Grace Millane.
Dræbt på en Tinder-Date

Hun blev dræbt på en Tinder-date - drabsmanden troede, han havde begået det perfekte drab

Aftenen før sin 22-års fødselsdag tog Grace Millane på en date, der endte med, at hun blev kvalt ihjel.

Mandag 3. december 2018 kørte en ung mand en bagagevogn med en kuffert ud af et hotel i Auckland i New Zealand. Kufferten indeholdt ikke tøj, men liget af en 22-årig britisk backpacker.

En kold og kalkulerende morder, der troede, at han havde begået det perfekte drab.

Sådan beskriver en af Danmarks førende eksperter i seriemordere, psykolog og criminal profiler Florence McLean, manden, der dræbte Grace Millane.

Men det var ikke det perfekte drab. Blot få dage efter Grace Millanes død blev den dengang 26-årige Jesse Kempson sigtet for at have kvalt hende til døde. Omkring et år senere blev han idømt fængsel på livstid.

Grace Millane blev dræbt på en Tinder-date, og drabet tiltrak sig opmærksomhed over hele verden. Nu kan TV 2 vise en ny dokumentar, der afslører, hvad der helt nøjagtig skete den nat og dagene efter.

Dokumentaren ’Dræbt på en Tinder-date’ giver for første gang offentligheden adgang til optagelser fra afhøringen af gerningsmanden samt videooptagelser fra både deres date og de efterfølgende døgn, hvor hendes drabsmand forsøgte at slette sine spor.

TV 2 har vist optagelserne til criminal profiler Florence McLean. Og hun bider mærke i flere ”interessante” træk ved den 26-årige mand:

- Han har slet ikke rystet på hænderne. Det er ikke hvem som helst, der kan tage et lig, bukke det sammen og putte det i en kuffert og begrave det. Det kræver, at du har is i maven.

Florence McLean

  • Cand.psych. fra Aarhus Universitet og autoriseret psykolog.
  • Specialist i Klinisk Psykologi og Psykoterapi og børneneuropsykologi.
  • Uddannet i Criminal Profiling og Crime Scene Analysis ved The Forensic Criminology Institute i USA.
  • Sendte sit første brev til en seriemorder i 2002 i forbindelse med sit speciale på psykologistudiet. Hun endte med at være i kontakt med 34 seriemordere.
  • Har blandt andet skrevet bogen 'Seriemordere - Mennesket bag Monstret'.

Men hvordan kom politiet til bunds i en sag, hvor en ung kvinde var forsvundet, og gerningsmanden troede, at han havde begået det perfekte drab?

Tog selv kontakt til politiet

Grace Millane var i New Zealand som led i en verdensomrejse. Dagen før sin 22-års fødselsdag fik hun kontakt med Jesse Kempson på Tinder.

De mødtes til nogle drinks og tog senere hen på hans hotel. Det var her, hun blev dræbt ved kvælning.

Hendes lig blev efterfølgende lagt i en kuffert og begravet i et buskads uden for Auckland.

Hjemme i England sendte Grace Millanes familie og venner lykønskninger på hendes fødselsdag. Da hun ikke svarede dem, blev hendes familie urolig. De kontaktede politiet i New Zealand, som meldte hende savnet.

Politiet vidste, at sociale medier var et godt sted at starte, når de skulle finde ud af, hvad Grace Millane havde foretaget sig i New Zealand.

Den sidste til at kommentere på hendes Facebook var Jesse Kempson, der havde komplimenteret et af hendes billeder. Politiet skrev derfor til ham, blandt andet for at få hans fulde navn.

Dagen efter kontaktede han selv politiet.

Første afhøring

I den første afhøring lagde Jesse Kempson tilsyneladende alle kortene på bordet og indrømmede, at han mødtes med Grace Millane aftenen før hendes fødselsdag.

En helt rolig og nydeligt klædt Jesse Kempson forklarede, at det var hende, der først kontaktede ham på Tinder, men at han foreslog, at de skulle mødes til drinks. Han forslog også det specifikke sted.

Jesse Kempson fortalte, at de mødtes ved et underholdningskompleks i Auckland. Han var bange for at blive catfished (at en person på et socialt medie ikke er den, de siger, de er, red.) og følte sig derfor mere sikker ved at mødes et offentligt sted, forklarede han.

Ekspert-analyse

Florence McLean, criminal profiler:

Jeg tror, at han kontaktede politiet i et forsøg på at beskytte sig selv. Han har tænkt, ”nu ringer jeg til politiet, og så dukker jeg op i mit fineste tøj, og så tænker de, at jeg bare er en pæn ung mand, der selv kommer og introducerer mig. Det er usandsynligt, at en morder vil gøre det”. Det er det bare ikke, men det tænkte han.

Det er også interessant, at han slet ikke reagerede, da politiet viste billedet af Grace. På intet tidspunkt spurgte han, hvad der var sket med hende, eller sagde ”ej, hvor er det forfærdeligt”.

Hans forklaring på, hvorfor de mødtes det specifikke sted, er også meget interessant. Jeg oplever det som et spill-over. At han kom til at sige noget, som Grace måske havde sagt. Når man lyver, så blander man tingene sammen, både det man selv siger, og det andre siger.

Taget i at lyve

Jesse Kempson fortalte, at Tinder-daten sluttede omkring klokken 20.00, hvorefter parret gik hver til sit. Han gik selv videre på en anden bar. Her drak han ti genstande og kunne ikke huske noget, før han vågnede op på sit hotelværelse omkring klokken 09-10 næste morgen.

Mens Jesse Kempson afgav forklaring, havde politiet dog travlt med at gennemse alle overvågningskameraer fra den del af byen, de befandt sig i den aften.

Optagelser viste, at parret ikke gik hver til sit omkring klokken 20.00, som han hævdede.

De sidste optagelser af Grace Millane viste hende i elevatoren sammen med ham på vej op til hans værelse. Optagelserne viste også, at Jesse Kempson forlod sit hotel allerede klokken 08.00 morgenen efter.

Da politiet konfronterede Jesse Kempson med dette, svarede han tilbage med et spørgsmål:

- Er der noget, du vil spørge mig om?

Ekspert-analyse

Florence McLean, criminal profiler:

Det er en rigtig smart taktik at svare tilbage med et spørgsmål. I stedet for at gætte sig frem til, hvad politiet havde fundet ud af, så lagde han bolden over til dem. Hvis han selv begyndte at komme med en forklaring, så kunne han jo falde i 117 gange.

Han har sikkert tænkt, at han kunne snakke sig ud af situationen, fordi han plejer at kunne snakke sig ud af alt.

Han havde formodentlig en idé om, at han havde begået det perfekte drab.

Google historik hjalp politiet

På det tidspunkt havde Grace Millane været forsvundet i fem dage, og politiet havde ingen anelse om, hvad der var sket med hende. Og de havde ingen beviser for, at Jesse Kempson var skyld i hendes forsvinden. Derfor var de nødt til at løslade ham, også selvom overvågningen viste, at han havde løjet over for dem.

Samme aften fik politiet dog en ransagningskendelse til hans hotelværelse, og her fandt de spor af enorme mænger blod.

To dage senere fik politiet også tilladelse til at undersøge Jesse Kempsons telefon, og det hjalp dem videre i deres efterforskning. Samme nat, som parret var gået hjem på Jesse Kempsons hotelværelse, brugte han Google til at søge på blandt andet ”hvad kan brænde alt?” og ”den bedste måde at lave en varm brand”.

Undersøgelsen af telefonen viste også, at Jesse Kempson havde været ude i bjergområdet Waitakere Ranges to dage efter deres date. Politiet kontaktede derfor et redningshold, som kunne undersøge området.

Samme dag blev efterforskningen opgraderet til en mordsag.

Anden afhøring

Jesse Kempson blev kaldt ind til endnu en afhøring. Og nu var hans historie pludselig en helt anden.

Jesse Kempson fortalte, at de efter at have besøgt tre barer tog hjem til hans hotelværelse. Her begyndte Grace Millane at snakke om filmen ’Fifty Shades of Grey’, hvorefter parret havde ”vild sex”, hvor hun bad ham om at tage hende om halsen.

Bagefter gik han i bad og endte med at falde i søvn på badeværelset. Næste dag fandt han Grace på gulvet med blod dryppende ud af næsen. Han forsøgte at vække hende, og da det ikke var muligt, gik han i panik.

Da politiet spurgte, om han overvejede at søge hjælp, svarede Jesse Kempson, at han havde trykket nummeret på alarmcentralen på sin telefon, men ikke ringet, da han var nervøs over, hvordan situationen kunne opfattes.

Ekspert-analyse

Florence McLean, criminal profiler:

Ved Jesse Kempsons forklaring under den anden afhøring er der sket et skift i ham.

Han slapper lidt mere af. Det har selvfølgelig også noget at gøre med, at han ikke har jakkesæt på, men han virker lidt mere blød i ansigtet, selvom han stadig ikke har de store følelser.

Der er ingen tvivl om, at han var bevidst om, hvad han skulle sige og ikke sige. Og det er også det, der gjorde, at han var lidt mere rolig her. Nu var katten ude af sækken, så han behøvede ikke holde på den del af historien længere.

Gemte liget i en kuffert

Et overvågningskamera viste, at Jesse Kempson købte en kuffert dagen efter.

Da politiet spurgte hvorfor, forklarede han, at han i panik besluttede sig for at gemme Grace Millanes lig i kufferten.

Grædende fortalte Jesse Kempson, at han fragtede kufferten ud i en lejet bil. Herefter købte han en skovl og kørte op i Waitakere Ranges, hvor han begravede kufferten.

Ekspert-analyse

Florence McLean, criminal profiler:

Det er svært at afgøre, om det var krokodilletårer, eller om han virkelig græd. Men det er ikke usandsynligt, at det var rigtige tårer. Personer, der er tiltalt for forfærdelige gerninger, kan sagtens græde. Men det kan jo være af en anden årsag. Måske græd han over at være opdaget.

Det kan også være, fordi det var en forfærdelig oplevelse at tage et andet menneskes liv. Vi ved ikke, om han har slået nogen ihjel før, og det er jo ikke sikkert, at det var det, han havde tænkt sig, at han skulle den aften, så det kan det godt have været en forfærdelig oplevelse for ham.

Rolig og Målrettet

Videoovervågning opfangede også Jesse Kempson købe forskellige rengøringsartikler samme dag.

Jesse Kempson forklarede, at han købte blegemiddel i et forsøg på at fjerne blodet fra hans hotelværelse. Hvad han gjorde med Grace Millanes ejendele, kunne han dog ikke huske.

Overvågningskameraer gav dog svaret på det spørgsmål. Optagelserne viste Jesse Kempson lægge ejendelene i en sort plasticpose, som han smed i en skraldespand inde i byen.

Ekspert-analyse

Florence McLean, criminal profiler:

Det er interessant at se, hvor målrettet han var. Han tøvede slet ikke, da han ryddede op efter Graces død.

Han nævnte, at han både gik i panik og var i chok. Det er forskelligt, hvordan mennesker reagerer, når de er i chok. Nogle reagerer med flugt, andre med at angribe eller fryse.

Så at han skulle være i chok, passer jo ikke særlig godt med, at han lige så stille og roligt kan gå ned og købe kufferten og rengøringsmidlerne og få hende af vejen på den måde. Han kigger jo også lige rundt, inden han smider hendes ting i skraldespanden, så der har han alligevel tænkt på, om nogen kiggede.

Fastholdt at det var en ulykke

Politiet afsluttede afhøringen af Jesse Kempson med at stille tre spørgsmål.

Først spurgte de, om Grace Millane, så vidt han vidste, døde i hans selskab. Hertil svarede han ja.

Derefter spurgte de, om han på noget tidspunkt havde til hensigt at forårsage Grace Millanes død. Svaret på det var nej.

Til sidst spurgte de, om han dræbte Grace Millane. Nej, lød svaret igen.

Da Jesse Kempson forlod afhøringslokalet, var han blevet sigtet for hendes drab.

Politiet manglede dog stadig at finde Grace Millane. De kørte derfor Jesse Kempson op i Waitakere Ranges, så han kunne vise dem, hvor han havde begravet kufferten.

Grace Millanes lig blev fundet søndag 9. december i et buskads cirka ti meter fra Scenic Drive uden for Auckland.

Næsten et år senere, i november 2019, begyndte retssagen mod Jesse Kempson.

Han erkendte, at Grace Millane døde på hans hotelværelse, men han fastholdt sin påstand om, at det var en ulykke forsaget af uerfarenhed med hård sex.

Florence McLean tror ikke meget på den forklaring:

- Hvis det var en ulykke, så er det jo fuldstændig absurd at forsøge at skaffe sig af med liget. Hvis du virkelig har samvittigheden i behold, så er der jo ingen grund til dække over det.

Jesse Kempson endte med at blive idømt fængsel på livstid og skal således tilbringe mindst 17 år bag tremmer.

Det er ikke første gang, at en person har brugt hård sex som forsvar i en mordsag. Metoden er kendt som ’the rough sex defense’ eller ’50 shades defense’ – efter ’50 Shades of Grey’, som Jesse Kempson selv nævnte under anden afhøring.

I juli 2020 blev britisk lovgivning på området ændret, så det ikke længere er lovligt at anvende hård sex som forsvar i mordsager. Det skete blandt andet på baggrund af retssagen mod Jesse Kempson.

Du kan se 'Dræbt på en Tinder-date' nu på TV 2 PLAY.