Politik

Heunicke i samråd om mangel på hænder i sundhedsvæsenet

Hvad skete der? Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skulle under et åbent samråd redegøre for, hvordan der sikres en forsvarlig bemanding i sundhedsvæsenet, så man undgår, at travlhed og underbemanding er årsag til sygdomsforværring, utilsigtede hændelser og dødsfald.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Samrådet er slut

Det var alt, Sundhedsudvalget nåede for denne omgang. Vi fangede dog sundhedsministeren til et kort interview efter samrådet. 

- Medarbejderne i vores sundhedsvæsen yder en kæmpe indsats døgnet rundt og året rundt. De seneste ti år er der kommet langt flere patienter, og man har ikke altid fulgt med, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til TV 2: 

- Det første fundament for, at vi kan lave en sundhedsreform, er, at vi skal skal love hinanden, at vi følger med, når demografien ændrer sig, befolknings- og patientsammensætningen ændrer sig. Pengene og medarbejderressourcerne skal følge med, ellers har vi medarbejdere, som får flere patienter uden at få flere kollegaer, og det går selvfølgelig ikke. 

Venstre beskylder Heunicke for "danmarkshistoriens største syltekrukke"

Venstres ordfører, Jane Heitmann, beskylder Heunicke for at lave "danmarkshistorien største syltekrukke". 

- I den syltekrukke er ministeren ved at putte kræftpatienter, hjertepatienter, kol-patienter, de ældre, medicinske patienter ned. Alle de andre patientgrupper, vi har i Danmark. Og i toppen af det stopper ministeren så vores sundhedspersonale ned. Læger, sygeplejersker, sosu-ansatte. 

- Kære minister. Vi kommer til at leve med corona i måske årtier. Så hvad betyder det, når ministeren siger, at der indkaldes til forhandlinger om en sundhedsreform "snarest muligt"? 

Sundhedsminister Magnus Heunicke sidder smilende og modtager spørgsmålet fra Venstre. 

- Jane Heitmann, som dygtigt nok får det til at virke, som om jeg er personligt ansvarlig for de patienter, der har fået udsat operationer. Jeg synes, det billede er et meget, meget voldsomt billede. Jeg synes, det er lige fortegnet nok i situationens alvor. 

- Det er urimeligt og ikke på et niveau, hvor jeg synes, den her diskussion hører hjemme, siger Heunicke. 

Heunicke vil have blå partier til at "hæve sig en lille smule"

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, bakker den konservative kollega op. 

- Det lyder, som om ministeren fralægger sig ansvaret for, hvordan han har brugt sin tid de seneste to et halvt år. MInisteren må selv forklare de mennesker, der falder ned mellem to stole, hvorfor ministeren hellere vil gøre noget andet end at fremtidssikre det danske sundhedsvæsen. Der er intet sket, siger Martin Geertsen. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke er dybt uenig i kritikken. 

- Man kan ikke sige, at der ikke er sket noget, når vi har mere end fordoblet det, man selv styrkede med, i vores styrkelse. Derudover kommer vinterpakken og styrkelsen til fødende, som er forhandlet med finanslovspartierne. Styrkelsen til psykiatri, til tandpleje og til coronaudgifter. 

- Hvis man prøver at tegne et billede af, at Sundhedsministeriet har siddet på siddet på hænderne – eller at jeg har – må jeg sige, at det ikke er det korrekte billede. 

Sundhedsministeren tilføjer om forhandlingerne om en sundhedsreform, at han gerne vil i gang hurtigst muligt. Han havde helst set, at der kunne forhandles sidste år, men det er ikke bare "tre møder, og så er det det". 

- Det er fuldstændig store og grundlæggende ændringer, der skal til. Der skal laves en ægte reform af vores sundhedsvæsen, siger Heunicke

- Hvis man lige hæver sig en lille smule op i forhold til den politiske dag-til-dag, der er i aviserne, så kunne man måske godt have den holdning, at det måske er meget klogt, at lige de tre måneder, hvor sundhedsvæsenet er mest belastet af covid, så kunne man måske sige: "Okay, når vi er igennem det, så går vi i gang med forhandlinger". 

Det ville have været "temmelig dårlig timing" med en reform under pandemi

Den konservative sundhedsordfører, Per Larsen, kritiserer Magnus Heunicke for, at der "ikke er sket noget" i de to et halvt år, hvor Heunicke har været sundhedsminister. 

Der lå en færdig plan klar i skrivebordsskuffen, siger Per Larsen. Hvis man havde implementeret i stedet for at skrotte, ville vi så ikke have haft et stærkere sundhedsvæsen i dag, spørger den konservative ordfører. 

- Der er mange grunde til, at jeg ikke gjorde det. Mest fordi jeg ikke var enig. 

- Det er rigtigt, at den tidligere regering havde et smalt forlig om sundhedsreform. Det var en del af folketingsvalget, og danskerne sagde nej til den. Vi gik til valg imod den og imod at lukke regionerne. Det ville have været mærkeligt, hvis jeg havde taget den op af skuffen og sagt: "Det gør vi alligevel", svarer Magnus Heunicke. 

- Mit bud vil vel være, at det ville have været temmelig dårlig timing, hvis man havde gang i så stor en omvæltning under en pandemi. Hvem ville have haft ansvaret for vores sygehuse? Det tror jeg ikke ville have været voldsomt klogt.

Alle venter på forhandlinger om sundhedsreform: - Styrket ledelse bliver centralt, siger Heunicke

Hvis man skal have større fokus på ledelse, dur det ikke med centrale dimensioneringer, siger Heunicke. En pointe, som han har læst sig til i et interview med sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm. 

- Hvem skal så være leder? Så bliver det jo én mellemleder, der ikke kan lede. Skal man have rigtigt fokus på ledelse, skal man styrke den ledelse, der er tæt på medarbejderen, på gulvet, på klinikken. Det er den ledelse, jeg mener, man skal styrke. 

- Jeg tror, der er meget at hente ved at styrke og revolutionere ledelsen. Jeg synes, nogle af de tanker, Søren Brostrøm var ude med, kan jeg skrive under på selv. 

- Ledelse bliver for mig at se, fra regeringens side, et af de centrale elementer, som vi skal have styrket i en sundhedsaftale. 

- Der er jo styr på situationen i vores sundhedsvæsen, siger Heunicke

Sundhedsordfører for SF Kirsten Normann Andersen fortæller, at hun har svært ved at forklare, hvordan der kan være så stor forskel på, hvad den øverste ledelse i sundhedsvæsenet siger, kontra det, der siges blandt de ansatte ude på sygehusene. 

For man hører ifølge ordføreren ofte fra ledelsen, at der er både kapacitet og ressourcer nok. Hun spørger Heunicke, hvordan man konkret får afdækket den forskel? 

- Det er selvfølgelig godt, at ledelsen giver udtryk for, hvad der er brug for, og hvis der er styr på det. Der er jo styr på situationen i vores sundhedsvæsen. Det er ikke mange lande, jeg vil bytte med – om nogen. Det er flot arbejde, men når man taler med medarbejdere og patienter, så er situationen jo den, at man er voldsomt presset. 

- Vi kan ikke ansætte og uddanne os ud af udfordringerne, siger Heunicke

Personalet i sundhedsvæsenet er den mest kritiske ressouce for at levere behandling af høj kvalitet til alle de patienter, der har brug for det, lyder det fra Heunicke. Og sundhedsvæsenet er ikke det eneste område, hvor der mangler hænder. Der er både problemer med at rekruttere og fastholde i den private og offentlige sektor, siger han. 

- Vi kommer ikke til at kunne ansætte eller uddanne os ud af alle de demografiske udfordringer. Vi bliver nødt til også at se på mere grundlæggende struktruelle udfordringer og uløste problemer. 

Heunicke nævner tre konkrete områder: 

1. Bedre forebyggelse.

Det starter hos børn og unge, siger Heunicke. Han nævner blandt andet rygning, hvor prisen på cigaretter allerede er sat op under denne regering. Snart vil fokus blive rettet på unges alkoholforbrug, hvor der er en handleplan på vej. 

2. Sundhedsvæsenet skal tættere på.

- Meget kan løses tættere på eller i eget hjem, siger Heunicke og tilføjer, at det vil være bedre både for patienterne og for kapaciteten på sygehuset. 

3. Der skal sikres, at der er nok hænder. 

- Vi har en bunden opgave i at sikre, at der er hænder nok, siger Magnus Heunicke. 

Han tilføjer, at man kan uddanne nok så mange. Men hvis ikke det er muligt at holde på dem i mere end et par år, før de mister motivationen, er det en "spildt indsats". 

Sundhedsvæsenets problemer har været kendt længe

De manglende hænder i sundhedsvæsenet er ikke nogen ny debat. Tværtimod, lyder det fra sundhedsministeren under samrådet.

- Prognoserne for demografi, de store sygdomsgrupper, patientantal og så videre har vi jo kendt længe. Der bør ikke være nogen, for hvem den udvikling i antal patienter, belastning og så videre er en overraskelse. Det bør ikke være en overraskelse, siger Heunicke og tilføjer. 

- Det er en kæmpe opgave at få imødegået de her problemer, som har været så længe undervejs.

Heunicke om "vigtig" TV 2-dokumentar: - Det kalder på handling

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tager nu ordet. 

Han starter med at kalde TV 2-dokumentaren vigtig. 

- Den hedder 'Opråb fra sygehuset', og det er lige præcis, hvad den er. Det er et opråb, siger Heunicke og fortsætter: 

- Det er situtationer og eksempler, som vi ikke forbinder med et sundhedsvæsen i Danmark af høj kvalitet og med tryghed for vores patienter. Det er det, vi skal have. 

- Sundhedsvæsenet er presset lige nu. Der er en række faktorer, som udfordrer robustheden i sundhedsvæsenet. Vi må være ærlige og sige, at situationerne i dokumentaren ikke er opstået fra den ene dag til den anden. Det kalder på handling på en række områder, siger Heunicke. 

TV 2-dokumentar gjorde stort indtryk

Sundhedsminister Magnus Heunicke er nu ankommet til Sundhedsudvalgets lokale på Christiansborg, og udvalgsformand Jane Heitmann (V) byder velkommen. 

Hun opridser, at der både er medlemmer til stede fysisk og virtuelt.

Herefter får Kirsten Normann fra SF ordet. Hun indleder med at sige, at TV 2-dokumentaren 'Opråb fra sygehuset' gjorde et enormt indtryk på hende. 

- Jeg har indkaldt til det her samråd i håb om, at vi kan få ministerens bud på, hvad vi gør ved de her meget alvorlige opråb, siger SF'eren. 

Sundhedspolitik kommer til at fylde i valgkamp, siger Engell

Politisk kommentator Hans Engell vil blive meget overrasket, hvis sundhedsminister Magnus Heunicke på dagens samråd vil diske op med de helt store nyheder.

Men der er ifølge Engell ingen tvivl om, at dokumentaren 'Opråb fra sygehuset' har lagt et enormt pres på regeringen og ikke mindst Magnus Heunicke. 

- Man har lovet en reform for vores sundhedssektor, som nu er blevet udsat flere gange, og vi ved endnu ikke, hvornår den vil komme. På den måde er vi et stykke fra at komme ind i den sundhedspolitiske debat, som kan blive meget afgørende.

- Jeg tror, sundhedspolitik kommer til at fylde rigtigt meget ved det kommende folketingsvalg, siger Engell. 

Dokumentaren, der blev sendt i oktober 2021, viste, hvordan travlhed og mangel på personale i længere tid har været et problem for landets sygehuse, og at der begås fejl, som går ud over patienterne og i værste fald koster liv. 

Enhedslisten savner handling fra regeringen

Vi ser lige nu på en potentiel bombe under vores sundhedsvæsen og vores velfærdssamfund generelt, siger sundhedsordfører for Enhedslisten Peder Hvelplund til TV 2 forud for samrådet. 

- Det er afgørende, at regeringen kommer med nogle svar på, hvordan man vil sikre både rekruttering og fastholdelse af personale og sikre, at der bliver gode både løn- og arbejdsvilkår. 

Den vinterpakke på en milliard kroner, der blev vedtaget på dette års finanslov, får hurtigt ben at gå på, siger sundhedsordføreren. Derfor er det afgørende, at der snart findes mere langtidsholdbare løsninger.

- Pengene bliver nødt til at komme fra staten. De kan ikke kommer andre steder fra. Derfor er det afgørende, at regeringen tydeligt signalerer, at der er vilje til at leve op til de anbefalinger, der kommer fra Lønstrukturkomitéen, siger Hvelplund. 

Han tilføjer, at det selvfølgelig ikke alene er et spørgsmål om penge. Derfor efterlyser Enhedslisten – ligesom flere andre partier – at regeringen snart indkalder til forhandlinger om en sundhedsreform. 

- Vi savner helt bestemt handling fra regeringen. Jeg tror ikke, det er gået helt op for regeringen, hvor dybt det her problem stikker. 

Mangel på ansatte i alle personalegrupper

Forud for samrådet siger formanden for Overlægeforeningen, Susanne Wammen, at den største udfordring for sundhedsvæsenet lige nu er, at der mangler ansatte i alle personalegrupper.

- Der er mangel. Både på grund af sygdom og fordi der generelt er for få ansat. 

- Lige nu har vi en vinterpakke, som lapper en lille smule på det. Men må sigt er det nødvendigt, at vi i alle personalekategorier får uddannet tilstrækkeligt til at fylde den bemanding, der skal til, for at vi ikke bare får det til at hænge sammen, men faktisk kan løfte de opgaver, vi har, siger Susanne Wammen til TV 2. 

Opråb fra sygehuset

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er af Folketingets sundhedsudvalg indkaldt til et åbent samråd, hvor han skal redegøre for, hvordan der sikres en forsvarlig bemanding i sundhedsvæsenet, så man undgår, at travlhed og underbemanding er årsag til sygdomsforværring, utilsigtede hændelser og dødsfald.

I oktober 2021 viste vi på TV 2 dokumentaren 'Opråb fra sygehuset'. Igennem de to afsnit så man, hvordan travlhed og mangel på personale i længere tid har været et problem for landets sygehuse, og at der begås fejl, som går ud over patienterne og i værste fald koste liv. 

Samrådet vil starte klokken 14 og er sat til at vare en time.