Dagens overblik

Dagens overblik: Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste er varetægtsfængslet

Tolkien fik fanbrev af dronning Margrethe, Danmark sender kampfly og fregat til Baltikum, og partier vil straffe krænkere, der tager kontakt til børn.

Er du ramt af coronatræthed?

Mens indlæggelsestallet i dag steg med 54, opfordrer Søren Brostrøm os alle til at stå sammen trods vores uenigheder.

Velkommen til dagens - næsten coronafri - overblik.

FE-chef har været fængslet i en måned

Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, har den seneste måned i al hemmelighed siddet varetægtsfængslet blandt helt almindelige indsatte. Det kom frem i dag, da en dommer ophævede navneforbuddet i en opsigtsvækkende lækagesag.

Sagen kom til offentlighedens kendskab 9. december, da Politiets Efterretningstjeneste (PET) oplyste i en pressemeddelelse, at fire tidligere medarbejdere i FE og PET var blevet anholdt og sigtet for blandt andet lækage af højt klassificerede oplysninger. Det vil ifølge PET sige, at videregivelse "kan forvolde Danmark eller landene i EU eller NATO alvorlig eller overordentlig alvorlig skade".

Siden er tre blevet løsladt, mens Lars Findsen stadig er varetægtsfængslet. I dag blev fængslingen forlænget til 4. februar. Sagen bliver behandlet bag dobbeltlukkede døre, som det hedder, og derfor står det ikke klart, hvad anklagemyndigheden præcis mener, han har gjort. Men det står klart, at vi er vidne "et enormt fald fra tinderne", mener tidligere vicepolitiinspektør Jens Møller.

Kampfly og fregat til Baltikum

Danmark har tilbudt NATO at sende fire kampfly og 70 personer til de baltiske lande sammen med en fregat med 160 personer. Det oplyste regeringen i dag efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Det danske bidrag skal ses i lyset af, at Rusland den seneste tid har opmarcheret titusindvis af soldater langs grænsen til Ukraine, hvilket i Vesten har skabt bekymring for, at Rusland planlægger en invasion.

I det kommende dage skal NATO og Rusland mødes for at forhandle. Forinden har den russiske præsident Vladimir Putin stillet et ultimatum. Han kræver en garanti for, at Ukraine og andre lande nær Rusland ikke optages i NATO, og så kræver han, at alliancen trækker sine styrker ud af Estland, Letland, Litauen, Polen, Tjekkiet og Rumænien, der alle er medlemmer a NATO.

"Novak er fri"

Den australske saga om verdens bedste tennisspiller tog i dag en ny drejning, da serbiske Novak Djokovic hev en vigtig sejr i land ved en domstol i Melbourne.

Novak Djokovic rejste under stort postyr til Australien 4. januar for at deltage i Grand Slam-turneringen Australia Open. Postyret skyldtes, at tennisstjernen muligvis ikke lever op til kravet om, at spillere skal være coronavaccineret for at deltage i turneringen.

Ved ankomsten til Australien fik han annulleret sit visum og måtte siden opholde sig på et karantænehotel indtil i morges, hvor en dommer vurderede, at Novak Djokovic havde fået frataget sit visum på et urimeligt grundlag.

Siden kunne hans bror meddele, at ”Novak er fri”, og at han allerede havde trænet på en tennisbane i Melbourne.

Partier kræver handling

I går kunne TV 2 fortælle historien om en landsby i Vestsjælland, hvor bekymrede forældre kun kan se frustrerede til, mens en dømt pædofil igen og igen kontakter sit offer og andre drenge i byen.

Sagen har forarget politikerne på Christiansborg, hvor flere kræver konkret ny lovgivning på området.

De efterspørger en decideret groomingparagraf, som skal gøre det muligt at straffe voksne for at opbygge en relation til et barn med det formål at begå seksuelt overgreb.

- Den her sag er endnu én i rækken af mange. Det haster, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, der er retsordfører for SF.

Dronningens fanbrev til Tolkien

Dronning Margrethe modtager hvert år massevis af fanbreve, og hun har faktisk også engang selv sendt et. Det fortæller hun i programmet ’Et liv som dronning’, der bliver vist på TV 2 i anledning af hendes 50-årsjubilæum.

Efter prins Joachims fødsel i 1969 læste dronningen første bind af J.R.R. Tolkiens ’Ringenes Herre’ på et tidspunkt, hvor hun havde mistet sin tegne- og maleglæde.

Bogen bjergtog hende og inspirerede hende til at tegne illustrationer på små lapper papir. Dem tog hun fotokopier af og sendte med et brev til forfatteren.

Hun fik også svar fra J.R.R. Tolkien, der var ”vældig glad” for brevet og begejstret for dronningens tegninger. Det var også grunden til, at dronning Margrethe i 1973 lavede illustrationerne til en genudgivelse af bogen – dog under pseudonymet Ingahild Grathmer.

***

Der var en tid før smartphonen og Netflix, hvor mange drenge og piger brugte timerne mellem skole og fodbold/håndboldtræning på at stene tv-serier og underholdningsprogrammer fra USA i farvefjernsynet – som for eksempel ’Hænderne Fulde’ og ’Americas Funniest Home Videos’.

Jeg var selv en af dem, og derfor er det vist kun på sin plads at slutte dagens overblik med en salut til Bob Saget. Den amerikanske stjernekomiker er pludselig død. Han blev 65 år.