Dagens overblik

Dagens overblik: SSI sammenligner coronasituationen med influenza

Unge jagter vaccinestik for at komme på skiferie, taburetten vakler under Boris Johnson, og Danmark har historiske odds til EM i håndbold.

Det er ikke alle danskere, der er positive oven på onsdagens store nyhed om, at coronarestriktionerne så småt kan lempes.

Professor Allan Randrup Thomsen mener, at vi bør få "rettet lidt op på vores realitetsbillede" og forventer en øget smittestigning.

Coronasituationen i Danmark er igen-igen i centrum i dagens overblik - velkommen til.

SSI: På vej mod "influenzalignende" tilstande

Statens Serum Institut (SSI) kom torsdag med en opsigtsvækkende og positiv melding om coronasituationen herhjemme.

Den altdominerende Omikron-variant giver i øjeblikket heftige smittetal, men de mange smittede danskere medfører heldigvis ikke et tilsvarende antal indlagte med covid-19 på landets hospitaler.

Derfor siger faglig direktør i SSI, Tyra Grove Krause, at vi som samfund bevæger os mod mildere tilstande, der kan sammenlignes med influenza.

Smittespredningen kan ikke forhindres, men de mest sårbare grupper i samfundet skal vi forsøge at beskytte bedst muligt, lyder det.

SSI overvejer blandt andet, om dette skal ske ved hjælp af et fjerde vaccinationsstik mod corona til ældre og beboere på plejehjem.

Unge får vaccinestik for at komme på ski

Vi fortsætter med coronavirus, men ændrer fokus til vinter og sne.

Kalenderen skriver medio januar, og det betyder, at mange skiglade danskere gør sig klar til at tage på skiferie. Men der er ét potentielt problem, hvis turen går til Østrig.

De østrigske myndigheder kræver nemlig, at personer fra 15 år og opefter har fået tre stik mod coronavirus. Herhjemme er det dog kun muligt for voksne fra 18 år at få det tredje vaccinestik - medmindre man er særligt udsat.

Det har ført til en decideret jagt på booster-stik til unge danskere mellem 15 og 17 år for familier, som ønsker, at skirejsen i år går til de østrigske alper.

Men det er imod myndighedernes anbefalinger, og Sundhedsstyrelsen advarer nu mod fænomenet og har indskærpet de gældende regler over for alle landets regioner.

Indendørs forsamlingsloft hæves markant

På Christiansborg kom regeringen torsdag i mindretal i forbindelse med lempelsen af coronarestriktionerne fra søndag den 16. januar.

Det skete i forbindelse med spørgsmålet om antallet af personer til indendørs kulturarrangementer.

Regeringen ønskede et loft på 500 personer, men blå blok samt Radikale Venstre kunne samle et flertal om at tillade 1.500 personer - fordelt i tre sektioner med 500 i hver - den såkaldte superliga-model.

Og sådan bliver det. For regeringen retter sig selvfølgelig efter flertallet, siger Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, til TV 2.

Dermed bliver det fra på søndag muligt at samle næsten tre gange så mange personer indendørs til arrangementer i kulturlivet, som Epidemikommissionen oprindeligt havde lagt op til.

Kommissionen havde i sine anbefalinger fastsat et loft på 350 personer i alt.

Britiske vælgere vil af med Johnson

I Storbritannien vakler taburetten under Boris Johnson.

Det sker, efter premierministeren har indrømmet og undskyldt for at have deltaget i en havefest med flere kolleger under den hårde britiske coronanedlukning i maj 2020.

Premierministeren troede, at der var tale om et arbejdsmøde, men den køber briterne ikke, og Johnson er upopulær som aldrig før.

64 procent af de britiske vælgere ønsker ifølge The Guardian, at Boris Johnson trækker sig fra posten som øverste leder.

Blandt de konservative parlamentsmedlemmer er der delte meninger om, hvorvidt Boris Johnson skal forlade premierministerposten.

Finansminister Rishi Sunak har udtrykt sin støtte til Johnson, men der er også utilfredshed i egne rækker. Parlamentsmedlem Douglas Ross siger til BBC, at han nærer mistillid til premierministeren.

I den kommende uge forventes der at lande en rapport, som har undersøgt forholdene omkring havefesten. Konklusionen af denne kan få stor betydning for, om Boris Johnson kan fortsætte i embedet.

Bookmaker: Danmark er historisk stor EM-favorit

Dagens overblik slutter af i sportens verden med fokus på klæbrige harpiksbolde.

Torsdag kastes EM i håndbold i gang, og det bliver med Danmark i en altoverskyggende hovedrolle. For Mikkel Hansen, Niklas Landin og de andre danske stjerner er nemlig på forhånd udråbt som gigantiske favoritter til at løfte EM-pokalen om godt to ugers tid.

Ifølge Danske Spil har der aldrig tidligere været en større favorit til at vinde en EM-slutrunde for herrer.

Odds-sætterne fra Danske Spil, der lever af at spå om fremtiden, giver odds 2,05 på, at Danmark vinder EM. Det svarer til, at 100 kroner i indskud kan blive forvandlet til 205 kroner på EM's sidste spilledag søndag 30. januar .

Første hurdle for Danmark er aftenens kamp mod Montenegro, som på forhånd ligner en overkommelige opgave for Nikolaj Jacobsens tropper.

Alle Danmarks kampe ved EM-slutrunden kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY.