Coronavirus

Dronningens regeringsjubilæum til januar udsættes

Det er ikke første gang, at en stor kongelig begivenhed udskydes. Det skete også for dronningens 80 års fødselsdag.

Fra mandag 10. januar skulle 50-året for Dronning Margrethes tid som landets regent fejres.

Men det er nu blevet udsat grundet coronasituationen.

Det er selvfølgelig en kæmpe mavepuster for Dronning Margrethe

Jacob Heinel Jensen, royal korrespondent for B.T.

Det skriver Kongehuset i en pressemeddelelse.

- Hendes Majestæt Dronningen vil fortsat gerne have en festlig markering, hvor danskerne kan være med og har derfor besluttet at flytte størstedelen af de til januar planlagte arrangementer til sensommeren 2022, står der i pressemeddelelsen.

Regent i 50 år

Til januar har Dronning Margrethe været regent i 50 år.

Det skulle være markeret over flere dage med flere arrangementer – blandt andet et pressemøde, en udstilling, frokost på Københavns Rådhus, kranselægning ved Frederik 9.'s og Dronning Ingrids grav i Roskilde Domkirke, karetkørsel, en festforestilling på Det Kongelige Teater, gallataffel på Christiansborg og en festgudstjeneste i Vor Frue Kirke.

De fleste af de nævnte begivenheder er nu blevet udsat. Og ifølge Jacob Heinel Jensen, der er royal korrespondent for B.T., kommer det som et hårdt slag for dronningen.

Hun holder nemlig meget af at blive fejret, fortæller han til TV 2.

- Det er selvfølgelig en kæmpe mavepuster for Dronning Margrethe og resten af kongehuset, det er klart. Det her regeringsjubilæum er noget, man havde set frem til længe.

Der er dog visse ting, som Kongehuset stadig vil forsøge at gennemføre.

Det gælder blandt andet statsrådet, modtagelse i Folketinget samt kranselægning ved Frederik 9. og Dronning Ingrids grav ved Roskilde Domkirke. Det vil Kongehuset melde flere informationer ud om i starten af januar.

Regeringen har formentlig blandet sig

Ifølge Jacob Heinel Jensen skyldes aflysningen formentlig, at fejringen ville blive "for amputeret", hvis den skulle afvikles med de nuværende restriktioner.

Samtidig frygter kongehuset at være årsag til store forsamlinger, hvor smitten kan brede sig.

- Det ville jo være frygteligt, hvis vi havde en supersprederbegivenhed foranlediget af kongehuset. Den risiko vil de ikke løbe, siger Jacob Heinel Jensen.

Den royale korrespondent regner dog ikke med, at kongehuset har taget beslutningen helt på egen hånd.

- Det er jo selvfølgelig kun gisninger. Men jeg kunne forestille mig, at der er et stort sammenspil mellem Statsministeriet og kongehuset, når det kommer til de her ting, siger han.

Rund fødselsdag blev også udskudt

Den kongelige familie har flere gange haft smitten helt tæt på.

I midten af december sidste år blev kronprinsparrets ældste søn, prins Christian, testet positiv for corona. Det skete efter et smitteudbrud på prinsens skole i Hellerup.

Og onsdag meddelte Kongehuset, at Kronprinsesse Mary er testet positiv for coronavirus og er gået i isolation på Amalienborg.

Samtidig er det ikke første gang, at en stor kongelig begivenhed er blevet udskudt grundet coronavirus.

I 2020 udskød dronningen nemlig sin 80-års fødselsdag på ubestemt tid. Men når dagen oprinder, forventer Jacob Heinel Jensen en fejring med al den pomp og pragt, der hører sig til.

- Lige så snart muligheden er der, ruller de den røde løber ud igen. Og så kan vi få lov til at fejre dem på den måde, vi rent faktisk gerne vil, siger han.