Coronavirus

Det er fortsat forsvarligt at åbne skolerne, mener minister

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde på et pressemøde i december, at det var regeringens "store håb", at alle børn blev vaccineret i december.

Da danske skoleelever i december blev sendt hjem, var det med en klar opfordring til deres forældre: få dit barn vaccineret.

Sådan lød det fra blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S), der også sagde, at det var regeringens "store håb", at alle børn blev vaccineret i december.

På daværende tidspunkt var 33,4 procent af de yngste skolebørn mellem 5 og 11 år vaccinerede med første stik, mens 0,1 procent var færdigvaccinerede.

Spørger du mig, om jeg synes, det er forsvarligt, er svaret ja

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)

Tallene er siden steget til 41,8 procent vaccinerede med første stik og 7 procent færdigvaccinerede.

På trods af at regeringens ønske ikke er blevet indfriet, mener børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) stadig, at det er forsvarligt at sende børnene tilbage i skole 5. januar. Det siger hun til TV 2.

- Spørger du mig, om jeg synes, det er forsvarligt, er svaret ja, lyder det fra ministeren.

Hun påpeger, at sundhedsmyndighederne vurderer, at det er forsvarligt at genåbne skolerne, hvis man genåbner dem på "lidt anderledes" vilkår end normalt.

- Der kommer til at være afstandskrav mellem klasserne, så de må ikke blandes sammen, og det er et af de meget effektive værktøjer, vi har, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Ministeren tilføjer, at hverdagen for børnene derfor ikke bliver "fuldstændig normal".

Myndighederne havde forventet smittestigning

Diskussionen om, hvorvidt børnene skal tilbage i skole, blussede op tidligere på ugen, da faglig direktør hos SSI Tyra Grove Krause sagde følgende til DR:

- Vi vil helt klart gerne have vaccinetilslutningen blandt skolebørnene højere op, for det er det, der skal til for at holde skolerne åbne hen over den næste måneds tid, hvor vi får meget mere smittespredning med Omikron, sagde hun.

Den udtalelse er Pernille Rosenkrantz-Theil enig i.

- Sundhedsmyndighederne er dem, der vurderer, hvor højt vaccinetilslutningen skal op. Set med mine briller er det at have en rolig og stabil hverdag noget, der kræver, at vaccinetilslutningen er så høj som overhovedet muligt, siger hun.

Formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen udtalte tidligere på ugen til TV 2, at han – på grund af stigende smittetal og lave vaccinationsrater – gerne så, at der blev indført yderligere tiltag i skolerne.

Blandt andet er der ifølge formanden brug for mindre hold, mere luft og mere plads, når børnene skal starte i skole.

- Det kan være skole hver anden dag eller opdeling af skoledagen, så man er der først på dagen eller sidst på dagen, sagde han.

Lærere og pædagoger har fået tilbud om vaccine

Pernille Rosenkrantz-Theil påpeger, at myndighederne havde forventet, at smitten ville stige på dette tidspunkt.

Desuden har Epidemikommissionen ifølge ministeren holdt møde mellem jul og nytår. De vurderer fortsat, at det er forsvarligt at sende børnene tilbage i skole, samt at de nuværende smittetal "ikke er alarmerende" for en genåbning af skolerne, lyder det.

- Siden vi traf de her beslutninger, er der blevet åbnet for vacciner for alle voksne. Det vil sige, at alle lærere, pædagoger og andet personale har haft mulighed for at få tredje stik, og dermed er smitterisikoen blevet væsentligt reduceret, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Derfor står vi også i en anden situation i forhold til vurdering af smitterisikoen.

Er du tilfreds med vaccinationstilslutningen blandt de 5-11-årige?

- Det er jo faktisk sundhedsmyndighederne, der skal være tilfredse eller ikke tilfredse. Og sundhedsmyndighederne vil meget gerne have, at endnu flere bliver vaccineret, siger hun.

De daglige smittetal har mellem jul og nytår sat flere rekorder med dage med flere end 20.000 dagligt smittede. Ifølge SSI har en del af forklaringen været en høj testaktivitet efter jul.

TV 2 har forsøgt at spørge Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut om, hvorvidt de vurderer, at det stadig er forsvarligt at genåbne skolerne. Det har ikke været muligt at få nogen kommentar.