GO'

Hun blev stukket 11 gange og kastet ud fra altan – nu kommer hun med en særlig opfordring

Socialminister Astrid Krag er blevet kaldt i samråd, efter en 24-årig mand er anholdt for at dræbe sin kæreste på Amager.

Det nye år var netop startet, da en 24-årig kvinde blev fundet dræbt i en bil på Amager.

Da politiet kort efter kunne oplyse, at hendes kæreste var anholdt i sagen, fik det Louise Thagaard til at reagere.

Hun blev ramt, fordi hun selv var tæt på at lide samme skæbne, da hendes ekskæreste og far til hendes søn, for godt to år siden stak hende 11 gange med en kniv og kastede hende ud fra lejlighedens altan.

- Jeg blev vred og ked af det, fordi endnu en kvinde skal miste livet, før der bliver gjort noget, fortæller Louise Thagaard i ’Go’ aften LIVE’.

Siden drabsforsøget, der var en kulmination på et langt voldeligt forhold, har Louise Thagaard kæmpet sig tilbage til livet. Men drabet på Amager har fået hende til at råbe politikerne op endnu en gang.

Jeg oplevede, at politiet ikke hjalp mig, da jeg anmeldte min kæreste

Louise Thagaard, blomsterbinder

Hun vil have lavet et system, der bedre kan hjælpe voldsramte kvinder, før det ender med drab.

- Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Når jeg bad om hjælp af systemet, så fik jeg den ikke. Jeg oplevede, at politiet ikke hjalp mig, da jeg anmeldte min kæreste flere gange, forklarer Louise Thagaard.

”Jeg har det fint”

I Danmark bliver der i gennemsnit slået omtrent en kvinde ihjel hver måned af en partner eller tidligere partner.

Det viser PhD-afhandlingen fra 2020 ’Drab i Danmark 1992 – 2016’, hvor retsmediciner Asser Hedegård Thomsen afdækkede samtlige 1417 drab begået i Danmark i 25 år.

I Louise Thagaards tilfælde mødte hun sin ekskæreste i 2014, men efter noget tid begyndte forholdet at gå skævt.

Til familiearrangementer mødte hun op med blå mærker på armene, men når familien spurgte ind til dem, fik de svaret: “Jeg har det fint”.

Jeg mener, at det er et stort problem i Danmark

Astrid Krag, social- og ældreminister

Men Louise Thagaard havde det ikke fint, og hun forsøgte flere gang at få hjælp af systemet, fortæller hun i ‘Go’ aften LIVE’.

Til sidst valgte hun at gå fra sin kæreste, og det fik situationen til at eskalere.

Foran deres fælles søn stak han Louise Thagaard 11 gange med en kniv og kastede hende 6,5 meter ned fra lejlighedens altan, hvilket han i foråret 2020 blev idømt syv års fængsel for.

Lisbeth Jessen, der er direktør i Danner, kender til mange historier som Louise Thagaards - historier, som ender med drab eller drabsforsøg, fordi voldsofferet ikke har fået hjælp i tide.

Hun mener derfor også, at der er behov for en indsats.

- Der mangler en samlet plan. Der er gjort rigtig mange gode ting politisk, det vil jeg gerne anerkende, men der er brug for en samlet plan, lyder det fra Lisbeth Jessen.

Minister kaldt i samråd

Efter det seneste drab på Amager kræver regeringens støttepartier SF og Enhedslisten også en langt større indsats på området.

Enhedslisten har indkaldt justitsminister Nick Hækkerup (S) og social- og ældreminister Astrid Krag (S) i samråd om problemet.

Og Astrid Krag er enig i, at partnervold og -drab er væsentligt at se på.

- Jeg mener, at det er et stort problem i Danmark, at vi ser så mange partnerdrab, som vi gør. Noget af det handler om, at vi politisk skal prøve at få samlet trådene og blive dygtigere til at sætte ind i tide, siger ministeren i ‘Go’ aften LIVE’.

Hun tilføjer, at regeringen kort inden jul afsatte flere midler til at oplyse om problemet og peger på, at der skal være tilbud til voldsudøverne, pårørende til voldsramte, og så skal eksempelvis politi- og sundhedsmyndigheder være bedre til at spotte problemerne, lyder det.

Chokeret over problem

Louise Thagaard har flere gange fortalt sin historie i medierne.

Det har fået mange voldsramte kvinder til at kontakte hende, og hun er chokeret over, hvor mange kvinder der lever i fysisk- og psykisk voldelige forhold i Danmark.

Samtidig fortæller Louise Thagaard, at ingen af de kvinder, hun er i kontakt med, har anmeldt volden.

I skal anmelde, og I skal blive ved med at anmelde

Louise Thagaard, blomsterbinder

Det skræmmer hende.

Derfor kommer Louise Thagaard med en opfordring til de danske kvinder, som er i et voldeligt forhold.

- I må simpelthen ikke gemme det inde i jer selv. I skal fortælle det til nogen, I skal anmelde, og I skal blive ved med at anmelde. Første gang I anmelder det, kan det være, at der ikke sker noget, men tiende gang I anmelder, sker der noget. Kæmp jeres sag. I må ikke give op. I er ikke alene, slutter hun.

Se indslaget om partnerdrab fra 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY