Behandlingsgarantien genindføres fra fredag
Patientrettighederne har været sat ud af spil siden 3. januar.
Udrednings- og behandlingsgarantien bliver genindført fra fredag.
Det skriver Sundhedsministeriet tirsdag aften i en pressemeddelelse.
- Samlet set finder Sundhedsstyrelsen, at sygehuskapaciteten aktuelt ikke er kritisk udfordret af covid-19. På baggrund af den sundhedsfaglige vurdering ønsker regeringen at genindføre patientrettighederne snarest muligt og forventer, at dette kan gøres fra fredag 21. januar, lyder det.
Garantien har været sat ud af kraft siden 3. januar på baggrund af en indstilling fra Epidemikommissionen.
Den sikrer patienter retten til at vælge et privathospital, hvis de ikke kan blive undersøgt eller behandlet på et offentligt sygehus inden for 30 dage.
"Sundhedsmæssigt forsvarligt"
Sundhedsstyrelsen har vurderet, at det "vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at genindføre" rettighederne, skriver ministeriet.
- Selvom vi har høje smittetal, er antallet af indlagte ikke steget i samme grad, og på intensiv har vi set et fald. Derfor er det positivt, at vi kan genindføre patientrettighederne nu, udtaler sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen.
Regeringen forventer derfor heller ikke, at der er grund til at aktivere aftalen om de midlertidige 300 kommunale pladser, der var blevet indgået for at afhjælpe kapaciteten på sygehusene. Aftalen skulle træde i kraft, hvis epidemien kom ud af kontrol.
Partierne i blå blok har de seneste dage presset på for at få genindført garantien.
Mette Frederiksen sagde det mandag
Mandag talte statsminister Mette Frederiksen (S) med seere i programmet Go' Aften Live, hvor hun blandt andet sagde, at patientrettighederne skulle genindføres så hurtigt som muligt.
- Det er helt afgørende, at vi i de kommende år prioriterer velfærden og, for at sige det direkte, ikke bruger pengene på alt muligt andet, sagde hun til et seerspørgsmål om fertilitetsbehandling.
Seeren havde haft tre ufrivillige aborter det seneste år, og kaldte den seneste tid noget af det "mest forfærdelige", mens hun ventede på at blive udredt.
Mette Frederiksen understregede, at pengene til området er der, men at det kræver politisk vilje.
- Vi skal have genindført patientrettighederne, og de sidder og kigger i Sundhedsministeriet lige nu på, hvor hurtigt vi kan få det gjort, lovede Mette Frederiksen.
Rekordsmitte tirsdag
Tirsdag blev der registreret rekordhøje smittetal i Danmark. Lige knap 33.500 personer blev registreret smittet med coronavirus.
Men samtidig fortsætter den seneste tids trend med et fald i antallet af smittede, der er så syge, at de skal indlægges på intensivafdelingerne.
Ifølge Hans Jørgen Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, ser vi derfor nu ind i en ny udfordring.
- Nu er problemet faktisk ikke så meget de indlagte. Nu er problemet faktisk antallet af smittede, der bliver nødt til at være hjemme i isolation, sagde han tidligere tirsdag.
Mange af dem vil ikke kunne møde på arbejde, uddybede han. Og derfor kan det blive et problem, at der ikke vil være nok medarbejdere i det offentlige, der kan gå på arbejde uden at smitte andre, vurderede Hans Jørn Kolmos.
Han anslog, at der meget vel kan komme op mod 45.000 daglige smittetilfælde, sådan som Statens Serum Institut vurderede det kort før nytår.