GO'

Jul og nytår er svær for alkoholikere: - Der er mange fristelser

Alkolinjen, der rådgiver alkoholikere og pårørende, har udvidet deres åbningstider og forventer en fordobling af opkald i julen, lyder det.

Da Patrick Simiglai for tre år siden satte prop i flasken, som han selv beskriver det, valgte han at tage antabus den første jul.

Han vidste nemlig, at juletiden ville byde på mange fristelser for en nyligt ædru alkoholiker som ham.

- Det er samme måned, som julebryggen bliver frigivet, og der er mange fester og mange sammenkomster, og for mig som alkoholiker er det rigtig svært at være i det, siger han i 'Go' morgen Danmark'.

Og selvom Patrick Simiglai i dag har styr på sit liv, har en kæreste og er mentaltræner, laver han stadig nogle forholdsregler for sig selv i julen og til nytår.

- Generelt med alle fester jeg tager til, er jeg meget opmærksom på, hvem der kommer, forklarer han.

Det er nemlig afgørende for ham som ædru alkoholiker at have styr på, hvilken type fest han deltager i, og hvem der kommer. Patrick Simiglai gider nemlig ikke længere at deltage i fester, hvor der bliver drukket store mængder af alkohol.

Hygge er forbundet med alkohol

Bjarne Stenger Elholm, der er leder af Alkolinjen, som hører under Alkohol & Samfund, genkender, at julen er en svær tid for mennesker med alkoholproblemer.

Derfor har Alkolinjen også valgt at udvide deres åbningstider i julen.

- Det er en tid, hvor der er en masse forventninger til hyggen, og en masse hygge er ofte forbundet med en masse alkohol, lyder det.

Og Bjarne Stenger Elholm forklarer, at det ikke kun er alkoholikerne, der har det svært. Det kan nemlig også være en svær tid for de pårørende.

Patrick Simiglais tre råd til nytårsfesten

- Alliér dig med nogle til festen, som ved, at du ikke drikker.

- Lav en aftale dagen efter med en god ven, som du skal stå til ansvar overfor. 

- Hav nultolerance over for alkohol. Prøv ikke at drikke lidt. 

Først og fremmest er familier mere sammen, hvor problemerne bliver tydeligere, men det kan ligeledes være svært at navigere i, hvis man er vært for en nytårsfest, og der kommer en alkoholiker.

Han råder til, at man på forhånd snakker om, hvordan man bedst planlægger festen, hvem man skal sidde med, og hvilke alkoholfri alternativer man kan have.

Find en inspirationskilde

Da Patrick Simiglais alkoholmisbrug var på det højeste, drak han 45 genstande om dagen.

Og han indrømmer, at det ikke altid er lige let at holde sig på den rette sti.

Derfor har han lavet en motivationsvæg derhjemme, hvor der hænger medaljer, breve fra kæresten, diplomer og et spejl, som han kigger i hver morgen, og han opfordrer andre med alkoholproblemer til selv at finde inspirationskilder.

- Find en inspirationskilde, du kan spejle dig i. Det har hjulpet mig rigtig meget, fortæller han.

Se indslaget med Patrick Simiglai i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.