Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Her får du seneste nyt om coronavirus i Danmark og verden.

Du kan se de seneste coronatal her.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Boris Johnson deltog i pizza-fest under nedlukning

Sidste år i maj, da Storbritannien var midt i en striks nedlukning, var premierminister Boris Johnson med til en sammenkomst i sin have i Downing Street, hvor omkring 20 medarbejdere spiste pizza og drak vin.

Det siger kilder til aviserne The Guardian og The Independent.

På det tidspunkt var der et forsamlingsforbud, der betød, at de kun var tilladt for to personer, der ikke boede sammen, at mødes udendørs med mindst to meters afstand imellem sig.

Læger tvivler på effekt af ny coronamedicin

Sundhedsstyrelsen meddelte torsdag, at den nu anbefaler behandling med lægemidlet molnupiravir til behandling af særligt udsatte patienter, der er syge med corona.

Men midlet - der sælges under navnet Lagevrio - får ifølge Ugeskrift for Læger kritik for ikke at være tilstrækkeligt virksomt. Og i værste fald slet ikke at have nogen effekt.

Kritikken kommer blandt andet Jan Gerstoft, der er professor i infektionsmedicin ved Rigshospitalet.

Han mener, at de foreløbige forskningsresultater med lægemidlet er for uklare og peger i for mange retninger til, at man kan konkludere ret meget ud fra dem.

Også den tværregionale ekspertgruppe fra regionerne, der er nedsat for at rådgive om mulige behandlinger af covid-19-patienter, er i tvivl om, hvorvidt molnupiravir overhovedet har nogen effekt.

- Jeg har fuld forståelse for den svære situation, Sundhedsstyrelsen står i. Men i dette tilfælde må vi stå fast på fagligheden og ikke give patienter lægemidler, som vi ikke tror virker, siger Hanne Rolighed Christensen, der er ledende overlæge ved Klinisk Farmkologisk Afdeling ved Bispebjerg Hospital.

Corona udskyder adskillige kampe i Premier League

For tredje gang på kort tid har Pierre-Emile Højbjergs Tottenham måttet se en kamp blive udsat på grund af coronasmitte.

Torsdag skulle London-klubben have gæstet Kasper Schmeichels klub, Leicester, i Premier League. Den kamp er dog blevet udsat.

Lørdagens ligaopgør mellem Manchester United og Brighton er ligeledes udsat af samme grund. Det samme er West Hams kamp mod Norwich lørdag, Crystal Palaces møde med Watford lørdag, Brentfords opgør mod Southampton lørdag samt Evertons kamp mod Leicester søndag.

Det bekræfter Premier League på sin hjemmeside, og klubberne følger op på Twitter.

Pressemødet er slut

Pressemødet er nu slut. 

Muligvis mildere end Delta

Omikron er muligvis lidt mildere end Delta, siger Henrik Ullum.

- Foreløbige erfaringer fra Sydafrika viser, at der er noget mindre risiko for at blive indlagt med Omikron, og der er også mindre risiko for at få brug for ilt, siger han. 

Han understreger dog, at befolkningen i Sydafrika er yngre, og der har været store smittebølger i landet, så immuniteten er muligvis anderledes. 

Svært ikke at blive smittet som ikke-vaccineret

Den måde, som den nye Omikron-variant opfører sig, er grunden til, at Henrik Ullum mener, at det bliver svært at undgå at blive smittet. 

Også dem, der er vaccineret. 

- Så får man typisk en mild infektion. Men man kan stadig smitte videre til nogle andre. For de uvaccinerede vil der derfor være rigtig store risiko for at møde nogen, der er smittede, siger Henrik Ullum. 

Hvis man ikke er immun på nuværende tidspunkt, bliver det svært at undgå at blive smittet. 

Vil komme til at mangle hænder

Intensivkapaciteten på sygehusene vil komme til at mangle hænder, fortæller Helene Probst. 

Derfor vil man være nødt til at skrue ned for det planlagte. 

- Det er gerne et scenarie, vi skal have i en kortvarig periode, siger hun. 

- Der mangler viden om Omikron, så vi kigger nøje efter det for at finde ud af, hvilken kapacitet landets sygehuse får brug for, siger Helene Probst. 

Svært at få smittetallet til at falde

Det bliver rigtig svært med et lavere smittetal, fordi Omikron er så smitsom og god til at smitte gennem vacciner. Det siger Henrik Ullum. 

Han håber på en jævn udvikling i smittetallene, men i en ideel verden et fald. 

Nyt lægemiddel kan være med til at redde liv

Det nye middel lagevrio er "et tiltag af mange", siger Helene Probst. Det er sammen med vaccinerne og de gode råd med til at forhindre sygdom og indlæggelser. 

- Det er primært til dem, der er i risiko for at blive alvorligt syge og indlagte. Det kan forebygge tre ud af 10 indlæggelser, siger Helene Probst. 

Har man en positiv PCR-test og er i øget risiko, kan man få det via sin egen læge. Så skal man ringe til sin læge og bede om det. 

- Det kan være med til at redde liv, siger hun. 

- Omikron har to fordele

Sundhedsmyndighederne er meget bekymrede for udviklingen, og natte- og kulturliv er oplagte at kigge på, da der er flere supersprederbegivenheder der. Det siger Henrik Ullum. 

Han er medlem af Epidemikommissionen og har givet råd til politikerne, der skal beslutte de endelige tiltag mod smitten. 

- Der er et vigtigt moment i det her, og det er, hvad vi hver især gør. Men vi anbefaler også politikerne at kigge på regulatoriske indgreb, siger Ullum og afviser at være mere konkret om, præcis hvilke tiltag man anbefaler.

- Omikron har to fordele - den kan smitte os, selvom vi er vaccinerede, og den smitter meget mere, men vi er nødt til at gøre ting for at forhindre, at smitten ikke accelere. 

Smittede går på arbejde

Anette Lykke Petri hører, at flere går på arbejde på landets plejecentre, selvom de er smittede med covid, fortæller hun på pressemødet. 

- Set fra en sundhedsfaglig synsvinkel er det selvfølgelig ikke acceptabelt, men man er nødsaget titl at veje tingene op mod hinanden, fordi alternativet er, at der ikke er hænder til at tage sig af dem, der virkelig har brug for det, siger direktøren. 

- Jeg kan tage det som proxy på, hvor alvorlig situationen er nogle steder. 

Lancerer digital selvbetjening

En tredjedel oplyser, at de er smittet af nogen i egen hustand eller i allernærmeste bekendtskabskreds. 

- Derfor beder vi smittede om at oplyse smitte til egen husstand og nærmeste bekendtskabskreds, siger Anette Lykke Petri. 

- Vi lancerer en digital selvbetjeningsløsning i morgen, så man fremover kan oprette sig som nær kontakt, så man får en "forlomme", siger Anette Lykke Petri. 

Dermed skal man ikke længere hænge i en lang telefonkø for at få en henvisning, så der kan blive åbnet for flere testtider ved landets PCR-centre. 

Brug smittestop-appen

Cirka 35 procent af de smittede, Styrelsen for Patientsikkerhed taler med, oplyser, at de ikke ved, hvem de er smittede af. 

- Det tal vil helt naturligt stige i takt med, at Omikron breder sig, fordi den er mere smitsom, siger Anette Lykke Petri. 

Hun siger, at vores bedste måde at bremse smitte mellem personer, der ikke kender hinanden, er smittestop-appen. 

Smitteudbrud på bosteder og plejecentre

Anette Lykke Petri, direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed, fortæller, at vi ser flere og større udbrud nu. 

Hun fortæller, at der er sket en kraftig stigning på smitte på bosteder. Der er også sket en stigning i smitten på plejecentre, siger hun. 

- Det giver personalet en del problemer, fordi det er ikke nemt at isolere og teste en eksempelvis dement medborger, siger hun. 

Derfor indføres der et "mere finmasket net" omkring vores allermest sårbare medborgere og fortæller, at der bliver indkøbt flere selvtest, og nogle er sendt ud til kommunerne. 

Husk lægen

Helene Probst slutter af med at minde om, at hvis man er syg, skal man ikke holde sig tilbage med at tage kontakt sin læge. 

Opjustering af antallet af sengepladser

Helene Probst forventer endnu flere indlæggelser med coronavirus i takt med, at omikron bliver dominerende. Derfor har man bedt om konkrete planer for, hvordan man kan øge sengepladserne på en række afsnit i hele landet, siger hun. 

Forventer større pres på sygehusene

- Vi kan forvente et endnu større pres på sygehusvæsenet, siger Helene Probst. 

I forhold til sygehusområdet går vi på to ben. Forebyggelser af indlæggelser og at gøre sygehusvæsenet mere robust. 

Forebyggelse er blandt andet ved vaccinerne men også de hygiejniske råd. 

- Vi kan nu tilbyde behandling med et lægemiddel, der hedder lagevrio, for dem, der er i risikogruppen. Man skal tale med sin læge om det, siger Helene Probst.

Mange unge bliver vaccineret

Det går godt med vaccination af børn også, fortæller hun. Det er særligt værd at bemærke, at de 12-15-årige er blevet vaccineret i høj grad. 77 procent i aldersgruppen har enten fået første stik eller booket til det. 

For de 11-15-årige er tallet 36 procent. 

- Der er masser ledige tider - også til børn, siger Helene Probst. 

Stor tilslutning

Tilslutningen på revaccination går rigtig flot, siger Helene Probst på pressemødet. 

- Jeg ved godt, at det ikke har været så let den seneste uge med timelange ventetider på nettet og i vaccinationscentre. 

- Tak for tålmodigheden, vi er glade for den store efterspørgsel, men jeg ved godt, at det har krævet mere af jer, siger hun. 

Hun tilføjer, at hun håber, at den næste uge bliver nemmere og mere tilgængelig. 

Stadig ledige tider

Der er i denne uge 850.000 tider til at få et vaccinestik, og der er stadig ledige tider - både til børn og voksne, siger Helene Probst. 

- Det er en rigtig god ide at få stikket nu, inden vi går juleferien i møde, og vi skal hjem til jul og holde jul med vores nærmeste familie, siger hun.