Coronavirus

Kompensationen skal hæves - det er der ifølge Dansk Industri særligt én grund til

Dansk Industri peger på, at en række erhverv nu må lukke i en juletid, hvor de normalt har en af de mest profitable perioder.

En bred vifte af erhverv må efter lørdag lukke døren i for kunder foreløbigt indtil 17. januar.

Det gælder blandt andet spillehaller, kasinoer, messer og lokaler til konferencer og foredrag, spillesteder, kulturelle tilbud og idrætsarrangementer med betalende tilskuere. Zoologiske anlæg, akvarier, lege- og badeland og forlystelsesparker må også midlertidigt sige farvel til gæsterne.

Restriktionerne lander i juleperioden, hvor mange af de erhverv har noget af deres bedste indtjening, forklarer Henriette Søltoft, der er vicedirektør i Dansk Industri.

- Det er jo ikke deres skyld, at det her er sket. Det er ikke fordi, deres forretninger er dårlige. De bliver forhindret i at drive deres forretning. Det skal vi som samfund være med til at hjælpe til, at de kommer ud over, siger hun til TV 2.

Hun tilføjer, at det ikke kun er de erhverv, som nu skal lukke, der bliver ramt. Også mange følgeerhverv bliver påvirkede af de nye restriktioner.

- Det er hele turisme og oplevelseserhvervet og de tilstødende sektorer, for eksempel taxachauffører, cateringvirksomheder, noget af fødevaresektoren og transporterhvervet, der bliver ramt.

Lønkompensation til lukkede erhverv

For at imødekomme de tab, som erhvervene lider på baggrund af restriktionerne, indgik Fagbevægelsen (FH), Dansk Arbejdsgiverforening og regeringen i sidste uge en trepartsaftale om genindførelse af lønkompensationsordning.

Det betyder, at eksempelvis natklubber og spillesteder, som er tvunget til at lukke grundet restriktionerne, kan sende deres medarbejdere hjem på lønkompensation.

For følgeerhverv og virksomheder, der bliver hårdt ramt over jul og nytår, er der også aftalt midlertidig lønkompensation. Det er virksomheder, der sender over 30 procent af medarbejderne hjem som følge af restriktionerne, som er omfattet af kompensationsordningen.

I den forbindelse har Henriette Søltoft en bøn til politikerne.

- Man bliver nødt til at se på den periode, hvor man har tabt sin omsætning, at også skal matche der, hvor man under normale omstændigheder havde en meget høj indtjening, siger hun.

Hvor længe skal fælleskassen betale for erhverv, der ikke kan køre under forhold som disse?

- Vil vi have en oplevelsesindustri, som i øvrigt trækker masser af turister til landet og bruger masser af penge, som er den fremmeste ambassadør for vores samfund. Vil vi have det? Det tror jeg, de fleste danskere vil sige ja til. Det skaber arbejdspladser i hele landet og skaber sammenhængskraft.

Nye restriktioner efter smittespredning

Fredag præsenterede regeringen og sundhedsmyndighederne de nye restriktioner, som træder i kraft søndag klokken 08.

Det sker, efter coronasmitten de seneste dage har nået de højeste niveau under hele epidemien. Samtidig bliver nye Omikron-variant en større og større den af den samlede smitte.

Et af tiltagene er lukning af nogle af de her omtalte erhverv. Derudover kom myndighederne med anbefalinger til at begrænse mængden af sociale kontakter i julen, og yderligere indførte de en række tiltag på serveringssteder:

  • Serveringssteder skal stoppe udskænkning af alkohol klokken 22 og lukke klokken 23
  • Generelt forbud mod salg af alkohol i perioden 22-05
  • Indendørs arealkrav på 2 kvadratmeter per gæst for siddende gæster og 4 kvadratmeter for stående
  • Krav om mundbind eller visir for personale med kundekontakt, uanset om de kan forevise coronapas
  • Krav om opsætning af informationsmateriale fra Sundhedsstyrelsen samt krav om håndsprit.

Du kan læse et overblik over de nye restriktioner og anbefalinger her.