Dagens overblik

Dagens overblik: Forskere sår tvivl om hjemmetests

Tre formodede pirater, der var med i angreb på danske soldater i Guinea-bugten, er løsladt. En fjerde er på vej til Danmark.

Smitten med Omikron-varianten af coronavirus hærger, og nu sår forskere tvivl om kvaliteten af de hjemmetests, som tusinder af forældre over hele landet lige nu bruger hver dag til deres børn.

De høje smittetal får også Sundhedsstyrelsen til at foreslå ændringer i coronapasset.

Men vi starter et helt andet sted.

Tre pirater løslades - en kommer til Danmark

Tre af de fire formodede pirater, der er blevet tilbageholdt på den danske fregat Esbern Snare i Guineabugten, skal løslades.

Det oplyser deres advokater, Niels Anker Rasmussen og Irene Zehngraff, til henholdsvis Ekstra Bladet og Ritzau.

Selv om de formodede pirater anses for skyldige, bliver de ikke retsforfulgt i Danmark, siger advokaterne.

- Man anser ham for skyldig, men man vil ikke retsforfølge ham, siger Niels Anker Rasmussen om sin klient.

Torsdag aften oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse, at en fjerde formodet pirat er på vej til Danmark.

Forskere sår tvivl om hjemmetests

Den seneste måned er hjemmetests for coronavirus blevet revet ned af hylderne, så apoteker, supermarkeder og kæder som Matas har måttet melde alt udsolgt.

Men kan man overhovedet stole på testsvaret fra hjemmetestene, der på Sundhedsstyrelsens hjemmeside beskrives som "et vigtigt screeningsredskab og et godt værktøj til at reducere smitte"?

Afdelingslæge Uffe Vest Schneider fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital har siden 2019 forsket i coronatests.

Han mener, at markedet for hjemmetests er som "det vilde vesten", hvor forbrugeren ikke har en chance for at vide, om testene lever op til, hvad de lover.

Aflysning stiller Danmark dårligt

Danmarks forberedelser til den kommende EM-slutrunde led torsdag et knæk.

Den vigtige testkamp mod Norge, der blandt andet skulle bruges til at genetablere Rasmus Lauge på holdet, er aflyst. Den norske lejr frygter smitterisikoen, da Jannick Green tidligere på ugen testede positiv for coronavirus.

Men torsdag fik de danske håndboldherrer også en god nyhed, som kan komme Jannick Green og de andre danskere til gode.

På sin hjemmeside skriver det europæiske håndboldforbund, EHF, at den obligatoriske isolationsperiode er nedsat til minimum fem dage efter en positiv test. Tidligere har der været tale om 14 isolationsdage, hvis spilleren eller andre i staben blev testet positiv inden slutrunden - og 10 dage, hvis det skete under slutrunden.

Stigende smitte får Sundhedsstyrelsen til at ændre anbefalinger

Varigheden af coronapasset skal forkortes til fem måneder efter vaccination med andet stik eller tidligere smitte.

Sådan lyder Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger torsdag.

De nye anbefalinger kommer efter den stigende smitte med Omikron-varianten og dens særlige evne til at ramme tidligere smittede og vaccinerede.

- Vi ved nu, at vaccinernes beskyttelse mod Omikron er mindre, og derfor har vi anbefalet, at man ændrer i varigheden af coronapasset, så det afspejler den virkelighed, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Knap hver fjerde coronapatient er indlagt af andre årsager

I december var 23 procent af patienterne med coronavirus på danske sygehuse indlagt på grund af en anden diagnose.

Det viser en rapport fra Statens Serum Institut (SSI), der for første gang sætter præcise tal på, om patienter er indlagt på grund af eller med coronavirus.

Andelen er steget sammenlignet med november, hvor tallet var 22 procent.

Samtidig er der en tendens til, at flere personer under 60 år er indlagt med og ikke på grund af coronavirus sammenlignet med ældre aldersgrupper.