Coronavirus

Tyskland gør Danmark til højrisikoland

Danmark går fra grøn til gul i den tyske corona-risikovurdering. Rejsende skal melde deres ankomst digitalt.

Tyskland klassificerer nu Danmark som højrisikoområde, når det gælder coronasmitte. Det oplyser det tyske Robert Koch Institut.

Instituttet analyserer coronasituationen og rådgiver den tyske regering i sundhedsspørgsmål.

Dermed træder restriktioner, som særligt rammer uvaccinerede rejsende, i kraft natten til søndag.

Hvis man er vaccineret, er den største ændring, at man fremover skal anmelde sin indrejse digitalt.

Uvaccinerede skal derimod også kunne fremvise en negativ coronatest og samtidig i karantæne i op til 10 dage. De vil kunne afkorte karantæne efter fem dage med en negativ coronatest.

I kølvandet på stigende smitte

Der gælder dog undtagelser. Ifølge avisen Der Nordschleswiger er grænsependlere og grænsehandlende ikke omfattet af de skærpede regler, på samme måde som alle andre, der kun befinder sig på den anden side af grænsen i mindre end 24 timer.

Til gengæld kan Danmarks nye status få konsekvenser for tyskere, der har booket sommerhusferie i Danmark i forbindelse med jul og nytår.

På trods af skærpelsen er Michael Svane, branchedirektør hos Dansk Industri Transport, lettet, idet Danmark kun er endt i den mellemste af de tre tyske corona-risikokategorier.

- Vi var bekymret for, om vi ville havne i den tredje og alvorligste kategori. Så ville man skulle 14 dage i karantæne ved hjem- og udrejse, og det ville reelt have lukket juletrafikken.

- Vi forventer blandt andet, at mellem 15 og 20.000 personer rejser i tog mellem Danmark og Tyskland i forbindelse med julen. De vil ikke behøve ændre i deres rejseplaner i det omfang, at de er vaccineret, siger han til Ritzau.

Danskere skal vise coronapas ved indrejse til Sverige

Den ændrede klassificering kommer i kølvandet på stigende smittetal herhjemme.

For første gang nogensinde nåede det daglige antal nye smittetilfælde i Danmark op på fem cifre fredag.

Også Norge, Frankrig, Grønland, Færøerne og Libanon er blevet tilføjet til Tysklands liste over højrisikolande, skriver Flensborg Avis.

Udbredelsen af Omikron har skubbet til rejserestriktioner rundt omkring i verden. Blandt andet indførte Danmark i slutningen af november indrejserestriktioner for syv afrikanske lande, da Omikron på daværende tidspunkt endnu ikke var udbredt herhjemme.

Torsdag meldte Sverige ud, at de vil kræve coronapas af blandt andre danskere ved indrejse. Nabolandene har ellers hidtil været undtaget.