De mest sårbare danskere vil få tilbudt stik nummer fire, siger Heunicke

De danskere, der dårligst tåler smitte, vil blive tilbudt endnu en vaccinedosis. I Israel har man vaccineret en kvart million for fjerde gang.

Sundhedsmyndighederne vil tilbyde et fjerde vaccinestik til særligt sårbare grupper, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde onsdag.

Heunicke understreger, at selv om Omikron-varianten ser ud til at være mindre farlig end den tidligere dominerende Delta-variant, så er den ikke ufarlig. Især ikke, hvis den breder sig.

Og derfor lægger myndighederne nu op til, at de, der dårligst tåler smitte, vil blive tilbudt fjerde stik.

Ifølge Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, er der i første omgang tale om personer, der fik tilbudt tredje stik "tidligt på efteråret".

Det kan for eksempel være immunsvækkede personer, kræftpatienter og gigtpatienter.

Søren Brostrøm fortæller, at det "overvejes kraftigt", om fjerde stik også skal udrulles til plejehjemsbeboere og samfundets ældste. Men det er endnu ikke besluttet, og indtil videre tyder alt ifølge Søren Brostrøm på, at den gruppe er "godt beskyttet af det tredje stik."

Lille gruppe vaccineret for fjerde gang

Indtil videre har kun en meget lille gruppe danskere fået tilbudt fjerde stik.

Det drejer sig om 75 mennesker, blandt andet gigtpatienter, som har fået tilbuddet om endnu en vaccinedosis i forsøget på at styrke deres svækkede immunforsvar over for coronasmitten, der er steget en del med Omikron-variantens indtog.

Lige nu er det dog det tredje boosterstik, som er relevant for størstedelen af danskerne.

Ifølge Sundhedsstyrelsen har næsten 95 procent af danskerne over 18 år modtaget en invitation til revaccination, og tilslutningen til vaccinationsprogrammet stiger med omkring 10 procentpoint om ugen. I alt har 3,2 millioner personer herhjemme har fået det tredje stik - det svarer til 53,1 procent af befolkningen.

Udrulningen af tredje dosis blev af Statens Serum Instituts Henrik Ullum fremhævet som en af hovedårsagerne til, at der er kontrol med indlæggelsestallene for Omikron-varianten.

- Vaccinerne beskytter mod alvorlig sygdom, og det er den primære grund til, at kurven over indlagte ikke er steget så meget, lyder det fra Henrik Ullum.

Israelsk forspring

Israel, der gennem hele vaccineudrulningen har været frontløber, har allerede bredt stik nummer fire ud til visse grupper af befolkningen.

Det er blandt andet israelere med et særligt svækket immunsystem - for eksempel patienter, der har fået udført hjertetransplantationer - folk over 60 år og ansatte i sundhedsvæsnet, der er blevet vaccineret med en fjerde dosis af Pfizer-vaccinen.

Indtil videre har mere end en kvart million israelere fået fjerde dosis.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, nævnte også på pressemødet, at de danske myndigheder vil være meget opmærksomme på resultaterne fra Israel - blandt andet i forhold til gruppen af ældre og plejehjemsbeboere.

- Hvis vi ser noget, som gør, at vi synes, at vi skal handle, så gør vi det, sagde Søren Brostrøm.

EMA tilbageholdende overfor en bred udrulning

Også i Grækenland blev det for nyligt meldt ud, at myndighederne vil tilbyde såkaldte immunkompromitterede personer et fjerde stik tre måneder efter det tredje.

Der er altså kun eksempler på, at fjerde dosis - ligesom det er planen herhjemme - bliver tilbudt mindre, sårbare grupper.

Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, udtrykte tirsdag tvivl om, hvorvidt det er fornuftigt at tilbyde en fjerde vaccinedosis til den bredere befolkning. Blandt andet fordi man endnu ikke har videnskabeligt belæg for at konkludere, at gentagende boostere til alle voksne er en holdbar løsning.

- Selvom brugen af yderligere boostere kan være en del af beredskabsplaner, vil gentagne vaccinationer inden for korte intervaller ikke være en bæredygtig, langsigtet strategi, sagde EMAs chef for vaccinestrategi, Marco Cavaleri.

Han pegede også på, at man stadig er ved at indsamle data på Omikrons betydning for smitte og indvirkning på vaccineimmunitet.

Derudover fremhævede EMA data fra Sydafrika, hvor Omikron-varianten først blev opdaget, som viser, at folk, der er blevet vaccineret to gange, har op til 70 procents beskyttelse mod indlæggelse. Samtidig viser data fra Storbritannien, at selv om beskyttelsen fra to doser aftager over tid, så kan et tredje stik hæve den til 90 procent.