Coronavirus

Sundhedsordførere samles fredag – her er nogle bud på restriktioner

En fuldstændig nedlukning lurer ikke i horisonten, vurderer politisk redaktør.

Omikron er alvorligt ved at sætte en stopper for julefreden.

Fredag klokken 10.45 mødes Folketingets sundhedsordførere virtuelt for at diskutere coronasituationen. Oprindelig var mødet planlagt til 9.30, men det er nu rykket.

Indkaldelsen til møde tyder ifølge Hans Redder, TV 2s politiske redaktør, på, at der er bred enighed om behovet for flere tiltag for at bremse smitten.

Statsminister Mette Frederiksen (S) var da også gået til tasterne og skrev på Facebook torsdag, at hun ikke er i tvivl om, at "nye tiltag bliver nødvendige for at bryde smittekæder".

Samme pointe understregede Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut, på myndighedernes pressemøde torsdag.

Han og resten af medlemmerne i Epidemikommissionen har rådet politikerne til "at kigge på regulatoriske indgreb", lød det.

- De næste par dage forventer vi, at Omikron smitten bliver ved med at stige, og den er med til at drive epidemien op, og derfor frygter vi, at epidemien vil blive ved med at vokse, sagde Henrik Ullum.

Han afviste dog at svare mere konkret på, hvad det kunne være. Men det har en coronaekspert og Hans Redder bud på.

To konkrete muligheder

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, mener, at der særligt er et sted, der bør begrænses:

- Det ville være logisk at gribe ind overfor store forsamlinger, siger han.

Om man vil pege på at mindske forsamlinger ved eksempelvis sportsbegivenheder, koncerter eller storcentre, ved han dog ikke.

Sidste uge indførte man ellers en række nye restriktioner, der blandt andet lukkede dele af nattelivet og hjemsendte skolebørn. Men Hans Jørn Kolmos er alarmeret over daglige smittetal, der er snublende tæt på at ramme 10.000. Knap 3000 torsdag er med omikron-varianten.

- Udfordringen fra den her Omikron-variant er dog så stor, at vi ikke bare kan tillade os at sige: Lad os nu lige vente og se.

Derudover kan en yderligere begrænsning af barer og restauranters åbningstid også være en mulighed. På nuværende tidspunkt må der være åbent til klokken 24, men Hans Jørn Kolmos peger på, at man godt kunne rykke det frem til klokken 22.

Det er ifølge Henrik Ullum også natte- og kulturlivet samt fester, der har været med til at drive smitten opad, sagde han på pressemødet.

Opbakning fra politisk redaktør

Hans Redder forventer også, at det er kortere åbningstider for restauranter og barer og begrænsninger af forsamlinger, der kommer til at stå for skud.

Der var nemlig nogle hints at spore på pressemødet, siger han.

- Ullum talte om at kigge på, hvor meget vi er sammen lige nu. Han nævnte supersprederbegivenheder i natte- og kulturlivet, og derfor er det nærliggende at tænke, at nogle af de begrænsninger, der tages i brug, er der, siger Hans Redder.

Men en stor nedlukning som den, vi havde sidste jul, er dog ikke at finde i den politiske spåkugle. Det antydede Henrik Ullum også på pressemødet, da han gav udtryk for, at det er illusorisk at tro, at man kan bremse den her smitte.

- Det kan man ikke gøre, medmindre man lukker samfundet fuldstændig ned, og det mener han ikke, at det er proportionelt med den situation, vi står i, lyder det fra den politiske redaktør.