede ventelister frem mod den næste opgørelse af udskudt aktivitet.

- Opgørelserne er per 6. januar 2022, hvor der fortsat er mange covid-indlagte og mange sygemeldinger blandt personalet grundet stor samfundssmitte, hedder det i redegørelsen.

Der bliver videre peget på, at hospitalerne også er udfordret af at have ubesatte stillinger og "mindre fleksibilitet blandt personalet".

Appen Minsundhed slår downloadrekord under corona

Coronaepidemien har sat skub i danskernes brug af det digitale sundhedsvæsen – ikke mindst på mobilen. Minsundhed, hvor man blandt andet kan tjekke covid-19 svar, se sit coronapas og gå direkte til den digitale smitteopsporing, er nu downloadet over 5.241.000 gange.

Appen blev udviklet på initiativ af Danske Regioner i 2019.

Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, siger:

- Regionerne vil gå forrest og bruge teknologien til at skabe et sundhedsvæsen, som er til at forstå og lige ved hånden, når man har brug for det. Derfor glæder det mig, at danskerne har taget Minsundhed til sig som en nem vej til testsvar i hverdagen.

Digitale løsninger er centrale i regionernes klare ambition om forebygge, diagnosticere og behandle flere, hurtigere og bedre.

- Med digitaliseringen vil regionerne gøre det enklere at være borger, pårørende og medarbejder, siger Stephanie Lose.
 

FAKTA: Sådan ser en typisk coronapatient på intensiv ud – 2 ud af 3 er mænd

Hvis man er ikkevaccineret og lider af en eller flere kroniske sygdomme, vil man have forhøjet risiko for at få et alvorligt forløb med coronavirus.

Her er en oversigt over, hvad der typisk kendetegner de coronapatienter, der er blevet indlagt på intensiv de seneste måneder:

- Halvdelen af coronapatienterne på intensivafdelingerne er uvaccinerede eller har kun fået et stik, mens resten har fået to eller tre stik.

- Mænd er overrepræsenteret på intensiv, da de fylder 65 procent af sengene.

- En typisk patient på intensiv er 64 år. De ikkevaccinerede er i gennemsnit 55 år, mens de vaccinerede med to eller tre stik er 72-73 år.

- Knap to ud af tre patienter har en eller flere kroniske sygdomme som forhøjet blodtryk, diabetes, nyresvigt, hjertesvigt eller kroniske lungesygdom.

- Knap hver anden ikkevaccinerede har ingen kroniske sygdomme, mens det for de vaccinerede er mindre end hver femte, der ikke har en kronisk sygdom.

- Patienterne på intensiv er ofte lettere overvægtige. De har typisk en BMI på 29. Normalvægtige ligger mellem 18,5 og 25.

- Der går typisk syv dage, fra patienterne har mærket de første symptomer, til de bliver indlagt. Der går derfra en dag, inden de bliver sendt videre på intensiv.

Kilde: Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP) for indlagte på intensiv mellem 1. november og 16. januar.

SSI arbejder på ny metode for opgørelse af dødsfald

Statens Serum Institut (SSI) arbejder på en ekstra opgørelsesmetode for coronadødsfald.

Indtil nu tæller dødsfald i statistikken, hvis man dør op til en måned efter en positiv prøve.

- Omikron har skabt meget udbredt smitte og ser ud til at give mildere sygdomsforløb. Begge faktorer skubber vores tal i en lidt mere upræcis retning, og derfor er vi nødt til at kigge på dem, siger Lasse Vestergaard, der er afdelingslæge hos SSI, til TV 2.

De nye tal vil være baseret på dødsattester.

Antallet af nyindlagte med coronavirus halveret

Antallet af nyindlagte med coronavirus på sygehusenes intensivafdelinger er knap halveret i starten af 2022, efter at Omikron-varianten er blevet dominerende.

I uge 2 var der 24 nyindlagte på intensiv, mens tallet i de sidste to uger af 2022 var henholdsvis 42 og 47.

Det fremgår af en rapport fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP).

I rapporten fremgår det desuden, at hver fjerde patient, der blev indlagt med coronavirus på intensiv i uge 2, ikke var indlagt på grund af corona.

Professor Anders Perner fra Rigshospitalet peger på, at Omikron ikke sender folk på hospitalet i samme grad som Delta-varianten.

- Det skyldes formentligt, at Omikron fra uge 2 er blevet den mest udbredte coronavariant hos nyindlagte intensivpatienter. Meget tyder på, at langt færre bliver alvorligt syge af den variant, siger Anders Perner.

- Vi ser også flere intensivpatienter, som er coronasmittede, men er indlagte af helt andre årsager. De modtager ikke covid-specifik behandling, siger han i en skriftlig kommentar.

Statens Serum Institut (SSI) offentliggjorde torsdag en rapport, der viste, at risikoen for at blive indlagt med Omikron er 36 procent lavere end med Delta-varianten, der tidligere var dominerende i Danmark.

Politisk analytiker: - Svært at forsvare at opretholde restriktionerne

På årets 21 første dage er der allerede blevet taget flere skridt i retning mod mere normale tilstande i det danske samfund.

Mens de positive meldinger om indlæggelsestal fortsætter, vil regeringen fra næste uge kaste et kritisk blik på puljen af restriktioner.

TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren ser det som "en logisk slutning på vej mod mere normalisering", især set i lyset af faldende indlæggelsestal på landets intensivafdelinger og statsminister Mette Frederiksens (S) udmelding i mandags om, at nuværende restriktioner og coronahåndteringen generelt skal genovervejes.

- Man har været nervøs for indlæggelsestallet, men når sundhedsvæsenet ikke bliver belastet mere, er det svært at forsvare at opretholde restriktionerne, siger Jesper Vestergren.

Passagerfly måtte returnere efter "maskerelateret" afbrydelse

Et passagerfly fra American Airlines på vej til London vendte onsdag midt under flyvningen på grund af en maskerelateret afbrydelse.

Det skriver CNN.

"American Airlines fly 38 med service fra Miami (MIA) til London (LHR) vendte tilbage til Miami International Airport på grund af en forstyrrende kunde, der nægtede at overholde det føderale maskekrav," skriver American Airlines i en officiel erklæring.

Miami-Dade Police Department fortæller til CNN, at det blev ringet op af flyselskabet angående en kvindelig passager, der nægtede at bære en maske.

- Da flyet nåede frem til gaten, blev passageren eskorteret af flyet af MDPD-officerer uden hændelser. Passageren blev derefter behandlet administrativt af American Airlines-personale, sagde kriminalbetjent A. Colome fra Miami-Dade politi.

Ifølge flysporingssiden FlightAware landede flyet tilbage i Miami en time og 48 minutter efter, at det var afgået.

Kommuner melder om højt fravær i dagtilbud – 21 procent hjemme

Mere end en femtedel af personalet i landets dagtilbud var fraværende mandag til onsdag i denne uge.

Det viser en undersøgelse lavet af Kommunernes Landsforening (KL), hvor der er svar fra 70 af landets 98 kommuner.

Helt præcis var i gennemsnit 21 procent af personalet i dagtilbuddene fraværende i perioden 17. til 19. januar.

Deres fravær skyldes ifølge KL, at de var hjemsendte i isolation, som nærkontakt, syge eller lignende.

Det er en stigning fra sidste uge, hvor 16 procent var fraværende.

Tallene får KL til at appellere til, at man kigger på reglerne for isolation hurtigst muligt.

Formand i KL's løn- og personaleudvalg Michael Ziegler siger, at fraværet har stor betydning for den kvalitet, der kan leveres i dagtilbuddene.

- Med til billedet hører også, at det dækker over meget store variationer. Vi har dagtilbud, hvor de mangler mere end en tredjedel af personalet. Så bliver det meget vanskeligt at holde institutionerne kørende på fornuftig vis.