Coronavirus

Her er fire grunde til, at vi ikke kan slippe Omikron-smitten løs

Ifølge SSI bevæger pandemien sig mod "influenzalignende" tilstande i Danmark. Men betyder det, at vi nu ufortrødent kan lade coronavirus sprede sig?

Kurven over intensivindlæggelser på grund af coronavirus ser ud til at være knækket, og ifølge eksperter og studier giver Omikron-varianten et mildere sygdomsforløb.

Samtidig sagde Tyra Grove Krause, der er faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI), i sidste uge, at vi ”bevæger os mod influenzalignende tilstande” i Danmark.

Så hvorfor ophæver vi ikke alle restriktioner, slipper smitten løs og lever, som vi gør med almindelige influenzavarianter?

To eksperter peger her på fire årsager til, at det ikke er en god idé.

1. Vi skal stadig undgå for mange indlagte på samme tid

Hvis vi giver slip og lader Omikron løbe løbsk, vil epidemien meget hurtigt vokse sig meget stor, siger Viggo Andreasen, som er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet.

- Så kan vi nemt ende med et indlæggelsestal, der er væsentligt højere, end vi ser i øjeblikket, og som kan overvælde sundhedsvæsenet, siger han.

I skrivende stund er der 810 indlagte med coronavirus. Ikke alle er dog indlagt på grund af virussen.

Vi har allerede et ret højt sygefravær, men det kan nemt blive endnu højere

Viggo Andreasen, professor i matematisk epidemiologi

Det er ifølge Lone Simonsen, der er epidemiforsker og professor på Roskilde Universitet, stadig på et niveau, der kan klassificeres som den grønne kurve på sundhedsminister Magnus Heunickes (S) velkendte planche om kapaciteten i sundhedsvæsenet.

- Det skal vi holde fast i. Hvis alle dem, der mangler at få corona, før vi når den omtalte flokimmunitet, fik det i morgen, så ville vi få et problem med hospitalskapaciteten, siger Lone Simonsen.

Ud af de 810 indlagte er 49 på intensiv. Det viser ifølge Lone Simonsen, at Omikron ikke medfører alvorlig sygdom i samme grad som tidligere varianter. Men hun understreger, at vi endnu mangler at se effekten af den seneste tids lempelser af restriktionerne hos især de ældre, og at det derfor er godt at gå forsigtigt frem.

2. Højt sygefravær kan skabe problemer

Med høje smittetal følger et høj sygefravær. For selvom Omikron ofte giver et mildt sygdomsforløb, bliver folk stadig syge og må blive hjemme fra arbejde.

I sidste uge måtte en vuggestue i Viby lukke på grund af smitte blandt personalet, og flere andre steder har institutioner så svært ved at få vagtplanen til at gå op, at de har appelleret til, at forældre holder deres børn hjemme, hvis det er muligt.

- Vi har allerede et ret højt sygefravær, men det kan nemt blive endnu højere. Noget af det skyldes selvfølgelig sygdom, men det handler også om, at vi har prioriteret isolation af nære kontakter frem for restriktioner, fordi det generer os mindre, siger Viggo Andreasen.

Umiddelbart lyder beslutningen om kun at isolere os, når vi ved, vi er syge, som en god idé. Men ifølge Viggo Andreaden er der flere steder i samfundet, hvor det ville være en for risikabel tilgang at have til det.

Det leder til næste argument for fortsat at lade epidemien sprede sig langsomt.

3. Nøglefunktioner skal holdes fri af smitte

Isolation af nære kontakter er nu en gang en effektiv måde at holde smittespredningen i skak, lyder det.

Og hvis vi dropper den, vil det blive noget nær umuligt at undgå cirkulation af coronavirus de steder, hvor de mest sårbare er samlet: på hospitaler og plejehjem.

- Se bare på plejeområdet i Viborg, hvor de var nødt til bryde anbefalingerne for isolation, så borgerne stadig kunne blive passet. Det er der jo ingen, der er interesserede i, siger Viggo Andreasen.

Det er bedre at lempe i etaper, som vi har gjort hidtil

Lone Simonsen, epidemiforsker og professor

Efter en julefrokost i december, som blev et supersprederevent, så Viborg Kommune sig nødsaget til at lade nære kontakter til nære kontakter gå på arbejde, selvom det på daværende tidspunkt var imod Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

En nødløsning, som ikke holder i længden, siger Viggo Andreasen. Og derfor må vi holde fast i at sikre en langsom smittespredning, så nøglefunktioner stadig kan varetages:

- Du kan godt bede en kontoransat arbejde hjemmefra eller holde større afstand til kollegaer, men en sygeplejerske kan jo hverken passe patienter hjemmefra eller holde større afstand til dem, når de skal have hjælp og pleje.

Lone Simonsen er enig med Viggo Andreasen, men ifølge hende kunne man overveje, om man bør lempe nogle restriktioner for til gengæld at skrue op for dem andre steder.

- Vi bør fokusere indsatsen der, hvor det er virkelig vigtigt. Man kunne for eksempel overveje at droppe masseteststrategien på et tidspunkt og i stedet overvåge sygdommen mere traditionelt, som vi kender det fra influenza, siger hun.

Hun tilføjer, at vi formentlig fortsat vil skulle teste mere blandt dem, der arbejder på eller besøger et plejehjem for at holde smitten ude.

4. Vi ved ikke nok om, hvordan Omikron vil opføre sig i Danmark

Data fra stadigt flere studier viser, at Omikron forårsager mildere sygdomsforløb – både hos unge og ældre.

Et studie fra USA viser for eksempel, at risikoen for at dø med Omikron-varianten er 90 procent mindre end med Delta. Det skyldes, at Omikron er mildere en Delta, men også at vaccinen beskytter mod alvorlig sygdom.

Men hvorfor frygter vi så, at smitten spreder sig?

For Lone Simonsen handler det om, at vi ikke ved nok om, hvordan Omikron opfører sig i den danske befolkning.

- Studierne fra for eksempel Sydafrika er lavet på en yngre befolkningsgruppe end Danmarks, så vi kan ikke rigtig bedømme, hvordan den vil opføre sig, hvis den virkelig spreder sig blandt de ældre herhjemme.

Hun forklarer, at når en virus spreder sig, starter den hos de unge, bevæger sig til forældregenerationen og så til bedsteforældregenerationen. Og ifølge epidemiforskeren ved vi ikke, om Omikron har spredt sig for alvor blandt bedsteforældrene endnu.

- Det vil jeg godt vide, før jeg tør slippe Omikron løs. Ud fra et forsigtighedsprincip. Det er bedre at lempe i etaper, som vi har gjort hidtil i pandemien, siger hun.

Det mildere forløb med Omikron – kombineret med de relativt succesfulde vacciner – kunne godt være et argument for at give los, lyder det fra Viggo Andreasen.

- Men en fordobling eller tredobling af smittetallene vil alt andet lige medføre et højere antal behandlingskrævende sygdomsforløb. Og så er vi tilbage ved det første argument om at holde indlæggelsestallene nede, siger Viggo Andreasen.