Nyheder

Tidligere PET-chef ser store problemer i Hjort-udtalelser: - Det er helt vanvittigt

Det kræver derfor en åbenhed og den rette 'damage control' at komme videre herfra.

Fredag oplyste Venstre i en pressemeddelelse, at tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er blevet sigtet for at have brudt sin tavshedspligt.

Han har bekræftet, at han er sigtet efter straffelovens paragraf 109 for at have overtrådt grænserne for sin ytringsfrihed. Dermed er han sigtet for samme paragraf som den fængslede chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen.

Det vides endnu ikke i hvilken sammenhæng, han er blevet sigtet for at bryde sin tavshedspligt. I et interview med 'Lippert' i december 2021 udtalte han sig om et hemmelig aflytningssamarbejde mellem Danmark og USA.

Og tidligere operativ chef for PET, Frank Jensen, er ikke i tvivl om, at det er et problem.

At røbe sådan en form for samarbejde mellem landes efterretningstjenester er alvorligt skadende for samarbejdet.

- Det er også helt vanvittigt. At en tidligere minister er blevet sigtet fra paragraf 109 i straffeloven. Meget meget usædvanligt, lyder det fra Frank Jensen i et interview på TV 2 NEWS.

Man skal fortælle det, man kan

Frank Jensen er overrasket over at se det massive læk, der har ført til sigtelserne, da det ikke er noget, vi har tradition for i Danmark.

Han forklarer, at alt arbejde i PET er fortroligt, uanset hvad det er. Det gælder både almindelige operationer, men der er også tale om nogle helt særlige.

Det kan være, hvis en særlig teknologi bliver anvendt, der ikke er kendt af offentligheden endnu, eller hvis noget i samarbejdet kan være skadeligt for specifikke personer.

- Men når vi taler yderst hemmelige, så er det ting, hvor et fåtal af medarbejderne i PET overhovedet er klar over, at der foregår en efterforskning, siger han.

For at komme videre herfra er det nødvendigt, at Danmark sender en meddelelse ud til de efterretningstjenester i andre lande, vi arbejder sammen med, om, hvad der er sket, og at vi vender tilbage, så snart det er muligt.

For de øvrige lande ved ikke, om de er involveret i den sag, der er lækket, og man kan ikke gå ud og sige, hvilket land det drejer sig om.

- Det er vigtigt, at vi beroliger. Man er nødt til med den nation, der er skadet, at blive enig om, hvordan man håndterer det her forhold til resten af efterforskningsverden, siger han.

- Man kommer over det. Men man skal lave damage control på den rigtige måde og ikke gå og fedte med det. Så snart det er muligt, kan man fortælle det, man kan.

Det er normalt ikke noget, der skal snakkes om

Jacob Kaarsbo, som er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator, er ligesom Frank Jensen overrasket over lækket:

- Det er normalt ikke noget, der skal tales om. Fra et efterretningsperspektiv er det dybt skadeligt for samarbejdet, siger han til TV 2.

Og Jacob Kaarsbo selv har også "været ved at tabe næse og mund", når han har hørt om den lækage, der har været:

- For det er ikke noget, det er godt at rulle ud i offentligheden, og det skader os dybt. Så selvom der er nogle politiske ting i det fra hans perspektiv, er der også et nationalt sikkerhedsperspektiv, fortæller Jacob Kaarsbo.

Den rigtig strenge paragraf

Alt tyder dog på, at der er et sammenfald mellem tiltalen mod chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, der sidder anholdt i en sag om lækage af fortrolige oplysninger, og sigtelsen mod Claus Hjort Frederiksen. Der er nemlig tale om samme problemfelt.

- Det er efter samme paragraf, og det er den rigtig strenge, fortæller han.

Ifølge Kaarsbo er det en ganske særlig sag. Man skal 40 år tilbage for at finde nogle fortilfælde. Han forklarer, at den sag drejede sig om en østtysk spion, der lækkede oplysninger om Østtyskland.