Coronavirus

Positivprocent nærmer sig 10 i hovedstaden - er det sikkert at tage hjem til jul?

Smitten vil sprede sig gennem landet uanset, om vi samles til jul eller ej, siger eksperter, forud for at familier samles på tværs af landsdele.

Juletiden står for døren, og med den følger juletrafikken, hvor mange krydser kommunegrænser og landsdele for at fejre højtiden med familien.

Men tager man et kig på smittetrykket i de forskellige kommuner i Danmark, tegner der sig et billede af, at særligt hovedstadsområdet og de nærliggende kommuner på Sjælland har et højere smittetryk end stort set hele resten af landet.

Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune er mandag de eneste i landet med en incidens over 2000 smittede for hver 100.000 indbyggere, mens hele Fyn og det meste af Jylland har en incidens under 1000.

Skal man så være bekymret, hvis man får besøg af københavnere til jul i de andre dele af landet?

Som udgangspunkt er der ikke grund til bekymring ud fra, at man rejser fra hovedstaden, mener eksperter.

Mens risikoen måske er større for, at der er smitte hos en borger fra København, så afhænger det mere af, hvordan vedkommende har opført sig i de fire til seks dage op til jul.

Det siger Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet

- Folk kan uanset landsdel have været i et lukket rum med mange mennesker, og der er risikoen bare lavere, hvis du ikke har gjort det. Folk kan selv vurdere deres risiko, siger han til TV 2.

Kviktest er en mulighed

De sjællandske kommuner København, Frederiksberg, Gentofte og Hørsholm har som de eneste en positivprocent på over 9 ifølge mandagens tal fra Statens Serum Institut.

Men en person fra Sønderjylland kan være udsat for større smitterisiko end en fra København, alt efter hvilke mulige smittesituationer, de har været i op til jul.

Omikron vil nok have spredt sig rundt uanset, men julen giver nok et ekstra skub

Hans Jørgen Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi, Syddansk Universitet

Hvis man mistænker, at man har været i en mulig smittesituation og gerne vil være sikker, inden man træder ind i familiens favn, kan man tage en kviktest, lyder det fra Jens Lundgren.

- Vi er sådan set ikke bekymret for, at Omikron smitter en 20-årig, men vi er bekymret for de ældre. Men forhåbentlig har de ældre fået et tredje stik og er meget bedre beskyttet.

Tag ikke PCR-test, hvis du er rask

Også Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, mener, at det er op til den enkelte familie, om der er ældre eller sårbare, som man skal tage ekstra hensyn til. Om man kommer fra København til Fyn eller Jylland spiller heller ikke den vigtigste rolle i hans øjne.

- Jeg siger ikke, at alle københavnere skal testes, men man skal overveje i de enkelte familier, om man har en situation, hvor man skal sikre sig, at man ikke bærer smitte med, siger han til TV 2.

Både Lundgren og Kolmos understreger, at det er meget vigtigt, at man ikke tager en PCR-test, hvis man ikke har symptomer, er syg eller nærkontakt. Det giver en unødig belastning af testsystemet, og i stedet skal man få en kviktest eller en selvtest.

Yderligere skal man ikke tolke et negativt svar i en kviktest som, at man har frie tøjler - det er vigtigt at huske forholdsregler og hygiejnen i juledagene, lyder det.

Smitten vil sprede sig uanset

Begge eksperter mener også, at selvom julen falder på et tidspunkt, hvor Omikron-varianten så småt overtager smitten i Danmark, så ville varianten med tiden alligevel have spredt sig rundt i landet – jul eller ej.

- Det vil forventeligt jævne sig ud, når der går en uge eller to, særligt i storbyerne, hvor folk bor tættere og samles flere, forklarer Jens Lundgren

Hans Jørgen Kolmos tilføjer:

- Omikron vil nok have spredt sig rundt uanset, men julen giver nok et ekstra skub. Vi rejser også til dagligt, så det er bare et spørgsmål om tid.

Han tilføjer, at de nye krav om coronapas i fjernbusser og fjerntog tager et vigtigt hensyn til både passagerer og smittetransport på tværs af landet.

- Det er ingen garanti for, at man ikke smitter, men det giver en sikkerhed for, at man enten er vaccineret eller testet for nyligt.

Fire råd til en coronasikker juleaften

 1. Tak ja til vaccinen

  Det første, som Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, anbefaler, for at få en juleaften med så lille en smitterisiko som muligt, er at blive vaccineret. 

  - Ikkevaccinerede er i endnu højere risiko for være smittet end vaccinerede. Så hvis du ikke er vaccineret og kan blive det inden jul, er det min klare opfordring, at man gør det, siger Jens Lundgren.

 2. Bliv testet

  Andet værktøj er test. Hvis man kan nå det, er en coronatest inden jul en god idé, siger Jens Lundgren.

  - Testning er et beskyttende lag, og det er det sådan set, uanset om man er vaccineret eller ej, siger han. 

 3. Brug sund fornuft

  Ud over test og vaccine kan almindelig sund fornuft også mindske risikoen for smitte, lyder det fra Jens Lundgren. 

  - Bliv hjemme, hvis du har symptomer

  - Hold fokus på hygiejne, stil eventuelt sprit frem

  - Sørg for fornuftig afstand

  - Tag hensyn til andre, hvis deres grænser er anderledes end dine

 4. Lad julefreden sænke sig

  Det sidste råd fra Jens Lundgren kalder han for "sit bedste".

  - Jeg tror, at det er vigtigt, at man juleaften holder julefred og ikke diskuterer coronarestriktioner og vacciner, siger han.