Ny Omikron-variant spreder sig – du kan muligvis blive smittet to gange, siger SSI-forsker
Virusforsker Anders Fomsgaard fortæller, at hele verden lige nu ser mod Danmark, hvor undervarianten af Omikron, BA.2, spreder sig.
Siden Omikron-varianten af covid-19 kom til Danmark i december, er smittetallene kun gået en vej, og fredag blev tæt på 47.000 danskere testet positive.
De høje smittetal har ligeledes ført til, at flere fagfolk er begyndt at tale om flokimmunitet.
Men en undervariant af Omikron kaldet BA.2 kan nu potentielt true gruppeimmuniteten, forklarer Anders Fomsgaard, der er overlæge og virusforsker ved SSI.
- Det er muligt, at man kan blive smittet med BA.1 Omikron først, og så kort efter med BA.2, fortæller han i ’Go morgen Danmark’.
I Norge, hvor BA.2 også spreder sig, har man nemlig set enkelte tilfælde, hvor dette er sket.
Sker det samme i Danmark, kan det være, at vi skal indstille os på, at epidemien kommer til at toppe igen, lyder det.
Men, siger Anders Fomsgaard i et uddybende interview med TV 2, muligheden for omfattende gensmitte efter kort tid er for nu mest en teoretisk mulighed.
- Det er noget, vi holder øje med, siger han.
Han advarer samtidig mod overdreven bekymring.
- Vi kan ikke se nogen forskel på indlæggelsestal, dødstal og så videre på Omikron og BA.2, så det er ikke noget, der bekymrer os som sådan. Men vi er også opmærksomme på, at vi har en meget kort observationstid, siger han og henviser til, at BA.2 stadig er en ny brik i spillet, som SSI fortsat undersøger.
Verden ser mod Danmark
Da Omikron-varianten kom til Danmark i december, udgjorde BA.2 omkring 2 procent af smittetilfældene, men i januar har den udkonkurreret BA.1, og udgør nu mere end halvdelen.
Og selvom den ikke bekymrer Anders Fomsgaard, holder han godt øje med den – det gør hele verden faktisk, siger han.
- Verdens øjne hviler på os for at få at vide, hvad der sker med BA.2. Der er ingen forklaring på, hvorfor den er kommet til Danmark og spreder sig så meget netop her, lyder det.
Indtil videre kan Anders Fomsgaard dog ikke sige mange ting med sikkerhed, da BA.2 kun er blevet observeret i meget kort tid. Dog nævner han, at grunden til den hurtige spredning kan være, at BA.2 er mere smitsom.
Men der kan også være andre årsager.
- Det kan også være, at den er mere resistent for den immunitet, der er i befolkningen, som tillader den at smitte bedre. Det ved vi ikke endnu, siger virusforskeren.
Nyt navn?
WHO holder også øje med udviklingen af BA.2 i Danmark, og det overvejes, om den skal have et helt nyt navn.
- Faktisk er de to så forskellige fra hinanden, som Alpha-varianten var fra Wuhan, så der er nogle ret markante forskelle, når man ser på immunitet og smitte, forklarer Anders Fomsgaard.
Her er det ikke i aldersfordelingen af de smittede, eller hvor syge de smittede bliver, hvor de to adskiller sig. Det er i det såkaldte spikeprotein, som vaccinerne også er bygget af, den tydelige forskel ses, lyder det.
Hvad navnet på BA.2 bliver, hvis WHO anerkender den som en ny variant, ved Anders Fomsgaard ikke, og han ved heller ikke, hvad BA.2 kan betyde for flokimmuniteten.
En ting understeger han dog.
- Vaccinerne virker stadigvæk mod alvorlig sygdom og død, slutter han.
Se interviewet med Anders Fomsgaard i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY