Coronavirus

Så skal man heller ikke gå mere i panik over smittesituationen, lyder det fra ledende epidemiolog

Man skal ikke lade sig smitte med vilje, da der er risiko for alvorlige forløb, mener Lone Simonsen. Men smitte og vaccine giver god beskyttelse.

Lone Simonsen, epidemiforsker ved Roskilde Universitet, er en af dem, der har været med til at uddanne danskerne til mini-epidemiologer gennem pandemien.

Men måske epidemien snart er slut, nu hvor den smitsomme Omikron har gjort sin entré og måske snarligt kan skabe flokimmunitet i Danmark.

Lone Simonsen er over 60 år, har fået tre vaccinestik og har ikke haft coronavirus. Men hvor hun tidligere har været meget påpasselig med ikke at få virussen, er hun ikke længere så nervøs.

- Jeg passer på, men så skal man heller ikke gå mere i panik over det her, siger hun.

Hun bruger mundbind og holder afstand, som retningslinjer og god praksis foreskriver det, men ”det er ikke helt dårligt at have bedre immunitet”, siger hun.

Og den bedste immunitet, super-immunitet, får man ved både at være vaccineret og smittet, påpeger hun.

- Det ender med en flokimmunitet, men på den fede måde uden overdødelighed, vurderer Lone Simonsen.

Øger så meget smitte i vores samfund ikke risikoen for, at der opstår nye varianter, der kan sætte os helt tilbage?

- Det kan ske hvor som helst i hele verden. Vi kan ikke gøre meget for at stoppe det. Så længe vi ikke har vaccineret verdens befolkning på en meningsfuld måde, kører epidemien rundt alligevel, indtil de når flokimmunitet med naturlig smitte i lande med lav vaccinerate. Vi gør ikke en speciel forskel i Danmark.

Hun understreger, at ingen skal opsøge smitten, og det gør hun heller ikke selv. Der er nemlig stadig risiko for at få et alvorligt forløb.

Vi kan slide igennem det

Omikron-varianten er hurtigt blevet dominerende i de danske smittetal.

Smittetallene har fra december sat daglige rekorder, der formentlig kan tage pusten fra alle, der glæder sig til, at verden ligner sig selv lidt mere. Især med tanke på, at vaccinerne kom for godt et år siden og skulle være vores billet ud af pandemien.

Men vaccinerne er ifølge Lone Simonsen også en af årsagerne til, hvorfor smitte ikke er at frygte i samme grad, da de i mange tilfælde afværger alvorlig sygdom og død.

På den måde holder vi os på den grønne kurve, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har trukket frem på flere pressemøder.

Gode ting ved Omikron

Omikron har ganske vist fået smittetallene til at skyde i vejret, og ni ud af ti smittetilfælde er nu med den nye variant.

Men Omikron er også gode nyheder i forhold til at kunne ænse slutningen på pandemien.

Indtil videre har eksperter over for TV 2 udpeget fire opløftende ting ved den nye variant:

  • Den giver mildere sygdomsforløb og dermed færre indlæggelser.
  • Den rammer kroppen anderledes. Hvor hidtidige coronavarianter satte sig i lungerne, lader denne til at gå ud over halsen, luftrørene og næsen. Det giver et mindre alvorligt sygdomsforløb.
  • Boosterstikket virker mod at holde sygdom for døren. Beskyttelsen falder dog efter en måned.
  • Og sidstnævnte er flokimmuniteten, som den tyder på at kunne give.

Statens Serum Institut har også meldt ud, at vi kan have vores normale liv tilbage inden for to måneder.