Coronavirus

SSI: Vi kan have vores normale liv tilbage om to måneder

Omikron kan blive den variant, der hjælper os ud af pandemien, lyder det fra faglig direktør i SSI.

Der er halvt så stor risiko for indlæggelse ved smitte med Omikron-varianten som ved Delta-varianten. Og potentielt kan vi få vores normale liv tilbage om to måneder.

Sådan lød de opløftende nyheder, som faglig direktør i Statens Serum Insitut (SSI) Tyra Grove Krause kunne komme med i et interview i 'Go' morgen Danmark' på TV 2.

Til spørgsmålet om, hvor længe coronavirus vil have afgørende indflydelse på danskernes liv, lød svaret:

- Det tror jeg, den kommer til have de næste to måneder, og så håber jeg, smitten vil begynde at klinge af, og vi får vores normale liv tilbage.

Vi skal anstrenge os i januar, for den bliver hård at komme igennem

Tyra Grove Krause, SSI

Omikron kan hjælpe os

Ifølge Tyra Grove Krause kan den smitsomme Omikron-variant gå hen og blive en hjælper for os i kampen mod coronavirus.

- Omikron er kommet for at blive, og den kommer til at give noget massiv smittespredning den kommende måned. Når det er ovre, står vi et bedre sted, end vi gjorde før, lyder vurderingen.

Ifølge hende tyder det på, at den smitsomme Omikron-variant er mildere, og at mange dermed vil blive smittet uden at få alvorlige forløb. Og det vil altså give god immunitet i befolkningen.

SSI-direktørens prognose for den kommende tid lyder således:

- Omikron vil toppe i slutningen af januar, og i februar vil vi se faldende smittetryk og et aftagende pres på sundhedsvæsnet. Men vi skal anstrenge os i januar, for den bliver hård at komme igennem, siger hun.

Med anstrengelse henviser Tyra Grove Krause til, at vi fortsat skal følge de efterhånden meget velkendte smitteforebyggende tiltag som god hygiejne, at holde afstand og at man bliver hjemme, hvis man er sløj.

Den store forventede smittespredning vil give et øget pres på sundhedsvæsenet.

- Det er helt klart det, der bliver udfordringen den kommende tid, siger hun.

WHO: 2022 kan blive enden

Vurderingen kommer, tre dage efter at WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, kom med en ligeledes positiv udmelding.

I en tale fredag sagde han at 2022 kan blive året, hvor vi ryster pandemien af os globalt – såfremt vi kommer verdens ulighed på vaccineområdet til livs. Store dele af den ikkevestlige verden mangler nemlig stadig at blive vaccineret.

- Hvis vi gør en ende på ulighed, gør vi en ende på pandemien og det globale mareridt, som vi alle har gennemlevet, lød det fra Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Den vurdering fandt flere danske eksperter dog på daværende tidspunkt lige lovlig optimistisk.

På sigt står vi et sted, hvor coronavirus er her, men hvor vi har tøjlet den

Tyra Grove Krause

Professor Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Afdeling for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, sagde 1. januar til Ritzau, at selvom coronavirus måske ikke længere kan karakteriseres som en pandemi, betyder det ikke, at coronavirussen vil forsvinde.

- Jeg tror aldrig, vi kommer til at vinke helt farvel til coronaen. Men vi vil have så god en immunitet i befolkningen – dels på grund af nye vacciner, dels fordi folk har været smittet – at vi kan håndtere det som en anden af de infektioner, vi kender, der kommer særligt i vintermånederne, sagde Lars Østergaard til Ritzau.

Den vurdering er Tyra Grove Krause enig i:

- På sigt står vi et sted, hvor coronavirus er her, men hvor vi har tøjlet den, og det kun er de særligt sårbare, der skal vaccineres op til næste vintersæson, siger Thyra Grove Krause, SSI.