GO'

Med et brag blev hans liv ændret – nu vil han ulovliggøre fyrværkeri

Ifølge retsordfører for Socialdemokratiet vil et forbud mod privat brug af fyrværkeri føre til et sort marked, lyder det.

Mikkel Dahlmann havde været ude og købe ind til aftensmad, da han gik og kiggede ned i sin telefon.

Ud af øjenkrogen bemærkede han, at en gruppe drenge løb grinende væk.

- I det jeg kigger op, lyder der et øredøvende brag, og en skraldespand, der står cirka syv meter foran mig, kommer der et ordentligt glimt fra, og bunden falder ud, fortæller han i ’Go’ aften LIVE.

Da braget lyder, tænker Mikkel Dahlmann ikke mere over det, men da han kommer hjem, begynder det at hyle for hans ører, og om aftenen føles det som om, han har en vinkelsliber i hovedet, forklarer han.

Jeg tror ikke, et forbud ville virke

Kasper Sand Kjær, retsordfører i Socialdemokratiet

I dag, tre år og mange behandlinger efter, er tinnitussen reduceret til det, som han beskriver som en piben fra en radiator, men oplevelsen har gjort, at han ser på fyrværkeri med helt andre briller.

Han mener nemlig ikke, at private skal kunne købe og fyre fyrværkeri af selv.

Og det er han ikke alene om. I en ny Megafon-måling foretaget for TV 2, er 46 procent af danskerne enige eller overvejende enige i, at der skal indføres et totalforbund med brug af fyrværkeri for private.

Frygter sort marked

Diskussionen om fyrværkeri er ikke ny, og sidste år skrev 50.000 danskere under på et borgerforslag, som ville forbyde brug af fyrværkeri for private.

Men forslaget blev i stedet til en række stramninger på området, og retsordfører for Socialdemokratiet, Kasper Sand Kjær, mener, at sidste års stramninger er nok.

- Jeg tror ikke, et forbud ville virke, og jeg tror, vi ville komme til at stå i en endnu farligere situation, lyder det.

Ordføreren tror nemlig, at et forbud ville føre til et sort marked for fyrværkeri, og samtidig understreger han, at der de seneste år har været en nedgang i antallet af fyrværkeriulykker.

Men undersøgelsen fra Megafon tyder på, at mange danskere gerne så endnu strammere regler.

Hvis jeg ikke havde haft hende og mine børn, havde jeg taget mit hjemmeværnsgevær og fået det overstået

Mikkel Dahlmann, elektriker

70 procent så gerne, at perioden for affyring af fyrværkeri blev indskrænket til 31. december og 1. januar, mens 66 procent ønsker, at salgsperioden forkortes til to til tre dage op til nytårsaften.

Hvor mange skal være utrygge, før I gør noget?

- Vi har et ansvar for, at der er nogle stramme regler og kontrol, og så har hver enkelt et ansvar for at tage hensyn til andre og ikke fyre af, når en mor kommer gående med et barn i klapvogn, eller laver den slags ting, som Mikkel var udsat for, forklarer Kasper Sand Kjær.

Foreslår zoner og paramedicinere

For Mikkel Dahlmann har kanonslaget for tre år siden ændret hans liv, og de seneste tre år har været en lang kamp.

- Jeg har sagt til min kone, at hvis jeg ikke havde haft hende og mine børn, så havde jeg taget mit hjemmeværnsgevær og fået det overstået, fortæller han.

Mikkel Dahlmann har nemlig høreværn på, når han er på arbejde som elektriker, han bruger ørepropper, når han forlader hjemmet, og når klokken slår tolv i morgen (fredag, red), sidder han med begge dele på indenfor.

Normalt er han ikke for at forbyde "alverdens ting", forklarer han, men hvis fyrværkeri ikke kan blive helt forbudt for private, har han nogle forslag til, hvordan reglerne kan strammes endnu mere.

- Man kunne få nogle professionelle til at fyre det af, eller lave nogle zoner hvor man kan gøre det. Der kunne man måske også sætte nogle paramedicinere op, så hvis der er nogen, der kommer til skade, så kan de lappe dem sammen igen, slutter han.

Se debatten om brug af fyrværkeri i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY