WHO opfordrer til at omtanke i julen: - En aflyst begivenhed er bedre end et aflyst liv

Mette Frederiksen sagde fredag, at danskerne skal "se færre i julen".

Coronasituationen er nu sĂĄ alvorlig globalt, at Verdenssundhedsorganisationen WHO opfordrer til, at man aflyser nogle arrangementer henover jul og nytĂĄr for at undgĂĄ yderligere smittespredning.

- Der må træffes svære beslutninger. En aflyst begivenhed er bedre end et aflyst liv, sagde WHO-generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus på en konference mandag.

Han understregede, at han godt ved, at alle har glædet sig til at se venner og familier i den kommende tid, men ifølge ham er det den eneste rigtige beslutning.

- Hellere aflyse nu og fejre senere, end at fejre nu og sørge senere, lød det.

Julens rejser bekymrer

Opfordringen kommer ovenpå, at Omikron-varianten er erklæret den dominerende variant i USA, og at smitten generelt når kritiske niveauer flere steder i verden.

Også den amerikanske regerings ledende virolog Anthony Fauci gav søndag udtryk for sin bekymring for den kommende juletid.

Omikron ville nok have spredt sig rundt uanset

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk universitet

- Rejser henover julen vil øge smitten. Hvis der er noget, som er sikkert, så er det, at omikron har en helt usædvanlig kapacitet til at sprede sig, sagde han blandt andet.

Herhjemme er eksperter enige i, at rejser henover julen vil betyde øget smitte. Men spredningen kan alligevel ikke stoppes ved at undgå rejser, mener Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk universitet.

- Omikron ville nok have spredt sig rundt uanset, men julen giver nok et ekstra skub. Vi rejser også til dagligt, så det er bare et spørgsmål om tid.

Ingen særlige retningslinjer

I Danmark er myndighederne ikke kommet med en decideret opfordring til at aflyse julearrangementer, men på et pressemøde fredag gav statsminister Mette Frederiksen (S) udtryk for, at vi skal begrænse vores sociale kontakt i julen.

- Vi skal se færre, også i julen.

Sundhedsstyrelsen udgav sidste år en pjece med klare retningslinjer for julen. Her var anbefalingen blandt andet, at vi hverken sang eller dansede om juletræet.

Så konkret bliver det ikke i år, sagde Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen på pressemødet.

- Det vigtigste budskab er, at danskerne skal bruge deres sunde fornuft, lød det.

På pressemødet blev der præsenteret en række nye restriktioner, blandt andet en nedlukning af kulturlivet. Det skete som konsekvens af den stigende smitte med coronavirus og bekymring for Omikron-varianten.

Mandag blev 10.439 konstateret positiv med coronavirus. Næsten halvdelen af tilfældene er Omikron.