Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 22. december 2021

Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden.

Du kan se de seneste coronatal her.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Sydafrikas Omikron-bølge er knækket

Sydafrikas Omikron-bølger er ved at trække sig tilbage. Det siger en af landets førende forskere indenfor epidemier, Ridhwaan Suliman, ifølge CNN. Han bakkes op af andre forskere.

Den seneste uges tid er antallet af registrerede smittede med Omikron-varianten i Sydafrika faldet med 20,8 procent i forhold til ugen før. En del af det fald - men ikke det hele - kan ifølge forskere forklares med, at der er blevet testet mindre op til jul.

Spanien gør mundbind udendørs obligatorisk

Spanien gør det obligatorisk at bære mundbind udendørs, idet antallet af smittetilfælde med Omikron fortsætter med at stige. Det oplyser premierminister Pedro Sánchez onsdag aften efter en videokonference med regionale ledere. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Flertal blåstempler krav om coronapas i fitnesscentre

Et flertal i Folketingets Epidemiudvalg godkender krav om coronapas i fitnesscentre, fortæller flere udvalgsmedlemmer. Det vil gælde fra 24. december.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede forslaget på et pressemøde tidligere onsdag.

Flere partier har bedt om, at fitnesscentre bliver omfattet af restriktioner. De er bekymrede for den markante vækst i smitten over de seneste uger.

- Vi står i en situation med eksplosiv stigning i omikrontilfælde. Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at sikre at børn kan komme tilbage i skole 5. januar. Og for at sundhedsvæsnet ikke bryder sammen, siger Peder Hvelplund (EL).

Der er også opbakning fra blandt andet Konservative og Venstre.

Frankrig afbestiller omdiskuterede coronapiller

Frankrig har afbestilt 50.000 molnupiravir-piller fra medicinalfirmaet Merck, skriver nyhedsbureauet Reuters. Molnupiravir er også det lægemiddel, som danske sundhedsmyndigheder i november købte en ukendt mængde af. 

Torsdag anbefalede Sundhedsstyrelsen molnupiravir til særligt udsatte patienter med covid-19, men flere læger kritiserede beslutningen, da man tvivler på virkningen af pillerne. 

Frankrigs sundhedsminister, Olivier Véran, har ifølge Reuters begrundet afbestillingen med, at resultaterne fra de seneste tests af molnupiravir "ikke er gode".

Molnupiravir er endnu ikke godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA. 

USA's lægemiddelagentur godkender coronapille

USA's lægemiddelagentur, FDA, har godkendt Pfizer's coronapille for sårbare patienter over 12 år.

Det skriver The New York Times.

Lægemidlet hedder Paxlovid og kan ifølge Pfizer og FDA reducere risikoen for indlæggelse eller død som følge af coronavirus med 88 procent. Lægemidlet skal tages umiddelbart efter konstateret coronasmitte som 30 piller over fem dage.

Danmark stopper med at teste alle positive prøver for Omikron

Hidtil er alle positive danske coronaprøver blev testet for at finde ud af, hvor mange personer der var blevet smittet med Omikron-varianten.

Men det stopper nu, skriver Statens Serum Institut (SSI) på sin hjemmeside.

Det skyldes, at smittetallene de seneste dage har været så høje, at man ikke længere har kapacitet til at sekventere dem alle. Fremover er det udelukkende et repræsentativt udsnit af de positive PCR-tests, der bliver sekventeret, så myndighederne kan beholde et overblik over, hvor stor en andel af de smittede, der er smittet med Omikron-varianten.

WHO-chef: Endelig vacciner nok til hele verdens voksne befolkning

Igen og igen har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) argumenteret for, at verdens rige lande hamstrede vacciner mod covid-19, hvilket betød, at verdens fattige lande ikke har vacciner nok.

Men nu siger Tedros Adhanom Ghebreyesus, der er direktør for WHO, at der er coronavacciner nok til at vaccinere samtlige af verdens voksne mennesker samt til at give alle særligt sårbare et booster-stik i løbet af første kvartal 2022.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Østrig strammer indrejseregler for danskere

Fremover skal man være ekstra opmærksom, når man rejser til Østrig. Alle fra Storbritannien, Holland, Danmark og Norge, som ikke har fået en booster-vaccine, skal nemlig ti dage i isolation ved indrejse i landet.

Det skriver den østrigske avis Der Standard.

Har man allerede fået sit booster-stik, skal man blot sørge for at have en negativ PCR-test. De nye regler gælder fra 25. december.

Randrup lagde særligt mærke til én detalje under pressemøde

Professor i virologi Allan Randrup fulgte myndighedernes pressemøde, og her lagde han særligt mærke til én ting: At tredje stiks effektivitet mod at blive smittet med Omikron ligger på omkring 50 procent.

- Det er en væsentlig information, for det er en af de ting, vi har været usikre på. Vi var klar over, at det ville beskytte mod alvorlig sygdom, men ikke hvor meget det beskytter mod at blive smittet, siger Randrup. 

- Hvis det har en effekt på 50 procent mod bare at blive smittet, kunne man også forvente, at nogle af de smittede har et mildere forløb og dermed ikke smitter så meget, lyder det fra professoren.

- Set i lyset af det synes jeg, det er fornuftigt, at tredje stik fremykkes for de 18-39-årige. 

Hvilken effekt har coronapas reelt, når vaccinerede kan blive smittet?

For at imødekomme den risiko har myndighederne skruet på, hvor lang tid en negativ test varer, samt hvor lang tid en vaccine virker. 

- Det er ikke et perfekt redskab, men det er et nødvendigt redskab, som gavner os, siger Magnus Heunicke. 

Han siger, at det altid har været sådan med coronapasset, at det ikke er en perfekt løsning. Et grønt coronapas beskytter os langt hen ad vejen, siger han.

Søren Brostrøm siger, at coronapasset blev lavet til Delta-varianten. 

- Selvfølgelig skal vi justere alle vores tiltag, og det samme gælder selvfølgelig kriterierne i coronapasset, siger Brostrøm.

Hvorfor er PCR-testkapaciteten ikke allerede øget?

Smittestigningen med Omikron gik hurtigt, og derfor nåede myndighederne ikke at opskalere testkapaciteten.

- Vi nedskalerede den, da smittetallene faldt i sommer, siger Lisbet Zilmer-Johns. 

Henrik Ullum påpeger, at PCR-test kræver udstyr. Der skal købes robotter hjem fra udlandet, og det tager tid i modsætning til at opskalere kviktest.

- PCR-test-opskalering tager desværre længere tid.

Brostrøm tror ikke, vi slipper af med corona

Søren Brostrøm tror ikke, at vi slipper af med corona igen. Det skyldes blandt andet, at virussen hopper mellem mennesker og dyr som en almindelig influenza gør, og dermed kan vi ikke vaccinere os fuldstændigt ud af den.

Myndighederne har overvejet fjerde stik

Myndighederne har overvejet fjerde stik, siger Søren Brostrøm, og de vil kigge nærmere på det efter nytår. 

- Det er ikke noget, vi har besluttet endnu, men det er helt klart noget, vi kigger på.  

Desuden kigger de på en eventuel plan for massevaccination fremover. 

Søren Brostrøm betegner det som et "muligt scenarie", at vi fremover skal vaccineres mod corona.

Smittetal er ligesom at forudsige hvid jul

De udregninger, som SSI onsdag gav til TV 2 om smittede i januar, skal tages med et gran salt, fordi de er lavet inden de nye restriktioner. Det siger Henrik Ullum. Desuden er det svært at vurdere, hvordan smittetallene vil ligge i fremtiden, når restriktionerne ændrer sig.

- Det er ligesom at forudsige chancen for hvid jul, siger han.

Han påpeger, at de nye restriktioner vil være med til at dæmpe smitten.

- Vi har lavet beregninger før de seneste restriktioner og lagt dem frem. Udover det vil udmeldingerne i dag også påvirke smittetallene. 

Heunicke mener, at myndighederne var godt forberedt på en ny, smitsom variant

At Danmark ikke skulle være opmærksom på nye varianter er ikke korrekt, siger Heunicke. Han siger, at Danmark er et af de lande i verden, der sekventerer allermest.

Krav om coronatest ved indrejse skal være generelt

Hvis regeringen får opbakning til testkrav ved indrejse til Danmark, bliver det et generelt krav, siger sundhedsministeren. Man skal i så fald tage testen, før man går ombord på flyet, der skal flyve én til Danmark.

Der vil dog være undtagelser, eksempelvis rejsende fra grænselandet. 

Høje forventninger til tilslutningen til tredje stik

En journalist spørger, om årsagen til fremrykning af vaccinerne er, at der er mange ledige tider. Det afviser Søren Brostrøm. 

- Vi har sådan set presset systemet til det yderste. Det er klart, at vi skæver til kapaciteten, men fremrykningen sker af sundhedsfaglige årsager. 

Han siger, at han har høje forventninger til tilslutningen til tredje stik og mener, det er realistisk samlet at have revaccineret 3,5 millioner danskere i det nye år.

Sådan skal selvtest bruges

Selvtest er gode at bruge, hvis man skal til et socialt arrangement eller får en besked i smitteopsporingsapp'en, siger Lisbet Zilmer-Johns. Hun erkender, at der lige nu mangler selvtest på hylderne og håber, at der meget hurtigt bliver fyldt op.

Selvtest får større plads

I disse dage køres der ni millioner selvtest ud i kommunerne til grundskoleelever, ældreplejen og sociale bosteder. Udover de ni millioner er der indkøbt 56 millioner selvtest, som ankommer i januar. 

Brugen af selvtest udvides og bliver et ekstra lag, der skal gøre det nemmere at have så åbent et samfund som muligt. 

Kun de, der har brug for PCR-test, skal tage dem

Direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed Lisbet Zilmer-Johns har fået ordet:

- Vi tager tiltag til at øge antallet af hurtigtest, så vi kan lave 500.000 daglige test. Derudover bliver antallet af PCR-test også øget, så vi samlet kan teste 750.000 i januar, siger hun. 

Hun understreger, at der er pres på PCR-test og opfordrer derfor til, at det kun er nære kontakter, folk med symptomer eller folk med en positiv hurtigtest, der tager PCR-test.