Coronavirus

Dansker risikerer at skulle aflyse sin skiferie: - Vi er måske nogle af de heldige

De østrigske myndigheder har midt i skisæsonen lavet indrejsereglerne om, så man nu ikke længere kan undgå karantæne uden en negativ PCR-test.

Steffen Holmer Glyseth skal om syv uger læne sig tilbage i en ski-lift i Østrig med udsigt over de hvidklædte Alper.

Men nye regler risikerer at spolere hans planer.

For de østrigske myndigheder har oplyst til den danske ambassade, at det ikke længere er muligt at rejse ind i Østrig uden at gå i karantæne, hvis man ikke kan fremvise en negativ PCR-test.

Og det kan Steffen Holmer Glyseth muligvis ikke, fordi han i starten af januar var smittet med coronavirus. Har man været det, vil man kunne teste positiv for virussen i månederne efter, at sygdomsforløbet sluttede.

- Det smarte ville jo være at aflyse rejsen og forhåbentlig få pengene igen. Alternativt skal vi stå tæt på dagen og få svaret om, at vi måske ikke kan komme afsted, siger han til TV 2.

Giver ingen mening

Indtil nu har danskere kunnet undgå at skulle i ti dages karantæne i Østrig, såfremt man var vaccineret med tredje stik og kunne fremvise enten en negativ test eller en lægeerklæring, der viser, at man har været smittet og nu er immun.

Og det er sidstnævnte mulighed, myndighederne i Østrig har sløjfet.

Det kan sagtens være, rejserestriktionerne ser anderledes ud, når vi kommer et par uger frem

Erik Brøgger, direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice

Det ærgrer både Steffen Holmer Glyseth og Majbritt Jensen, som er administrerende direktør i turistbureauet Højmark Rejser, der specialiserer sig i skirejser.

- Jo flere, der bliver smittet med corona i Danmark, desto flere vil også blive ramt af den her regel, og derfor håber jeg, at myndighederne snart finder ud af, at det ikke giver nogen mening, siger hun til TV 2.

Direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice Erik Brøgger påpeger, at danskere godt kan rejse ind i Østrig uden at vise en negativ test, men at man så skal være forberedt på at skulle i isolation.

- Og det må man jo gøre op med sig selv, om man har lyst til, lyder det fra Erik Brøgger.

I forhold til Steffen Holmer Glyseths situation siger Brøgger, at Udenrigsministeriet både er i dialog med Østrig og andre lande.

- Og der er lang tid til om nogle uger, som det ser ud i øjeblikket. Det kan sagtens være, rejserestriktionerne ser anderledes ud, når vi kommer et par uger frem.

Desuden er det ifølge Erik Brøgger værd at bemærke, at Danmark sammen med andre lande befinder sig i en særlig kategori for Østrig. Det skyldes, at Danmark var et sted, hvor Omikron bredte sig særligt meget, da varianten først blev opdaget.

- Det er anderledes nu. Derfor må man forvente, at blandt andet Østrig overvejer, om rejserestriktionerne skal ændres, lyder det fra direktøren.

Har tid til at overveje, hvad de gør

Steffen Holmer Glyseth skal afsted med fem andre fra sin familie, og de er sammenlagt tre familiemedlemmer, der har været smittet med coronavirus for nylig.

Da der stadig er et godt stykke tid, til de skal afsted, håber han, at der vil være gået tilstrækkeligt længe, når han får lavet en PCR-test, til at den vil vise negativ.

- Vi er måske nogle af de heldige. Lige nu kan jeg kun være nervøs for dem, der skal afsted om meget kortere tid end mig. Vi har trods alt tid til at nå at overveje, hvad vi gør, siger han.

Desuden frygter han, at de tre fra hans familie, som ikke har været smittet endnu, når at blive smittet, inden de skal afsted, og de derfor også risikerer ikke at kunne teste negativ inden skiferien.

Steffen Holmer Glyseth håber, presset på de østrigske myndigheder bliver så stort, at de ændrer reglerne. Hans strategi er at blive testet så tæt op af afrejsedagen som muligt, så sandsynligheden for, at testen er negativ, formentlig bliver større.

Hvis familien da ikke ender med at aflyse.