Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 18. januar

Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden.

Du kan se de seneste coronatal her.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Enhedslisten frygter genindført garanti vil ramme ældre patienter

Venstre bifalder idéen, men den falder ikke i god jord hos Enhedslisten. Regeringens støtteparti finder det bekymrende, at regeringen har valgt at genindføre udrednings- og behandlingsgarantien fra fredag. Det siger sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) til Ritzau.

På trods af kritik bifalder Venstre regeringens beslutning om behandlingsgaranti

Både foreninger for læger og overlæger har kritiseret beslutningen, men det er den rigtige, lyder det fra Venstre. Partiets sundhedsordfører Martin Geertsen (V) er glad for, at regeringen har valgt at genindføre udrednings- og behandlingsgarantien fra på fredag. Det skriver Ritzau. 

270 sundhedspersoner i opråb til Spotify: Stop corona-løgne

270 forskere, læger og sygeplejersker kræver i et fælles opråb til musiktjenesten Spotify, at den sætter en stopper for podcasts, der indeholder vildledende og direkte falske oplysninger om vacciner. Det skriver Dagens Nyheter.

I et åbent brev nævner fagpersonerne den særdeles populære podcast 'Joe Rogan Experience' som værende "stærkt kontroversiel".

Danske overlæger stærkt uenig i gensyn med behandlingsgaranti

Fredag genindføres udrednings- og behandlingsgarantien, men det er en dårlig idé, mener Overlægeforeningen, der på Twitter skriver, at det "slet ikke" er det rigtige tidspunkt. Omikron har nemlig forårsaget mange sygemeldinger på landets afdelinger, skriver foreningen.

Overlægeforeningen bakkes op af Lægeforeningen, der kalder beslutningen "paradoksal" på et tidspunkt, hvor der er mange smittede - også blandt sygehusenes personale.

Blå partier er klar til at sløjfe testkrav for EU-borgere

Venstre og De Konservative er klar til at fjerne kravet om fremvisning af negativ coronatest ved indrejse til Danmark for borgere fra EU-lande. Tirsdag har den svenske regering sagt, at der fra fredag ikke er krav om negativ test ved indrejse i landet for EU-borgere.

Behandlingsgarantien genindføres på fredag

Udrednings- og behandlingsgarantien genindføres fra fredag den 21. januar. Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Garantien har fra den 3. januar i år været suspenderet efter, at flertal i Epidemiudvalget den 21. december efterkom regeringens forslag om midlertidigt at suspendere den. Udgangspunktet har været, at rettighederne skulle være suspenderet til og med den 30. januar 2022.

Skotland løfter samtlige restriktioner

I december indførte Skotland en række restriktioner som led i Omikron-variantens fremfærd. De bliver nu alle ophævet, skriver The Guardian. Fra på mandag genåbner natklubber, mens afstandskrav på værtshuse bliver skrottet, og indendørs forsamlinger vender tilbage. 

Vuggestue mangler 11 ud af 20 ansatte på grund af corona

Antallet af coronatilfælde stiger kraftigt mange steder i landet. Det har fået mærkbare konsekvenser for vuggestuen og børnehaven Børne Universet i Mejdal, som mangler 13 ud af 20 pædagoger. 11 på grund af coronasmitte og to på grund af anden sygdom. Det skriver TV Midtvest.

Antallet af indlagte falder, men professor forudser nyt problem

Smittetallene sætter igen rekord med 33.493 tilfælde det seneste døgn. Men samtidig fortsætter den seneste tids trend med et fald i antallet af smittede, der er så syge, at de skal indlægges på intensivafdelingerne.

Ifølge Hans Jørgen Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, ser vi derfor nu ind i en ny udfordring. 

- Nu er problemet faktisk ikke så meget de indlagte. Nu er problemet faktisk antallet af smittede, der bliver nødt til at være hjemme i isolation, siger han. 

Mange af dem vil ikke kunne møde på arbejde, uddyber han. Og derfor kan det blive et problem, at der ikke vil være nok medarbejdere i det offentlige, der kan gå på arbejde uden at smitte andre, vurderer Hans Jørn Kolmos.

Han anslår, at der meget vel kan komme op mod 45.000 daglige smittetilfælde, sådan som Statens Serum Institut vurderede det kort før nytår.

De fleste er revaccineret: Nu handler indsatsen om noget andet

I alt er 4 millioner invitationer sendt ud ved udgangen af denne uge, og i det hele taget er tilslutningen til revaccination gået rigtig godt, skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse. Et flertal af befolkningen er nu revaccineret, og derfor handler indsatsen ikke længere om at vaccinere i meget stor skala, men om at få en god tilslutning blandt de sidste.

- Det har været en vellykket revaccinationsindsats, og regionerne har løftet opgaven flot. Nu handler det især om at få de 500.000 inviterede, som endnu ikke har fået en revaccination, til faktisk at booke en tid, fordi vinteren er stadig over os, og smittetrykket er højt, udtaler Steen Dalsgård Jespersen, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

4. stik tilbydes nu til personer med svært nedsat immunforsvar

Udvalgte personer med et svært nedsat immunforsvar tilbydes nu 4. stik, oplyser Sundhedsstyrelsen. Det skyldes, at gruppen er sårbar, og deres tidligere vaccinationer muligvis har manglende effekt. 

I gruppen er personer med visse typer blod- og knoglemarvsygdomme, personer, der er organtransplanterede, personer i dialyse, og personer, der har fået behandling med særligt immunsupprimerende lægemidler eller har været i aktiv kemoterapi i løbet af 2021 og 2022.

Den samme gruppe var også blandt de første, som fik tilbuddet om et 3. stik. 

Sverige fjerner testkrav ved indrejse

Fra 21. januar bliver kravet om coronatest fjernet for indrejsende til Sverige. Til gengæld skal personer fra nordiske lande og EU fremvise gyldig coronapas, hvis de vil passere grænsen, skriver det svenske medie SVT.

De svenske sundhedsmyndigheder har netop vurderet, at indrejsende til Sverige ikke længere udgør en særskilt risiko for at påvirke spredningen af Omikron-varianten. Personer, der rejser fra Bornholm til Danmark via Sverige, er undtaget kravet og er ikke pålagt at kunne vise hverken coronapas eller negativ test.

Ny smitterekord anden dag i træk - 33.493 smittede med coronavirus

33.493 personer er registreret smittede med coronavirus i løbet af de sidste 24 timer. Det viser de nye tal fra Statens Serum Institut (SSI).

De nysmittede er fundet blandt 193.130 pcr-test, og blandt de nysmittede har 2002 haft coronavirus mindst én gang før.

Det samlede antal indlagte stiger med 8 til 810 personer, hvilket er det højeste antal indlagte denne vinter.

Antallet af indlagte på intensiv falder imidlertid med tre til 49, mens kun 29 nu er i respirator. Det er otte færre end i går.

Yderligere 14 smittede personer er døde.

Kontakttallet beregnet til 1,2

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyser på Twitter, at kontakttallet er beregnet til 1,2. En stigning sammenlignet med sidste uge, hvor tallet lå på 1,0.

- Tyder på en epidemi i vækst, hvad angår smitte, og det var ventet, skriver han. 

Han pointerer dog, at de høje smittetal ikke afspejler sig i indlæggelsestallene grundet blandt andet Omikron og revaccination. Af samme grund mener Magnus Heunicke, at der er "grund til optimisme den kommende tid".

2000 kæledyr skal aflives i Hong Kong

Myndigheder i Hong Kong har tirsdag meddelt, at de vil aflive 2000 kæledyr – inklusiv hamstere – efter flere gnavere er testet positive for coronavirus i en dyrehandel.

Det oplyser nyhedsbureauet AP.

Også en medarbejder i butikken er testet positiv for virussen. Alle dyrehandlere i Hong Kong, som sælger hamstere, er blevet bedt om at overlevere deres kæledyr til myndighederne. Herefter vil dyrene blive aflivet.

Hong Kong er blevet ramt af femte smittebølge, og det har resulteret i, at nye restriktioner er blevet introduceret. Blandt andet er der nu afstandskrav.

Thulesen Dahl kan ikke deltage i årsmøde - det kræver coronapas

Den afgående coronasmittede DF-formand Kristian Thulesen Dahl kan ikke deltage fysisk ved søndagens ekstraordinære årsmøde i partiet.

Det kræver gyldigt coronapas. Det bekræfter han over for Ritzau.

- Det er ikke et årsmøde, jeg på den måde havde glædet mig til. Et ekstraordinært årsmøde er ikke noget, man holder, fordi det går super godt, men fordi det er en nødvendighed. Men jeg havde selvfølgelig set frem til at deltage og være i tæt kontakt med vores tillidsfolk, siger han.

Ekspert: - Vi forventer langt færre med senfølger af Omikron

Selvom det fortsat er meget tidligt at konkludere på data for senfølger, tegner der sig allerede nu et positivt billede af senfølger med Omikron-varianten, lyder det fra Ejvind Frausing Hansen, der er forskningsleder på en senfølgeundersøgelse fra Hvidovre Hospital samt overlæge ved Lungemedicinsk Afdeling.

- Min forventning er, at vi ikke ser senfølger i nær samme omfang, som vi har set tidligere i forbindelse med Delta-varianten, siger han.

Ifølge Ejvind Frausing Hansen peger forskningen i retning af, at de observerede senfølger typisk følger sygdomsforløbets symptomer.

Derfor er det forventningen, at kombinationen af den tilsyneladende mildere Omikron-variant samt den høje grad af vaccinedækning vil resultere i mærkbart færre senfølger end tidligere set i pandemien.

Se også

Ekspert: - Vi forventer langt færre med senfølger af Omikron

Venstre vil rulle flere restriktioner tilbage

Står det til Venstre, skal mange af de nuværende restriktioner rulles tilbage.

Det siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V), efter at statsminister Mette Frederiksen (S) mandag åbnede for, at det er tid til at genoverveje restriktionerne.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, mener dog, at man skal vente til månedens udgang, før man tager stilling til restriktionerne.

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Krav om coronapas har indtil videre kostet enkelte ansatte deres job. Det viser en stikprøve, som DR har foretaget blandt landets fem regioner, de største fagforeninger og de største private virksomheder.

I pædagogernes fagforening (Bupl) er to blevet fyret, fordi de ikke har fremvist gyldigt coronapas.

Region Hovedstaden og Region Sjælland melder, at de henholdsvis har haft en fyring og en bortvisning på grund af manglende coronapas.

Region Midtjylland har sendt fem-ti ansatte hjem uden løn, da de ikke kunne fremvise et gyldigt coronapas, er meldingen til DR. Region Syddanmark har en enkelt sag om hjemsendelse.

Hos fagforeningen Djøf kender man også en enkelt sag om en hjemsendelse, fordi den ansatte ikke ville vise sit coronapas. 3F og FOA har ikke kendskab til afskedigelser.

Dansk Erhverv vil behandle coronaepidemien som influenza

Erhvervslivet vil have gjort op med coronas særstatus.

Epidemien er ifølge Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, nået til et sted, hvor det skal behandles som influenza.

Det siger han, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) mandag sagde til Ekstra-Bladet, at det er tid til at genoverveje restriktionerne.

- Vi kommer til at opleve den år efter år, og der kan vi ikke bare lukke samfundet ned, åbne og lukke ned igen.

- Det koster alt for mange penge, arbejdspladser og velfærd.