Billedet af en far og hans 16-årige datter med rifler viser, hvor bange amerikanerne er for hinanden

Amerikanerne køber skydevåben som aldrig før. Og synet af bevæbnede borgere på åben gade bliver mere og mere almindeligt i USA.

I forreste geled af en gruppe demonstranter på omtrent 75 personer går 2 mennesker. En far og hans datter.

De er blevet bedt om at være der for at beskytte demonstranterne. Og de har forberedt sig hjemmefra med vandrestøvler, walkie-talkies, handsker og hver en rygsæk. Men også andre ting.

Spændt fast til sit højre lår har den 50-årige Eric Jordan en pistol. Og i hænderne hviler en halvautomatisk riffel, en AR-15 med et sigtekorn, så han kan ramme plet – også på lang afstand.

Ved sin side går hans datter Jade. Hun er 16 år, men riflen i hendes hænder føles ikke fremmed. Hendes far har lært hende om skydevåben, siden hun var fire.

Og hun har lavet skydeøvelser, siden hun var 14 år.

De to er ikke de eneste civile, der bærer våben denne eftermiddag i midt-november i den lille by Kenosha i delstaten Wisconsin i USA.

Det er to dage siden, der blev afsagt dom i byretten i Kenosha i en af årets mest omtalte retssager i USA. Det meste af USA fulgte med, da den 18-årige Kyle Rittenhouse blev frikendt for alle anklager, efter at han som 17-årig i august sidste år dræbte to personer og sårede en tredje under demonstrationer og voldsomme optøjer i byen.

Forsvarsadvokaten overbeviste juryen om, at hans klient kun affyrede sit våben i selvforsvar, fordi han frygtede for sit liv.

Sagen om Kyle Rittenhouse har antændt debatten om retten til selvforsvar og til at bære våben og behandles i denne uges udgave af Kernen på TV 2 PLAY i programmet 'Seks skud, der rystede USA'.

- Sagen er skelsættende, fordi den handler om noget så fundamentalt som, at amerikanerne har ret til at bære våben og forsvare sig selv, siger TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster i programmet.

På gaden sætter faren Eric Jordan nogle ord på sin frustration.

- Jeg har et job at udføre med at beskytte disse mennesker. Det her er min by, mit folk. Vi er ikke enige om mange ting, men vi kæmper, vi argumenterer, vi er enige om at være uenige og gå hjem i sikkerhed i live. Det er ægte selvforsvar.

Optøjer og sammenstød

I slutningen af august 2020 udbrød der store Black Lives Matter-demonstrationer i Kenosha som reaktion på, at en 29-årig mand Jacob Blake blev skudt syv gange i ryggen af politiet.

Jacob Blake overlevede, men en video af skyderiet fik hundredvis af demonstranter på gaden. Og de næste tre uger var byen hjemsted for optøjer og heftige sammenstød.

Kyle Rittenhouse kom til byen for at hjælpe politiet sammen med en lang række andre civile, og mange medbragte pistoler og rifler. Med sin riffel om skulderen og en nødhjælpstaske var han både klar til at beskytte lokalsamfundet mod urostiftere og yde førstehjælp i tilfælde af, at nogen kom til skade.

Men Kyle Rittenhouse endte aftenen med selv at tage to liv i en tilstand af frygt for sit eget liv, da han blev angrebet af demonstranter. Retten gav ham medhold i, at der var tale om selvforsvar, og han forlod retten som en fri mand.

På tværs af USA er det blevet mere acceptabelt for amerikanere at bære våben på åben gade. Alene i år har seks delstater fjernet en række krav til at bære våben i det offentlige rum. Det er det største antal på et enkelt år.

Og selvom USA’s præsident, Joe Biden, har advokeret flere gange for en strammere lovgivning, kan udviklingen være på vej i den anden retning.

USA’s højesteret kigger lige nu på, om New Yorks våbenlov, der anses for en af landets strammeste, bryder med USA’s forfatning. Juridiske eksperter siger, at udfaldet af sagen kan lempe på New Yorks og en række andre staters våbenlov.

Samtidig køber amerikanerne skydevåben som aldrig før.

Ifølge konsulentfirmaet Small Arms Analytics blev der i 2019 solgt 13,9 millioner skydevåben i USA. Det tal steg med 65 procent til 23 millioner i 2020. I 2021 er der solgt 18 millioner skydevåben, det næsthøjeste niveau i to årtier.

Drab eskalerer

Det er fakta, at skydevåben koster liv i USA. Ifølge FBI skete 77 procent af alle drab i USA sidste år med et skydevåben. Det er den højeste andel nogensinde.

Samtidig er antallet af drab i USA eskaleret.

Ifølge National Center for Health Statistics blev der i 2020 begået 21.570 drab i USA. Det er det højeste antal siden 1995. Og stigningen i antal drab fra 2019 til 2020 på 29,4 procent er den størst målte siden 1905.

2021 ser ud til at ende næsten ligeså blodigt som 2020. Her midtvejs i december er der begået over 19.800 drab. Det svarer til mere end 56 drab om dagen.

- Det, vi ser i USA, er sprængfarligt, og det er ikke blevet mindre betændt med frifindelsen af Kyle Rittenhouse – tværtimod, siger Mirco Reimer-Elster.

Opbakningen til en mere streng våbenkontrol i USA er ifølge Gallup på det laveste niveau i syv år, og flere stater udvider i disse år retten til selvforsvar.

I alt 30 delstater har love, der gør det muligt at slå ihjel i selvforsvar uden først at prøve at flygte.

I Wisconsin, hvor Kyle Rittenhouse blev frifundet, er der som udgangspunkt pligt til først at prøve at slippe væk fra en farlig situation. Alligevel vurderede retten, at Kyle Rittenhouse frygtede for sit eget liv i sådant et omfang, at det var lovligt for ham at bruge sit medbragte våben til at slå ihjel.

Et par dage efter frifindelsen sagde Olayemi Olurin, der er offentlig forsvarer og tv-kommentator, om dommen i et talkshow hos det politiske medie The Hill:

- Jeg tror, at dommen vil betyde noget for folks måde at tænke og handle på. Folk, der før ikke hældte til at bruge vold, fordi man var nervøs for loven, vil tænke nu; der er en chance for, at jeg kan slippe afsted med at bruge vold. Måske er det bedre for mig at handle voldeligt; skyde først og stille spørgsmål bagefter, fordi man vil sige, at man var bange. Det er min bekymring.

Bange for hinanden

Billedet fra Kenosha af Eric Jordan og datteren Jade ses derfor af mange amerikanere som et billede på, hvor bange amerikanerne er blevet for hinanden.

Ryan Busse, et tidligere topnavn i den amerikanske våbenindustri, men nu fortaler for en strammere våbenlov, sagde, at Rittenhouse-sagen normaliserer militæragtige våben i det offentlige rum.

- Hvorfor er det, at vi ser det her på åben gade, og folk trækker på skuldrene; ”Nå, der er en fyr med en AR-15.” Den slags sker i tredjeverdenslande.

Se 'Kernen' her på TV 2 PLAY.