Følg statsministerens nytårstale her

Hvad skete der? Statsministerens holdt klokken 18 på årets første dag sin nytårstale. Følg reaktionerne på talen i livebloggen her.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Fagbevægelsens Hovedorganisation: Skal ske, hvor der er dokumenteret mangel

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Riisgaard, skriver på Twitter, at skal der gøres mere brug af udenlandsk arbejdskraft, så skal det være midlertidigt og være på områder, hvor manglen på arbejdskraft er dokumenteret.

Dansk Erhverv: Budskab om udenlandsk arbejdskraft er "positivt"

Brancheorganistionen Dansk Erhverv er positivt stemte over for, at regeringen åbner for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Organisationen mener, at det er et "vigtigt værktøj" til at løse manglen på arbejdskraft.

- At regeringen så helt åbent nu erklærer sig villig til at diskutere, hvordan vi kan sikere mere international arbejdskraft til Danmark, det kan vi kun tage meget positivt imod, lyder det fra Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, i en pressemeddelse.

Han understreger dog, at de forventer, at der handles på det.

- Jeg må så også sige, at der naturligvis skal hurtig handlekraft bag ordene, siger han videre.

Radikale påskønner klimafokus: - Nu skal vi se handling

Formand i Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, mener, at det var en fin tale fra statsminister Mette Frederiksen (S).

- Radikales prioriteter. Klima, arbejdskraft, stærkt EU. Nu skal der handles. Mangel på arbejdskraft er akut. Vi mangler langsigtet lederskab og planlægning. Men den radikale klimaplan er fx til fri afbenyttelse. Vi kan starte dér?, skriver hun på Twitter. 

Til TV 2 oplyser hun, at hun "vil have en plan" fra regeringen. 

- Det er umiddelbart en radikal plan, statsministeren har lagt frem, og det er fantastisk. Nu skal vi bare have det til at ske, siger Sofie Carsten Nielsen. 

Enhedslisten savnede konkrete og håndfaste tiltag

Politisk ordfører i Enhedslisten Mai Villadsen synes overordnet set, at der blev berørt mange vigtige emner i nytårstalen. Ikke mindst på klimaområdet. 

Hun savnede dog mere konkrete og håndfaste tiltag. 

- Der er ingen tvivl om, at der er masser af ting, vi i Enhedslisten gerne vil være med til. Det er selvfølgelig at lave ambitiøs, grøn omstilling, men det er også at sikre et styrket velfærd med mindre bureaukrati, siger Mai Villadsen.

På Twitter oplyser den politiske ordfører, at hun er skuffet over, at landets fattigste blev forbigået i talen. 

Vermund: Statsministeren er genial med ord, men der er langt fra ord til handling

Der er langt fra ord til handling, når det gælder regeringen og statsminster Mette Frederiksen (S). 

Det siger Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige, i kølvandet på statsministerens nytårstale. 

- Jeg er glad, når jeg hører en statsminister tale om decentralisering og om at politikerne skal bestemme mindre, men jeg tror, at der vil være mange danskere, der tænker, at det klinger lidt hult, når nu hun ikke har lavet andet end at forsøge at skrabe magten til sig det sidste halvandet år, siger hun. 

Pernille Vermund ser en optimisme i, at hun har en fornemmelse af, at danskerne ønsker en forandring særligt på baggrund af coronahåndteringen, men hun er endnu ikke villig til at sætte navn på, hvem Nye Borgerlige vil pege på, når det bliver aktuelt.

Pia Olsen Dyhr om ambitiøs tale: - Vi er helt oppe på et 13-tal

Formand for SF, Pia Olsen Dyhr, mener, at det var en ambitiøs tale, statsminister Mette Frederiksen (S) leverede. 

- Især fokuset på klima. Det er den største udfordring, vi står overfor som land og som verden. Hvis vi ikke får løst den, så ser det sort ud, siger hun.

Pia Olsen Dyhr mener, at det er på tide, at statsminsteren "endelig" stempler ind med et helt andet gear end tidligere set.

- SF har længe ønsket afgifter på CO-2, og det ser langt om længe ud til, at regeringen er enige i det. Så der må jeg sige, at vi faktisk er helt oppe på et 13-tal, siger Pia Olsen Dyhr

Søren Pape ser frem til forhandlinger om ældreområdet

Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, havde efter Mette Frederiksens nytårstale efter eget udsagn "ikke behov for at kritisere bare for at gøre det". 

- Jeg vil godt erklære mig enig i rigtig mange af overskrifterne og tilgangene til det, der kommer frem, siger han. 

Søren Pape ser frem til at finde ud af, hvor klar regeringen i virkeligheden er på at rykke på nogle af de dagsordener, der blev præsenteret i talen. 

- Jeg ser meget frem til at diskutere ældreområdet med regeringen. Det hele skal måles på konkrete politiske aftaler, siger han. 

Ellemann-Jensen efter nytårstale: - Regeringen tøver

Formand i Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, anerkender på Twitter, at statsminster Mette Frederiksen havde nogle vigtige emner med i sin nytårstale.

Han sætter dog spørgsmål ved, hvorfor regeringen vil vente med et nyt sundhedsudspil og gør det samtidig klart, at Venstre er klar til forhandlinger "NU". 

Talen er nu slut

Aflsutningsvis sætter Mette Frederiksen fokus på, hvad hun mener, der gør Danmark til "et unikt land".

- Vi har tillid til hinanden. Vi vil hellere samle os end lade os splitte. Vi har noget særligt imellem os, fordi uligheden er mindre. Afstandene korte. Fællesskabet stærkere, siger hun. 

Hun gentager de ord, hun åbnede med og ønsker danskerne et godt nytår.

- I det nye år vil vi tage fat. Med optimisme og handlekraft.

Sender en hilsen til dronningen

Mette Frederiksen runder sin tale af med at sende en hilsen til dronning Margrethe. 

- Vi har en dronning, der samler os på tværs af generationer og geografi. Minder os om vores historie. Tillykke til vores allesammens Dronning Margrethe, siger hun.

Nyt sundhedsudspil skal sikre bedre vilkår - men først når tiden er til det

Mette Frederiksen slår i talen fast, at tiden ikke er til at gennemføre store forandringer i sundhedsvæsenet. 

- Men så snart det bliver muligt, vil vi fremlægge et sundhedsudspil. Det skal sikre bedre sammenhæng for patienten hele vejen gennem sundhedsvæsnet, siger hun. 

Statsministeren vil have patienterne i centrum. Hun vil have ventetiden ned. Og så vil hun sikre, at medarbejderne skal have tid til at udføre deres arbejde.

Coronakrisen fylder dog ifølge statsministeren for meget endnu, og derfor er regeringens ellers længe ventede sundhedsudspil udsat på ubestemt tid.

Sender tak til alle, der har ladet sig vaccinere

Nu vender statsministeren coronasituationen i Danmark. 

- Jeg ved godt, at det er en hård tid, siger hun. 

Mette Frederiksen sender en stor tak til alle, der har ladet sig vaccine. Derudover anerkender hun medarbejderne i sundhedsvæsenet. Det er dem, "der får hjulene til at løbe rundt". 

 - Vi skal igennem vinteren. Og det kommer vi. Ikke mindst takket være vaccinerne.

Ældreplejen i Danmark er ikke god nok

- Hånden på hjertet, så har vi endnu ikke den ældrepleje i Danmark, som vores ældre har fortjent.

Det er den klare besked fra Mette Frederiksen. 

Derfor foreslår statsministeren, at  "den omfangsrige regulering og lovgivning" på ældreområdet afskaffes, og at man "starter forfra". 

- En ny kort og præcis ældrelov. Med klare værdier. Værdighed. Valgfrihed. Selvbestemmelse. Og få dokumentationskrav, siger hun. 

Statsministeren er klar over, at det bliver en kamp, og at foreslaget vil møde modstand, lyder det.

Flere mennesker skal i arbejde

Der skal flere mennesker i arbejde i Danmark, lyder det fra Mette Frederiksen. 

- Mange af jer, der gennem årene er kommet hertil udefra, har taget de værdier til jer. I har ofte nogle af de hårdeste job. I knokler. Nu skal vi have flere med, siger hun. 

Statsministeren oplyser samtidig, at der er brug for invandrene på arbejdsmarkedet. 

- I debatten om regeringens reformudspil har erhvervslivet ønsket, at det skal være lettere at få arbejdskraft udefra. Det er vi villige til at diskutere. Men vi skal gøre det klogt.

- Vi har brug for jer, siger hun.

Grøn flytrafik i Danmark

Danmark skal senest i 2030 have en grøn indenrigs flyrute.

- Senest i 2030 skal vi kunne flyve helt grønt, når vi flyver indenrigs i Danmark, siger Mette Frederiksen. 

Hun slår fast, at det bliver svært, men at det kan lade sig gøre, og at Danmark er godt på vej. 

Klima i fokus

Mette Frederksen (S) peger på, at der både er gamle og nye udfordringer, der skal løses, men at det danske udgangspunkt er godt. 

Først og fremmest handler det om klima, oplyser hun. 

- Vi skal kollektivt være lige så utålmodige, som kloden har brug for. 2021 var et år, hvor vi – med brede aftaler – tog afgørende skridt på vejen mod en grøn fremtid.

Danmark skal være et grønt forgangsland, lyder det videre.

 - Det danske princip om, at de bredeste skuldre skal bære mest. Det skal også gælde i den grønne omstilling: Hvis du udleder CO2 – så skal du betale.

Vil ikke bruge talen på at tale om corona

Mette Frederiksen starter med et ønske om et nyt år, der bliver ”lettere end det gamle”.

Hun berør ganske kort, hvordan coronaen har påvirket danskernes jul, men herefter, siger hun helt kort.

- Må det blive lyst og fyldt med optimisme og handlekraft, siger hun.

- Men i aften vil jeg ikke primært tale om corona.

Nu begynder statsministeren sin tale

Mette Frederiksens tale fra Marienborg transmiteres nu til danskerne. Talen er, modsat sidste år, optaget på forhånd.

Statsministerens tredje nytårstale

Når statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag klokken 18 taler direkte til tv-seerne, sker det som led i en efterhånden gammel nytårstaletradition.

Det er Mette Frederiksens tredje nytårstale. Om senest halvandet år skal det næste folketingsvalg finde sted, og derfor ventes Mette Frederiksen også at spille ud med noget konkret politik.

Peter Mogensen, der er politisk analytiker hos TV 2 NEWS, oplyser, at statsministerens nytårstale er en kæmpe platform, der over tid er blevet gradvist mere og mere politisk præget.

- Hvad Mette Frederiksen kan bruge det til i den her lidt svære situation, hvor hun står med corona, mink og så videre... Det bliver virkelig spændende, siger han. 

Dronningen overraskede med særligt én detalje

Inden længe holder statsminister Mette Frederiksen nytårstale. I går var det dronning Margrethe, der adresserede nationen med sin 50. nytårstale. 

Her var der - traditionen tro - både plads til de store samfundsmæssige emner og de helt nære og personlige af slagsen.

Dronningen kom blandt andet ind på coronavirus, klimakrise, sportspræsentationer og psykisk sygdom. Håbet om at kunne fejre sit 50-års regeringsjubilæum senere på året levede også videre i talen.

Særligt ét tema overraskede kongehuskender Lars Hovbakke Sørensen, lektor og phd. ved Professionshøjskolen Absalon. Det var, da dronning Margrethe zoomede ind på behandlingen af de mennesker, der lever med handicap og psykisk sygdom.

- Der kom en løftet pegefinger, og det minder lidt om talen i 1984, hvor den løftede pegefinger kom, i forhold til hvordan vi behandler gæstearbejdere og deres familier. Og i årets nytårstale opfordrede dronningen så til, at man skulle behandle borgere med et handicap ordentligt, og det var ikke altid tilfældet, synes hun.