Her er de fem bedste diæter til et sundt liv - og de er ikke dumme, siger ekspert
Der er mange andre ting end kost, der spiller ind på sundheden, understreger ekspert. Se top fem-listen i artiklen.
Hvis du vil leve sundt gennem din kost, kan du godt kigge mod sydligere himmelstrøg.
I hvert fald hvis man skal tro U.S. News & World Report og deres eksperter, som igen i år har lavet en liste over de bedste diæter til et sundt liv. For femte år i træk har de kåret middelhavskost som vinder, hvor der især er fokus på plantebaseret kost.
På en delt andenplads kommer først DASH-kosten, der har et mål om at sænke forhøjet blodtryk og blandt andet lægger vægt på at reducere indholdet af salt i maden.
Og så er der flexitar-diæten, som opfordrer folk til at være vegetarer det meste af tiden - men også tillader et stykke kød eller en burger indimellem.
Farvel til røde bøffer
Det overrasker ikke ernærings- og træningsekspert Michelle Kristensen, at en diæt som middelhavskosten topper listen.
For tager man et dyk ned i den, står det klart, at man i høj grad må vinke farvel til røde bøffer, meget sukker og mættet fedt.
- Det må man gerne spise en gang imellem, men i store mængder øger det risikoen for livsstilssygdomme, og det er ikke optimalt, siger Michelle Kristensen.
Til gengæld kan man gennem middelhavskosten mæske løs i frugt og grøntsager.
Grundpillerne i den er nemlig plantebaseret madlavning med stor vægt på det, fuldkorn, bønner, frø og olivenolie.
- Det er noget af det, som virkelig er kræs for at styrke helbredet og ingredienserne til enhver sund livsstil, siger ernærings- og træningseksperten.
Det er ikke alle de i alt 40 diæter på listen, som Michelle Kristensen køber. Men hun er tilhænger af grundstenene i dem, der topper listen. Nemlig - i tråd med middelhavskosten - at gøre frugt, grønt og fuldkorn til en del af hverdagen.
Og så er det fint, at der derudover er små variationer, lyder det:
- Det er godt, at der er lidt til alle. For vi har forskellige behov og cravings. Men de grundlæggende byggesten ligger fast, hvis man skal leve sundt, siger hun.
Alene med en grøntsag
Middelhavskosten har ikke kun fokus på, hvad du spiser, men også hvordan du spiser.
Der opfordres til at spise sammen med familie og venner og gøre måltiderne sociale, skriver U.S. News & World Report.
- Det betyder sindssygt meget at kunne mødes om et måltid. Det gør enormt meget for ens velvære, når ens smagsløg jubler, mens man også er i godt selskab, siger Michelle Kristensen.
Derfor må en diæt eller en livsstilsændring ifølge hende heller aldrig blive på bekostning af det sociale.
Man er på vej ud på et sidespor, hvis man næsten bliver bekymret for at tage med til arrangementer, fordi man ikke kan spise noget af det, som bliver serveret, lyder det:
- Det er usundt og destruktivt. Man må ikke begyndte at isolere sig for at være sikker på at kunne veje sin broccoli, siger Michelle Kristensen.
"Livet skal stadig leves"
Der er dog også mange andre ting end kost og diæt, som spiller ind på sundheden, understreger ernærings- og træningseksperten.
En aktiv livsstil, nok søvn, meget vand og begrænsede mængder alkohol er blot noget af det. Ifølge hende er det helheden, der er vigtig.
- Og så skal man huske, at der ikke sker noget ved at gøre noget, som ikke står på “sundhedslisten”. Livet skal stadig leves, siger Michelle Kristensen.
- Selvfølgelig går folk kolde, hvis de kun skal gnave i en gulerod dagen lang.
Hendes generelle råd til folk, der gerne vil starte på en diæt eller en livsstilsændring er simpel: gør det til en positiv ting og lyt til din krop.
Det kan gøres ved at finde inspirerende og sunde opskrifter, som er spændende at prøve af. Og så at snige frugt og grønt ind i måltiderne.
- Måske skal det første mål bare være at få de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen. Så kan man bygge på derfra, siger hun.
Herunder ses top fem-listen fra U.S. News & World Report:
3 andre diæter, du måske kender
Vækker diæterne på top fem-listen ikke genkendelse? Så gør følgende tre måske:
- Nordisk kost (10. plads):
Den nordiske diæt sniger sig lige netop ind i top ti. Her er kål, fisk og fuldkorn nogle af grundpillerne i selskab med grove grøntsager, frugt, bær, nødder og olie.
Samtidig lægges der stor vægt på lokale råvarer, og at kosten i høj grad er plantebaseret. Derudover opfordres der til at spise mindre kød - men højne kvaliteten.
Diæten vurderes af eksperterne til at balancere godt mellem mængde af protein, kulhydrater, fedt og andre næringsstoffer. Dog placeres den ikke højere på listen, da det i realiteten kan være svært at leve op til principperne om den lokale og miljøvenlige kost.
- Paleo (30. plads):
De fleste herhjemme har nok hørt om diæten, hvor man kun spiser ting, der fandtes i den palæolitiske tid - jægerstenalderen. Diæten består primært af kød og grøntsager, mens også æg, frugt og fisk er med på menuen. Til gengæld skal raffineret sukker, mejeriprodukter og korn undgås.
Grunden til den lave placering blandt eksperterne er blandt andet, at der er for mange restriktioner til, at diæten er sund og landtidsholdbar.
- Raw Food (32. plads)
Der er mange udgaver af denne diæt, men grundprincippet bygger på at spise mad, der er utilberedt, ubehandlet og uforarbejdet. Ifølge eksperterne vil omkring 75 procent af en sådan diæt bestå af plantebaseret kost, der ikke er opvarmet til mere end cirka 45 grader.
Er man interesseret i vægttab, er diæten god, da man hurtigt vil opnå kalorieunderskud. Men eksperterne vurderer den som ekstremt svær at følge og til ikke at leve op til kravene for en ernæringsmæssig sund kost.