Udland

Joe Biden holder pressemøde efter et år på posten

Livebloggen opdateres ikke længere. 

Hvad skete der? Præsident Joe Biden holdt pressemøde onsdag. Det er første pressemøde, han har holdt, siden klimatopmøde i Glasgow i starten af november sidste år. 

Hvad var status? Præsidentens popularitetsmålinger er nået et nyt lavpunkt efter et år med en coronaepidemi, der buldrer på tredje år, og en inflation, der har nået sit højeste i årtier.

Torsdag har han siddet på posten i et år. 

Bliver igen spurgt til inflationen

Joe Biden bliver spurgt til, hvor længe amerikanere skal forvente at møde højere priser på varer i supermarkederne og på tankstationerne. 

- Inflation har alt at gøre med forsyningskrisen, siger Joe Biden og peger på, at priserne på biler er steget voldsomt, fordi der har været stor efterspørgsmål på computerchips og lavt uddbud, siger præsidenten. 

- Med hensyn til energipriser bliver det mere kompliceret. Men I så, hvad der skete, da jeg fik overtalt blandt andre Indien til at sælge mere olie. Det bliver svært (fremadrettet, red.), og det er det sted, hvor flest middelklassefolk bliver ramt hårdest, når de kører til tankstationen. 

- Vi vil fortsætte arbejdet med at forsøge at få mere olie på markedet, siger han.  

Flere soldater i Polen, hvis Putin flytter på sig

- Vi vil øge vores tropper i Polen, hvis han (Putin, red.) flytter på sig, siger Joe Biden. 

Taler om Ruslands intentioner

Joe Biden bliver spurgt til, om han tror, at Putin rent faktisk kunne gå i krig. 

- Jeg tror ikke, at Putin vil have en krig for fuld udblæsning. Vil han teste Vesten og USA? Ja, det vil han, men han vil betale en høj pris for det, og han tænker ikke på, hvad det vil koste ham, svarer han. 

- Jeg tror at han håndterer med det, der er det mest nedslående for Moder Rusland, siger Joe Biden og holder en pause, mens han forsøger at formulere en sætning, der er "passende til et offentligt forum". 

- Han prøver at finde sin plads i verden mellem Kina og Vesten, siger den amerikanske præsident.

Putin har aldrig set sanktioner som dem, Biden planlægger

- Putin har aldrig set sanktioner som dem, jeg vil gennemføre, hvis han flytter på sig, siger Joe Biden om situationen i Ukraine. 

Udenrigsminister Antony Blinken er onsdag i Ukraine for at holde møde med den politiske top i landet om situationen. 

Biden fortæller, at USA har givet militære redskaber for 600 millioner dollar, og derfor kan det blive meget omkostningsfyldt for Rusland at gå ind i landet - også i menneskeliv.

Biden har talt med Finlands premierminister om situationen, fortæller han. 

Bliver spurgt til politisk dødvande

Joe Biden er også udfordret af, at to store lovpakker - blandt andet en om stemmeret - i øjeblikket bliver blokeret af to medlemmer af hans eget parti, Demokraterne. Det bliver præsidenten spurgt om at en journalist, efter han har peget på Republikanerne som en hindring for at få gennemført lovgivning tidligere på pressemødet.

- Jeg beder ikke om, at træerne vokser ind i himlen, men noget, som amerikanerne har bedt om i lang tid, siger Joe Biden. 

- Jeg tror, at det vigtigste er at forsøge at informere offentligheden om, hvad der er på spil og lade dem dømme og vide, hvem der arbejder for dem og i mod dem.

Det vigtige for ham er, at politik ikke skal afgøres af personer, der med vilje prøver at ændre udfaldet af demokratiske valg, siger han som en stikpille til Donald Trump. 

De bedste dage er foran os

- De bedste dage i det her land er stadig foran os og ikke bag os, afslutter præsidenten sin indledende bemærkninger med, inden han tager mod spørgsmål fra journalister i rummet. 

Bak min plan op, hvis du frygter prisstigninger, siger præsidenten

Inflation i USA er noget af det, der har været med til at sable præsidentens opbakning blandt amerikanerne ned. 

Det taler han også om på dagens pressemøde. 

- Hvis prisøgninger er, hvad du bekymrer dig om, er det bedste du kan gøre, at bakke min plan om at "genopbygge bedre" op. 

- Vi skal have inflationen under kontrol. 

Biden adresserer økonomien

Joe Biden taler nu om økonomiske problemer og prisstigninger i hele verden. Fuld beskæftigelse og stabile priser er svaret, siger præsidenten. 

Han peger på en tretrinsraket, han har lavet, der skal være med til at redde økonomien. Blandet andet ved at fikse udfordringerne med forsyningskrisen, som har været et problem over hele verden. 

- Vi opgraderer alt fra veje, lufthavne og havne for at få økonomien til at bevæge sig hurtigere, siger han. 

Præsidenten taler om coronavirus

- Vi har gjort alt, vi kan. Efter at have oplevet denne pandemi ved jeg, at det har været meget at bære. Men vi har værktøjerne. Vacciner, boosters, masker, piller til at redde liv og holde skolerne åbne. 

Han fortæller, at 35 procent af de voksne amerikanere ikke er vaccineret. 

- Bliv vaccineret. Og få jeres booster. Vi øger test. Det skulle vi have gjort tidligere, men nu gør vi det, siger Joe Biden. 

Han siger, at man ikke går tilbage til lockdowns eller nedlukninger af skolerne. Der er afsat 130 milliarder dollar til at holde skolerne åbne og blandt andet test i skolerne. Ikke alle stater har dog brugt midlerne godt, siger han, og appellerer til, at man bruger dem klogt. 

- Covid-19 går ikke væk lige med det samme, men jeg giver ikke op. Nogle mennesker siger måske, at det er her "the new normal". Jeg ser det som et ufærdigt stykke arbejde. Vi giver ikke op, siger Joe Biden. 

Pressemødet er i gang

Pressemødet er gået i gang. Joe Biden er trådt ind bag talerstolen. 

- Vi er gået fra to millioner vaccineret til 210 fuldt vaccinerede. Seks millioner nye job. Ledigheden er faldet til 3,9 procent, indleder præsidenten. 

For første gang har de lavest lønnede 40 procent fået en lønstigning, siger Biden i en række af politiske succeser, siden han blev indsat på posten 20. januar 2021. 

En kedelig bundrekord

Det er blevet nævnt flere gange i denne blog, men USA-analytiker Mirco Reimer-Elster understreger, at Joe Biden ikke er ret populær blandt amerikanerne. 

- Biden lovede amerikanerne en form for normalitet, og i løbet af sommeren fandt mange amerikanere ud af, at den kommer ikke. Samtidig har han ikke fået noget lovgivning igennem, og på et år har Joe Biden kun holdt ti pressemøder på et år, siger han. 

Mirco Reimer-Elster mener også, at pressefolkene ikke har synderligt meget lyst til at få præsidenten frem foran journalisterne. Han kalder det en "kedelig" bundrekord.

- Vi moderniserer veje, lufthavne, havne. Alle amerikanere skal kunne åbne en vandhane og få rent vand. Det har vi aldrig gjort før. Vi er i proces. Men der er en masse frustration og træthed. Og vi ved hvorfor. Covid-19. 

Pressemøde klokken 22

Pressemødet med Joe Biden går i gang klokken 22 dansk tid. 

Følg med her eller på TV 2 NEWS. 

Nyt lavpunkt

Meningsmålinger viser, at der fortsat er stigende utilfredshed med Joe Biden blandt amerikanerne.

Hans popularitet har nået et nyt lavpunkt efter et år med en coronaepidemi, der buldrer på tredje år, og en inflation, der har nået sit højeste i årtier.