Coronavirus

Lektor: Disse fem tal skal du holde øje med i julen

Antallet af indlagte især er afgørende. Når tallet over 800, bliver systemet for presset, lyder det fra lektor Viggo Andreasen.

Den seneste uge har coronapandemien nået et nyt højdepunkt, eller lavpunkt om man vil, og antallet af coronasmittede er nærmest eksploderet.

Det seneste døgn er 9999 danskere blevet konstateret smittede, hvilket er ny smitterekord, men det er ikke det eneste, man skal holde øje med, hvis man vil følge coronaudviklingen.

Det forklarer Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitetscenter.

Ifølge ham er der måske allerede ved at ske en positiv udvikling.

- Der er lige nu nogle svage tegn på, at restriktionerne begynder at hjælpe, i hvert fald for den voksne del af befolkningen. Skolebørnene blev først sendt hjem i går, så der kan man ikke forvente at se en effekt af restriktionerne endnu, forklarer han i 'Go' morgen Danmark'.

Viggo Andreasen, der også er med til at vejlede myndighederne om pandemien, kigger især på fem tal, når han vurderer coronaudviklingen.

Hold øje med disse fem tal

 1. Antal smittede

  For almindelige danskere er antal smittede et rigtig godt pejlemærke for, hvor stor en risiko man har for at blive smittet med coronavirus i morgen, forklarer Viggo Andreasen. 

  Når smittetallene og smittetrykket overstiger én, er det et åbenlyst tegn på, at pandemien er i vækst. 

  Bor man ligeledes i Region Sjælland eller Region Hovedstaden, er risikoen for at løbe ind i en smittet person meget stor med dagens smittetal.

 2. Antal revaccinerede

  Antallet af revaccinerede er noget af det, som myndighederne kigger meget på.

  Det skyldes især den nye omikron-variant. 

  Hvis varianten spreder sig, som den gør nu, kan vi risikere, at mange danskere over 40 år når at blive smittede, inden de får tredje stik med vaccinen, og det kan være farligt, forklarer lektor Viggo Andreasen. 

  Det betyder nemlig, at flere skal på sygehus og flere, der smitter hinanden, og det øger, hvor hurtigt omikron kan vokse.  

  For nogle dage siden, så det ud til, at omikron ville overhale revaccinationsprogrammet, men nu er udviklingen bremset en smule, hvilket betyder, at flere over 40 år kan blive vaccineret, før de bliver smittede, forklarer Viggo Andreasen. 

 3. Hospitalsindlæggelser

  Et af de tal, der er afgørende, er antallet af indlagte. Coronapatienter er nemlig meget plejekrævende, forklarer Viggo Andreasen. 

  - Kommer vi over 800 indlagte, så er sundhedsvæsnet virkelig, virkelig presset, og så er man i en situation, hvor man ikke kan opretholde gennem længere tid. 

  Lige nu er omkring 517 danskere indlagt med corona, og indlæggelser er derfor myndighedernes største bekymring, lyder det. 

 4. Indlagte på intensiv

  Sundhedsmyndighederne kigger også på antallet af danskere indlagt på landets intensivafdelinger, og det er der en god grund til, forklarer Viggo Andreasen.  

  - Vi har et meget begrænset antal intensivpladser i Skandinavien, så vi er lidt klemt på antallet af intensivpladser.  

  Sammenlignet med sydeuropæiske lande har vi i Danmark kun halvt så mange intensivpladser, og derfor er tallet afgørende, lyder det. 

 5. Danskere i respirator

  Selvom sundhedsmyndighederne holder godt øje med indlæggelsestallene og herunder presset på intensivafdelingerne, bekymrer antallet af patienter i respiratorer ikke Viggo Andreasen.  

  - Respiratortallet er nok det, der lige nu er mindst vigtigt, lyder det. 

  Det er dog et tal, man holder øje med.