Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 17. december

Livebloggen opdateres ikke længere.

Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden.

Du kan se de seneste coronatal her.

Halvdelen af Storbritanniens befolkning har fået tredje stik

Storbritannien har fredag nået en milepæl, hvor halvdelen af den voksne befolkning har fået tredje stik. Det siger premierminister Boris Johnson ifølge The Guardian

Ifølge den britiske regering er Storbritanniens udrulning af booster-stikket en af de hurtigste i verden. 26,3 millioner briter over 18 år har modtaget tredje stik.

Første Omikron-tilfælde fundet i Egypten

Egypten har fredag registreret tre Omikron-smittede borgere, hvilket er landets første smittede med den nye variant. Det siger sundhedsmyndighederne i en udtalelse ifølge Reuters. 

I udtalelsen står der desuden, at to af de smittede ikke har nogen symptomer, mens den tredje person udviser milde symptomer.

Markant lavere indlæggelsesrate under Omikron-bølge end under delta i Sydafrika

Omikron-varianten har overtaget i Sydafrika, hvor den blev registreret første gang, men denne gang er indlæggelsesraten meget lille sammenlignet med raten for delta-varianten. Det fortalte de sydafrikanske myndigheder på et pressemøde fredag, skriver Bloomberg.

Ifølge den sydafrikanske sundhedsminister Joe Phaahla blev kun 1,7 procent af de smittede indlagt under anden uge af fjerde bølge, som er drevet af Omikron. For delta-varianten lå indlæggelsesraten på 19 procent på samme tidspunkt i starten af delta-bølgen.

Sydafrika har dog en ung befolkning, og derfor kan data ikke direkte overføres til andre lande med en anderledes befolkningssammensætning.

Myndighederne fremlagde under pressemødet desuden data, som tyder på, at Omikron-varianten er mildere end tidligere varianter. 

Lande forbyder fyrværkeri nytårsaften for at mindske smittespredning

Tyskland forbyder salg af fyrværkeri frem til nytår for at mindske spredning af coronasmitte. Det skriver VG. Tyskland står på lige fod med mange andre lande midt i en ny bølge af coronavirus. 

Også Frankrig forbyder fyrværkeri og store offentlige nytårsfester nytårsaften, siger premierminister Jean Castex ifølge Reuters.

Tyskland gør Danmark til højrisikoland

Tyskland klassificerer nu Danmark som højrisikoområde. Dermed træder restriktioner, som særligt rammer uvaccinerede rejsende, i kraft natten til søndag. Det skriver Flensborg Avis.

Hvis man som uvaccineret dansker rejser ind i Tyskland, skal man fra på søndag i ti dages karantæne. Man kan dog teste sig fri for karantænen efter fem dage. 

Vaccinerede og personer, der har overstået en coronainfektion, kan fortsat rejse ind i landet uden karantæne. 

Irland indfører nye restriktioner efter stigende smitte

Irland har fredag indført nye restriktioner på grund af Omikron og stigende coronasmitte. Det skriver Sky News. Det betyder blandt andet, at restauranter og barer skal lukke klokken 20, og at spillesteder og udendørs arangementer skal køre med halv kapacitet.

Restriktionerne gælder fra på søndag og frem til slutningen af januar.

WHO nødgodkender coronavaccine

Verdenssundhedsorganisationen WHO har nødgodkendt en coronavaccine, som er produceret af virksomheden Novavax og det indiske seruminstitut. Det skriver The Guardian. 

Vaccinen hedder CovavaxTM. Håbet er, at den kan indkluderes i Covax, som er en international alliance, der har som formål at donere vacciner til fattige lande.

Storbritannien registrerer rekordmange smittede

For tredje dag i træk er der fundet rekordmange positive coronatest i Storbritannien. Det skriver Sky News. Det daglige antal smittede ligger fredag på 93.045. Fredag i sidste uge lå tallet på 58.194. 

Omikron spreder sig ligesom herhjemme også i Storbritannien, og der er nu samlet fundet 14.090 Omikron-tilfælde. Den britiske premierminister, Boris Johnson, har advaret om, at Omikron udgør "en alvorlig trussel", fordi den er meget smitsom.

Mundbind indføres på videregående uddannelser

På videregående uddannelser vil der blive indført krav om mundbind eller visir.

Det har regeringen fået Epidemiudvalgets opbakning til, oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet fredag eftermiddag.

Kravet vil gælde for ansatte og studerende samt besøgende indendørs. Det gælder ved "færden på fællesarealer, for eksempel i kantiner, men ikke i forbindelse med undervisning og eksamen", skriver ministeriet.

Venstre og Konservative stemmer for restriktioner

Alle de nye coronarestriktioner, som regeringen har foreslået indført fredag, bliver en realitet og gælder fra søndag morgen til 17. januar. Det bekræfter Venstre og Konservative.

På pressemødet rettede statsminister Mette Frederiksen en kraftig appel til Folketingets andre partier om at bakke op om de restriktioner, som regeringen foreslog på baggrund af en indstilling fra Epidemikommissionen.

Restriktioner på kulturen gælder i fire uger fra søndag

Der er politisk opbakning til regeringens nye coronatiltag på kulturområdet, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen. Restriktioner gælder fra søndag morgen og fire uger frem.

Det samme gælder for restriktioner for erhvervslivet.

Sårbare og gravide mellem 18 og 39 år kan nu få fremrykket tredje stik

Fra næste uge kan gravide og personer med særlig risiko for alvorlig sygdom med covid-19 få fremrykket deres tredje stik med en coronavaccine.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

De relevante grupper kan nu få tilbudt det tredje vaccinestik fire og en halv måned efter andet stik efter vurdering af en læge.

- Langt de fleste 18-39-årige har ikke en øget risiko for at blive alvorligt syge med covid-19. Men set i lyset af den nuværende epidemi, mener vi, at det er en god idé, at nogle personer kan få fremrykket 3. stik, hvis en læge vurderer, at det er hensigtsmæssigt, skriver Sundhedsstyrelsen.

Udover gravide kan det eksempelvis være personer med svær overvægt og hjertesygdom eller en person med svær kronisk lungesygdom, fremgår det af pressemeddelelsen.

Kongehuset udsætter regentjubilæet

Regentjubilæet, der skulle have været afholdt i januar, er udsat til sensommeren 2022 på grund af coronaepidemien.

Arrangementet skulle have markeret 50-året for Dronning Margrethe II's regentperiode, og skulle have været afholdt over flere dage.

Det skriver Kongehuset i en pressemeddelelse.

Dansk Industri advarer om kæmpe mavepuster til erhvervslivet

Luften er tyk af ærgrelse i Dansk Industri (DI). Mange virksomheder bliver nemlig meget hårdt ramt af de netop præsenterede nye restriktioner, som ventes vedtaget senere i dag.

Det skriver Dansk Industris direktør Lars Sandahl Sørensen, der er administrerende direktør i DI, til TV 2.

- Vi er ærgerlige over, at vi som samfund står her igen, hvor vi nu skal tvangslukke dele af samfundet. Det kommer med meget store konsekvenser for mange virksomheder og medarbejdere - og store personlige konsekvenser, skriver Lars Sandahl Sørensen.

Han kalder det for en mavepuster til erhvervslivet.

- Restriktioner går hårdt ud over erhvervslivet og rammer ikke kun biografer, museer og konference-, spille- og serveringssteder. Det går også ud over deres leverandører og følgeerhverv som catering, fødevareproducenter og taxakørsel, skriver han.

Nye restriktioner for erhvervslivet gælder fra søndag

De anbefalede nye coronarestriktioner for erhvervslivet fra regeringen vil gælde fra søndag morgen klokken 08, siger erhvervsminister Simon Kollerup til TV 2.

Pressemødet er nu slut - ingen tidshorisont på indførsel af restriktioner

Pressemødet i Statsministeriet er nu ovre.

Regeringen præsenterede på baggrund af en anbefaling fra Epidemikommissionen en række nye forslag til restriktioner.

Du kan få overblik over hvilke i artiklen herunder:

Nu skal Folketingets Epidemiudvalg behandle forslagene. Der må ikke være et flertal imod forslagene, hvis de skal indføres.

På pressemødet nævnte ingen af deltagerne, hvornår restriktionerne træder i kraft, såfremt de bliver vedtaget.

Brostrøm: Julegudstjenester er ikke i fare

Søren Brostrøm har ved flere lejligheder på pressemødet slået fast, at julegudstjenesterne ikke er i fare, hvis det står til ham.

Han tilføjer, at det ligeledes var en fejl, at julegudstjenester blev lukket ned sidste år.

Det vil være muligt at synge under gudstjenesterne, men der vil forventeligt komme nogle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsens side, siger Brostrøm.

- Det kan være at koret skal trække sig tilbage og holde afstand mellem kormedlemmerne, siger han.

Regeringen melder ud, før restriktioner er godkendt

De forslag til restriktioner, som regeringen har præsenteret på pressemødet, er foreslået af Epidemikommissionen, men de er endnu ikke godkendt af Folketingets Epidemiudvalg.

Hvorfor denne rækkefølge for begivenhederne, vil en journalist vide?

Statsministeren mener, at rækkefølgen på begivenhederne er helt rimelige, og det samme mener Magnus Heunicke. Han lægger til grund, at journalister alligevel "er dygtige og har gode kilder", som betyder, at man ofte kan erfare, hvilke restriktioner, der er i spil, før de bliver meldt ud.

Du kan se, hvilke restriktioner TV 2 tidligere i dag kunne erfare, at der var i spil, herunder:

- Når Epidemikommissionen kommer med så klar en indstilling til regeringen, og siger at det haster, bliver vi nødt til at reagere, afslutter Mette Frederiksen.

Tør ikke sige, hvornår epidemien topper

Henrik Ullum fra SSI tør ikke give et bud på, hvornår smittetallene vil toppe, men han siger, at det er vigtigt, at bremse smittespredningen hurtigst muligt.

- Hvis vi ikke gør noget, kommer smitten til at accelerere, siger Henrik Ullum.

Han siger dog, at britiske udregninger viser, at smittetallet kan toppe senere på vinteren, måske i januar. Han mener ikke, at disse tal kan oversættes direkte til Danmark.

- Vores forventning er, at vi med denne pakke (af restriktioner, red.) kan lægge en dæmper på smitten, siger han.

Regeringen overvejer at droppe centrale patientrettigheder

Fredag meldte danske kirurger ud, at de var så pressede, at de måtte prioritere mellem selv akutte patienter, og nu overvejer regeringen at suspendere udrednings- og behandlingsretten, siger sundhedsministeren.

Det har man gjort to gange tidligere, siden epidemiens start.

Det skal afhjælpe presset på sundhedsvæsenet, som så kan fokusere alle sine kræfter på livsreddende behandlinger, siger Magnus Heunicke.