Coronavirus

Nytårsgæster indgår pagt om friske test – alt andet er "noget pjat", siger 29-årig

Myndighederne er ikke kommet med lige så krads opfordringer til at droppe nytårsfesten som sidste år.

Årets sidste fest står for døren, og det samme gør de efterhånden indgroede coronadilemmaer.

Nogle finder det eksempelvis helt i orden at søge efter fremmede nytårsgæster på sociale medier. Andre kalder det dybt uansvarligt.

Ligeledes er Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, kommet med en kraftig nytårsopfordring om at begrænse antallet af gæster og holde festen kort. Men der er ikke på samme måde som sidste år kommet anbefalinger fra statsminister Mette Frederiksen (S) om helt at droppe festen.

Vi har eksempelvis sagt nej til en af min kærestes veninder, som pludselig manglede en fest

Alexander Smedegaard, 29 år

Så hvad gør folk egentlig? TV 2 er taget på tur i en testkø på Frederiksberg i København, og især én ting er folk særdeles enige om.

Vibeke Damlund, 59 år

Hvordan fejrer du nytår?

Vi bliver otte, og af dem er der to, jeg ikke plejer at se særlig meget. Vi bor på Frederiksberg og har set smittetallene stige her i kommunen. Så var der en, der spurgte, om vi skulle holde fast. Det har vi så gjort med den aftale, at vi alle er nytestede.

Vi har vænnet os til at få ting stukket op i hjernerne og ned i svælget af folk i kitler og masker

Vibeke Damlund, 59 år

Men dagen er endnu ung, og vi kan jo sagtens få testsvar om at være smittede. Jeg føler mig ikke sikker på min fest, før klokken er kvart i seks, og vi er klar med dronning og champagne.

Har I ændret planer på grund af smittesituationen?

Nej. Ikke ud over aftalen om test.

Hvad synes du om, at I har lavet aftale om test?

Vi har jo vænnet os til det hele. Vænnet os til at have sådan en samtale her, der ellers ville være fuldstændig utænkelig for to år siden, og vænnet os til at få ting stukket op i hjernerne og ned i svælget af folk i kitler og masker. Det hele minder om en fremtidsfilm, men vi er jo blevet dygtige til at adaptere, så vi skal selvfølgelig også testes i dag.

Alexander Smedegaard, 29 år

Hvordan fejrer du nytår?

Jeg skal til en lille fest med ni mennesker, og vi skal spise, feste og danse.

Har I ændret planer på grund af smittesituationen?

Vi skulle have været to par mere, men de har meldt fra, fordi de ikke synes, det er sikkert. Og alle med lidt samfundssind ved jo også godt, at det ikke er det smarteste at holde fest lige nu. Men vi har også brug for små lysglimt, og det her er et af dem.

Samtidig tager vi vores forholdsregler ved at være vaccinerede og kun være sammen i en gruppe, der plejer at se hinanden. Vi har eksempelvis sagt nej til en af min kærestes veninder, som pludselig manglede en fest. Det er jo en potentiel ny smittekæde. Vi har også aftalt at være nytestede i dag.

Hvad synes du om, at I har lavet aftale om test?

Det er fuldstændig naturligt, og det er noget pjat, når folk påberåber sig retten til ikke at blive testet og vaccineret. Det er mangel på forståelse for kollektivets bedste. Det tog mig tre minutter at stille mig i kø, få en vatpind i næsen og komme ud igen.

Emily Tangsgaard, 30 år

Hvordan fejrer du nytår?

Vi bliver otte voksne og en baby.

Har I ændret planer på grund af smittesituationen?

Det er jo en anderledes situation end sidste år, og det virker til, myndighederne stoler på, at der er mindre behov for detailstyring. Og vi har heller ikke gjort andet end at aftale, at vi alle skal testes inden.

Hvad synes du om, at I har lavet aftale om test?

Det er det eneste ansvarlige. Vi skulle jo nødig være smittede uden at vide det og gå rundt og smitte hinanden.

Torben Helbo, 74 år

Hvordan fejrer du nytår?

Vi bliver fem venner, som jeg har arbejdet sammen med igennem 30 år og holder nytår med hvert år. Måske skal vi ud på Christianshavns Vold og se fyrværkeri.

Har I ændret planer?

Nej. Vi gør, som vi plejer og har ingen aftale om at skulle være testet. Jeg tror også, der er to, der ikke bliver det. For de ses ikke med så mange. Jeg er heller ikke så bange for at blive smittet. Jeg er vaccineret tre gange, og skulle det komme, er det forhåbentlig en mild omgang.