Dagens overblik

Dagens overblik: Claus Hjort sigtet for at røbe statshemmeligheder

Dronningens regeringsjubilæum, Mærsk graver efter grøn løsning under Aarhus og rekordhøje smittetal bekymrer ikke.

Selv om dronning Margrethe efter 50 år som landets regent på grund af coronasituationen ikke blev fejret i fuldt omfang, blev det store jubilæum alligevel markeret flere steder i landet.

Det og yderligere en lille håndfuld nyheder kan du læse om i dagens overblik.

Velkommen til.

Et halvt århundrede er der gået, siden Danmark fik et nyt statsoverhoved, da dronning Margrethe tynget af sorgen over sin fars død, skulle løfte en svær og yderst forpligtende opgave for eftertiden.

Det blev markeret ved flere lejligheder i løbet af dagen, og det var i øvrigt første gang i 384 år, at en dansk regent kan fejre 50-års regeringsjubilæum.

TV 2 dækkede dronning Margrethes store dag med flotte billeder og aktuelle punktnedslag, som du kan læse om her.

Og du kan ydermere få et tilbageblik på, hvordan vejret var 14. januar 1972, da et isdøgn blæste kølige vinde ind over landet.

En række begivenheder i forbindelse med jubilæumsdagen er udsat til 10. og 11. september.

Det gælder blandt andet vagtskiftet på Amalienborg Slotsplads, hvor dronningen og den kongelige familie traditionelt kommer ud på balkonen.

Claus Hjort er sigtet for at røbe eller videregive statshemmeligheder

Venstres grand old man, tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, er blevet sigtet for at have brudt sin tavshedspligt.

Dermed er han sigtet for samme paragraf, som den nu fængslede FE-chef, Lars Findsen, er sigtet for.

Flere juridiske eksperter sagde torsdag, at Claus Hjort Frederiksen - i lighed med spionchefen - kan have brudt reglerne om at udtale sig omkring følsomme oplysninger om Danmarks sikkerhed.

Den tidligere forsvarsminister fortalte i TV 2s magasinprogram 'Lippert' om et bekræftet, tophemmeligt spionsamarbejde mellem Danmark og USA.

Samarbejdet har handlet om at tappe fiberkabler, der løber gennem Danmark med telefon- og internettrafik.

Tre kilometer under Aarhus håber Mærsk på at finde en grøn løsning

Man kan komme til at grave dybt i bestræbelserne på at lave grøn omstilling af energiforbruget.

I Aarhus skal et firma, der er ejet af Mærsk-familien, over de kommende år bore to-tre kilometer ned i Aarhus’ undergrund for at finde vand, der kan varme byen op.

Det lyder måske som en Aarhus-historie med indbygget komik, men den er god nok.

Idéen bag kaldes geotermi og består groft skitseret af at udnytte det 70-80 grader varme vand, man kan finde nogle kilometer nede i undergrunden.

Teknologien er blandt andet kendt fra Island, hvor 90 procent af husene og deres beboere nyder godt af varmen fra det underjordiske.

Rekordhøje smittetal bekymrer ikke eksperterne - derfor forholder de sig roligt

På få uger har Omikron-varianten taget fuldstændig over og vurderes nu til at drive epidemien i Danmark i mere end ni ud af ti tilfælde.

Det kan ikke aflæses på hospitalerne, hvor de indlagte primært er patienter, der har været uheldige at blive smittet med Delta-varianten og som vurderes at give et sværere sygdomsforløb.

På Hvidovre Hospital er der lige nu 30 covid-indlagte patienter og 4 covid-patienter på intensiv mod tidligere omkring 120 indlagte.

Det er dog stadig for tidligt at afblæse enhver alarm, selv om indlæggelseskurven holder sig i ro, lyder det fra den lægefaglige ekspertise.

De vurderer, at den relativt nye Omikron-variant stadig er så ny, at den ikke har ramt de mest udsatte i form af lungebetændelser.

Pædofildømt mand fængslet for at overtræde tilhold 11 gange

En 60-årig mand sigtet for at overtræde tilholdet mod en 14-årig dreng 11 gange og er nu varetægtsfængslet i foreløbig fire uger.

Manden er sigtet for på forskellige måder at prøve at komme i kontakt med drengen, som han tilbage i 2019 blev idømt ni måneders fængsel for at krænke seksuelt.

TV 2 har i samarbejde med TV2 ØST i løbet af november og december undersøgt, hvor ihærdig den sigtede er, når det handler om at kontakte andre mindreårige drenge i landsbyen på Sjælland.

Den 60-årige mand nægter sig skyldig i alle forhold.

***