Coronavirus

Nye restriktioner træder i kraft: - Vi er rigtig hårdt ramt

Regeringens anbefaling om at droppe firmajulefrokosten har ramt landets restauranter hårdt

Siden onsdag aften er beskederne tikket ind hos restauranter landet over. Og det har ikke været med godt nyt.

Mange har valgt af aflyse deres bookinger, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag aften tonede frem på skærmen og fortalte om krav om mundbind på restauranter og opfordrede til, at virksomheder aflyste deres julefrokoster og større sociale arrangementer.

- Særligt de sidste to døgn har været rigtigt hårde med mange aflysninger, siger Christian Lund, der er driftschef på restaurantkæden Flammen, til TV 2.

Som det ser ud lige nu, har Flammen fået halveret sine bookinger siden onsdagens pressemøde, og Christian Lund frygter, at der kommer flere aflysninger i løbet af fredagen.

- Vi er rigtig hårdt ramt. Maden er lavet, og folk er hyret ind. Det skal også ses i lyset af, at vi har brugt mange markedsføringskroner hen imod julefrokostsæsonen, og så forsvinder de lige foran næsen af os, siger han.

En tom restaurant

På Restaurant Evald Brasserie og Café i Silkeborg står man til at miste 90.000 kroner i omsætning alene fredag aften på grund af aflysninger.

- Vi er så heldige, at vi kan åbne op for a la carte, og så har vi kunnet sælge de fleste pladser. Men det er klart, at det er ikke den samme omsætning. Det er langt værre for vores kolleger, der lever af selskaber, siger Jacob Niebuhr, ejer af Evald Brasserie og Café, til TV 2.

På Bistro Boheme på Esplanaden i København oplevede man store konsekvenser, efter at Mette Frederiksen anbefalede firmaer at droppe julefrokosten.

- For flere måneder siden bookede én virksomhed hele restauranten til fredag aften i denne uge. Vi skulle have haft 245 gæster til julefrokost. Men en halv time inde i pressemødet meldte de afbud. Og så havde vi pludselig nul gæster fredag aften, siger Per Thøstesen til Berlingske.

Efter aflysning fra den store kunde lagde Per Thøstesen et opslag på Instagram, hvor han skrev, at der nu var masser pladser i restauranten fredag aften.

For maden var for længst købt, og Per Thøstesen vil bare gerne have nogle kunder i butikken.

Kompensationsordninger

Nu står restauranterne med bekymringen om, hvordan de vil blive kompenseret for de mange aflysninger.

- Jeg ville ønske, at jeg vidste mere up front, så vi ikke skal stå og være alt for usikre på, hvordan vi skal agere i det her, siger Jacob Niebuhr til TV 2.

Som det ser ud nu, bliver restauranter kompenseret for deres faste omkostninger, men det samme gør sig ikke gældende for de ansatte, lyder det.

- Medarbejderdelen mangler vi. Vi har 700 ansatte, som er dygtige og klar og fuld af smil til vores gæster. Og lig nu har vi ingen ordninger, der hjælper dem, siger Christian Lund, driftschef på Restaurant Flammen.